03 Temmuz 2021 00:32

TEMSA işçisi: TİS kayıplarımızı karşılamalı

"Eylül ayında MESS grup toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak. Bu geçim zorluğundan dolayı da sabrım taştı. Eğer insanca yaşayacak haklar verilmeyecekse sendikacılar sendikacılığı da bıraksın."

Ekran Görüntüsü: TEMSA tanıtım videosu

Paylaş

TEMSA İşçisi
Adana

Ulaşım araçları üreten TEMSA fabrikasında çalışan bir işçiyim. Biz işçiler maalesef önümüzü göremiyoruz ve bu bizlerde işinden olma kaygısını daha da arttırıyor. Mesela, son yıllarda fabrikadaki bazı haklarımız elimizden gitti. Eskiden 6 ayda bir üretim primi verilirken şu an o kaldırıldı. Karne notu adı altında üretim primi verilirdi. Eskiden 3 aya bir erzak kolisi verilirdi ama artık bunlar yok. Pandemiyi bahane ederek Ramazan’da bile erzak kolisi verilmedi. Dışarda desen dolara zam gelince her şeye zam geliyor ama maaşa zam yok. Holdingin yaptığı son sermaye artırımının birazını da işçiye yapsınlar. Aldığımız maaş artan enflasyon karşısında eriyip bitiyor. Geçen gün BİM’e gittim yağ 70 TL olmuş. Bunların hepsi biz işçileri daha da sıkıntılı bir duruma sokuyor. Ama maalesef üstümüzde yoğun bir korku var, aç kalma korkusu. İşçiler ihtiyaçları için 3-5 bin lira kredi çekmeye korkar oldu. Stresten dolayı bu senenin başında kalp krizi geçirip ölen arkadaşımız oldu işyerinde, başka bir işçi de emekli olduktan bir ay sonra kalp krizi geçirdi.

Böyle bir ortamda TİS sürecine giriyoruz. Eylül ayında da MESS grup toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak. Fabrikanın ağır sanayiden hafif sanayiye geçirilmiş olması doğru değil. İnsan sağlığına zararlı gelecek işlerde çalışıyoruz. Yük taşıyan da var havasız yerde çalışan da. Yakalandığımız hastalıklar meslek hastalığı sayılması gerekirken kimsenin umurunda değil. Sendikamız var ama sendikamız bunu hiç dile getirmiyor. Ağır sanayi sayılsak bence bazı haklarımızı alırız. Şahsen bu geçim zorluğundan dolayı da sabrım taştı. Eğer insanca yaşayacak haklar verilmeyecekse sendikacılar sendikacılığı da bıraksın. Ama bu şekilde olursa bence sözleşme de umduğumuzu vermeyecekler. Ve bunun sonucu olarak büyük ihtimalle patronlar sendikaya ne derse o sözleşme olacak gibi. İşçiler olarak olaylara el atmamız lazım. Yakın zamanlarda içerde de tartıştık, gerekirse greve gitmeliyiz.

ÖNCEKİ HABER

OECD, 130 ülkenin küresel vergi anlaşmasına vardığını açıkladı

SONRAKİ HABER

Turizm küresel ölçekte daraldı, en büyük darbeyi Türkiye aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa