Gıda denetimi ve atanmayan gıda mühendisleri | Smyrna’dan İzmir’e Kentin Gündemi

Smyrna’dan İzmir’e Kentin Gündemi programında bu hafta sağlıklı gıda denetimini ve atanmayan gıda mühendislerini Gıda Mühendisleri Odasından İbrahim Uğur Toprak ile konuştuk.

02 Temmuz 2021 08:10
Paylaş

Smyrna’dan İzmir’e Kentin Gündemi programında bu hafta sağlıklı gıda denetimini ve atanmayan gıda mühendislerini TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak ile konuştuk.

Gıda ürünlerinin üretim sürecinden tüketiciye ulaşana kadar yaşanan sorunları aktaran Toprak, üretim aşamasından depolanmasına ve tüketilmesine kadar geçen sürecin önemine dikkat çekti. Toprak, “Gıda güvenliğine yönelik yoğun tartışmaların yaşandığı, her gün başka bir gıda zehirlenmesi ve gıda ürünlerinde taklit/tağşiş haberi ile karşılaştığımız bu günlerde, yaz aylarında sıcaklıkların artması ve azalan gelir düzeyi ile halk sağlığı açısından olumsuzlukların yaşanmaması için başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere üretici ve tüketicilere önemli görevler düşüyor” dedi.

“SAĞLIK GIDAYA ULAŞMAK İÇİN DENETİMLER ÖNEMLİ”

İnsanların sağlıklı gıdaya ulaşması için denetimlerin yapılması gerektiğini söyleyen Toprak, Tarım ve Orman Bakanlığının 2020 faaliyet raporuna göre, bakanlıkta görevli gıda kontrolör sayısı 7 bin 137 iken bunların sadece 1917’si gıda mühendisi olduğuna dikkat çekti. Rapora göre, bu kadro ile ülke genelinde 1 yıl içinde 1 milyon 356 bin 643 denetim yapıldığı ve sadece 172’si için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu belirten Toprak, “2020 sonu istatistiklerine göre ülke çapında 709 bin 321 gıda işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerin 13 bin 249 adedi onay kapsamında iken 696 bin 72 adedi ise kayıt kapsamında bulunmuyor. Kayıtlı işletmelerin 79 bin 232’si üretim, 334 bin 376’sı satış, 282 bin 464’ü toplu tüketim alanı olarak faaliyet gösteriyor” diye konuştu.

Atanmayan gıda mühendislerinin sorunları gündeme gelirken, liyakatsiz denetimlere vurgu yapan Toprak, “Bu tabloya göre bu işletmeler yılda ortalama 2 kez bile denetlenmiyor. Şüphesiz ki, halk sağlığı ve gıda güvenliği, işletme başı yılda ortalama 1 kez yapılan denetimle sağlanamaz. Aslında sorun sadece denetim sayısının yetersizliği değil denetimi yapacakların liyakatıdır” dedi.

Toprak son olarak, sağlıklı gıdaya ulaşmanın yolunun denetimden, denetimlerinde atanmayan gıda mühendislerinin atamasının yapılmasından geçtiğini söyledi. 

Smyrna’dan İzmir’e kentin gündemi her Cuma Ramis Sağlam’ın sunumuyla Evrensel WebTV’de. (Evrensel WebTV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Avrupa, demiryolu hattının Kanal İstanbul kısmından finansman desteğini çekti

SONRAKİ HABER

Sezgin Baran Korkmaz ve Yargıtay Üyesi Nemli'nin buluşmasına dair haberler engellendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...