21 Haziran 2021 11:40

Uzmanlardan Delta varyantı uyarısı: Rusya’dan Türkiye’ye tehlikeli uçuşlar başlıyor

Delta varyantının endişe verici olduğuna dikkat çeken uzmanlar, hiçbir önlem alınmadan Türkiye ile Rusya arasındaki uçuşların başlayacak olmasını eleştirdi.

Moskova'da bir sokak | Fotoğraf: Sefa Karacan/AA

Paylaş

Delta varyantı nedeniyle dünyada bazı ülkelerde vakalar yeniden artmaya başladı. İngiltere önemli oranda aşılama yapmasına rağmen varyant virüs nedeniyle artan vakalardan dolayı açılma sürecini bir süre daha ertelemek zorunda kaldı. Aşılamanın düşük olduğu Rusya’da ise günlük vakalar 17 bine çıktı. Moskova belediye başkanı geçtiğimiz hafta daha agresif ve hızlı yayılan bir virüsle karşı karşıya olduklarını açıklayarak “Alarm durumundayız” dedi.

Rusya’daki bu duruma rağmen Türkiye ile Rusya arasındaki uçuşlar yarın başlıyor. Delta varyantının endişe verici olduğuna dikkat çeken uzmanlar, hiçbir önlem almadan başlayacak bu hareketliliğin yaratacağı tehlikelere karşı uyardı.

"ÜLKEYE GİRİŞLER KOLAYLAŞMAMALI"

DHA’ya konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Delta varyantına dikkat çekerek “Birçok ülke giriş ve çıkışına sınırlar koyarken, biz bunları kolaylaştırmaya çalışıyoruz” eleştirisinde bulundu. Virüs nedeniyle sınırlarımızı çok iyi korumamız gerektiğini dile getiren Ceyhan “Turizm dönemi bu riski biraz artırıyor. Birçok ülke giriş ve çıkışına sınırlar koyarken, biz bunları kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Turiste ihtiyacımız var ama bir taraftan da Delta varyantı sıkıntısı var” uyarısında bulundu.  

"ÖNLEM ALINMALI"

Uçuşların başlayacak olması ve Rusya’dan gelecek turistlerin yaratacağı tehlikeye dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Osman Elbek, geçen haftayı Avrupa’da en yüksek vaka sayısıyla tamamlayan Rusya’da kovid-19 salgınının artmaya devam ettiğini belirtti. Hal böyleyken Türkiye’ye yönelik uçuş kısıtlamasını Rusya’nın kaldırdığını belirten Elbek “Pekiyi ama biz neden kabul ediyoruz -hem de gelecek turistler için hiçbir koşul ve önlem tanımlamadan?​” diye sordu. Rusya’nın son 7 günü yüzde 31 artışla günlük 108 binin üzerinde vaka sayısıyla dünya beşincisi olduğu bilgisini veren Elbek “Ve Rusya, Türkiye’ye yönelik uçuş kısıtlamasını sonlandırıyor Türkiye’nin uçuş kısıtlaması için ölçütü nedir? 100 binde kaç vakanın üzerindeki ülkelere uçuş kısıtlaması getirecek?​” dedi.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala da, son iki haftadır Rusya’da Kovid-19 olgu sayılarının artış gösterdiğini belirterek “Rusya’da aşılama oranı düşük ve Delta varyantının etkili olduğu biliniyor. Bu koşullarda, Rusya’dan ülkemize gelecek kişiler için önlem alınmalı” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sedat Peker, Emniyetten kendisine bilgi sızdırıldığını öne sürdü

SONRAKİ HABER

Esenyurt'ta polis merkezinde ölümle sonuçlanan gözaltının görüntüleri ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...