21 Haziran 2021 08:51

Türkiye, satınalma gücü açısından 37 Avrupa ülkesi arasında 31. sırada

TÜİK'in açıkladığı 2020 yılı Satınalma Gücü Paritesi sonuçlarına göre Türkiye, satınalma gücü açısından 37 Avrupa ülkesi arasında 31'inci sırada yer aldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından hazırlanan 2020 Satınalma Gücü Paritesi (SGP) geçici sonuçlarını açıkladı. SGP'ye göre kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla endeks değeri 64 oldu. Türkiye, satılalma gücüne göre hazırlanan ve 37 Avrupa ülkesinin yer aldığı listede 31'inci sırada yer aldı.

Satınalma gücü paritesi (SGP) ayrıntılı olarak tanımlanmış standart bir mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranı olarak tanımlıyor.

TÜRKİYE, AB ORTALAMASININ YÜZDE 36 GERİSİNDE

SGP'ye göre kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeksi 2020 yılı geçici sonuçlarına göre 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 64 oldu ve AB ortalamasının yüzde 36 altında kaldı.

Karşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk), 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) ve Birleşik Krallık kapsandı.

Karşılaştırmalarda yer alan 37 ülke arasında SGP'ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 266 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 31 ile Arnavutluk oldu. Türkiye listede 31'inci sırada yer aldı. Pariteye göre Türkiyeli yurttaşlar sadece Bulgaristan, Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek ve Arnavutluk yurttaşlarından daha fazla satınalma gücüne sahip.

FİİLİ BİREYSEL TÜKETİM DÜZEYİ 72

Türkiye'nin 2020 yılı kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyi 72 oldu. Fiili bireysel tüketim endeksleri de, tüketicilerin göreli refah düzeylerinin kişi başına göre karşılaştırılmasında kullanılan bir gösterge türü. Fiili bireysel tüketim, tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetlere ek olarak devlet veya kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından sağlanan (eğitim, sağlık vb.) hizmetleri de kapsamaktadır.

Kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyi 27 Avrupa Birliği ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için 72 oldu ve AB ortalamasının yüzde 28 altında kaldı. Türkiye bu endekste ise 37 ülke arasında 28'inci sırada yer aldı.

AVRUPALININ 100 AVROYA ALDIĞINI TÜRKİYELİ 333 LİRAYA ALIYOR

Türkiye'nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi ise 2020 yılı geçici sonuçlarına göre 32 oldu. AB ülkelerinde 100 avro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye'de 32 avro ile karşılığı 333 Türk Lirası. Yani geliri avro olan Avrupalının 100 avro'ya yaptığı satın almayı Türk Lirası ile maaş ve ücret alan Türkiye vatandaşı ancak 333 TL ile yapabiliyor. Bu durum, resmi verilere göre Avrupa vatandaşlarının alım gücünün Türkiye vatandaşlarına göre 3 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP avukatı Aslan: Saldırgan Onur Gencer, ilişkileri araştırılmadan tutuklandı

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Akdeniz: HDP'nin kapatılması kabul edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...