06 Haziran 2021 12:07

Av Turizmi Uygulama Talimatı yayınlandı | Cinayet takvimi belli oldu!

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce 2021-2022 Av Yılı Av Turizmi Uygulama Talimatı yayınlandı.

Öldürülen yaban keçisi | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

TBMM'ye beş siyasi partinin uzlaşısı ile sunulan ancak 1,5 yıldır bekletilen Hayvan Hakları Yasasının çıkarılması için eylemler, kampanyalar düzenlenirken Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce 2021-2022 Av Yılı Av Turizmi Uygulama Talimatı yayınlandı.

Avlanmayı bir turizm şekli olarak tanımlayan talimat ile avlanmasına izin verilen türler, av şekli, zamanı, fiyatları ve kotaları belirlendi.

"HAYVAN HAKLARI YASASI ÇIKSIN" DERKEN

Geçtiğimiz aylarda hayvan istismarından kâr sağlayan sektörlere KOSGEB teşviki verilmesine yönelik tepkilerle birlikte av katliamının yasa kapsamından çıkarılması gibi taleplerle sokağa çıkan doğa ve yaşam hakkı savunucuları yasa beklerken yeni bir Av Turizm Talimatı ile karşılaştılar. Geçtiğimiz yıl da benzeri yayınlanan talimat avlanacak hayvanların türlerini, sayılarını ve fiyatlarını belirtirken, talimata tepkiler sonrası birçok ildeki av ihaleleri iptal edilmek durumunda kalmıştı.

2021-2022 Av Yılı Av Turizmi Uygulama Talimatına göre, avına izin verilen türler, belirtilen avlanma tarihleri arasında bedeli ödenerek avlanabilecek. Talimat yazısında avına izin verilen türler ve avlanma tarihleri şu tablo ile belirtildi:

DEVLET MİSAFİRİ VE DİPLOMATLARA ÖZEL AV TARİFESİ!

Talimat yazısında avına izin verilen türlerin cinsiyeti, avlanma şekli ve süresi de bir başlık altında belirlenmiş. Buna göre yaban domuzunun dişi ve erkek bireyleri ile diğer türlerin erkek bireyleri avlanabiliyor. Yaban domuzu avlamalarında yemleme ve av köpeği de kullanılabiliyor.

Talimat yazısının "Kota ücretlendirmesi, kullanımı ve değerlendirmesi" başlığı altında avın ücretlendirilme ölçütleri şu şekilde belirlenmiş;

a) Devlet misafiri ve diplomat kotaları ile acentelerin karaca ve yaban domuzu kotalarında ücretin % 100’ü peşin tahsil edilir. Yerli avcı yaban domuzu kotalarında ücretin % 100’ü peşin tahsil edilir.

b) Yerli avcı kotalarında ise kotaya ait avlama ücretinin %50 si peşin olarak, av ve yaban hayvanının avlanması durumunda avlama ücretinin geriye kalan %50 si ilgili tarafından ödenir.

h) Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengelboynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik, melez yaban keçisi, Hatalı Boynuz/ Çelek ve ceylan acente kotaları “Av Turizmi İzin Belgeli” acentelere ihale edilir.

CEZA BEDELİNİ ÖDEYEREK SINIRSIZ CİNAYET İŞLEME HAKKI!

Yazıda avlanma kotasına, avlanan hayvanın yaş ve cinsiyetine bağlı olarak verilebilecek cezalar da belirtilmiş. Buna göre "avlanma kotası ihale edilen avlaklarda, izin verilen av veya yaban hayvanın tür ve sayıdan fazla avlanması durumunda (dişi, yavru, erkek); bir kotanın ihale bedelinin 2 katı bedel ödenir. Ayrıca tazminat bedeli de" uygulanacak. Yaban domuzu hariç izin verilen av veya yaban hayvanının kotasından fazla dişi, yavru veya erkek birey avlanması durumunda; yerli için yerli, acenteler için ise belirlenen avlama ücretinin 2 katı bedel ödenecek.

Talimat yazısına göre "Av Turizminde Katılım Payı" tüm türlerde Büyükşehir belediyesi olan illerde Bakanlık payı % 60, Katılım payı %40 olarak, Büyükşehir Belediyesi olmayan illerde Bakanlık payı % 40, Katılım payı %60 olarak uygulanacak.

CİNAYETLERDE KULLANILABİLECEK SİLAH TÜRLERİ

Talimat yazısında av sırasında yaban domuzu, tilki ve çakal avında yivli ya da yivsiz, küçük memeli av hayvanı ve kuş avında yivsiz, diğer büyük av ve yaban hayvanlarının avında ise çapı asgari 6,5 mm, azami 9,8 mm olan yivli av tüfeği veya ok ve yay kullanılabileceği dile getirilmiş.

 Avına İzin verilen tür, cinsiyet ve yaş durumları ile ilgili bazı bilgiler ise aşağıdaki tabloda belirtilmiş:

NAMLUNUN UCUNDAKİ CAN SAYILARI

Talimat yazısına göre ülkenin çeşitli yerlerinde belirlenen avlaklarda toplamda 233 yaban Keçisi (Teke), 26 Hatalı Boynuzlu/Çelek Yaban Keçisi, 9 melez yaban keçisi, 22 Çengelboynuzlu Dağ Keçisi, 8 Anadolu Yaban Koyunu, 3 Ceylan (Sadece Şanlıurfa'da avlanabilecek), 67 Kızıl Geyik, 174 Karaca öldürülebilecek.

ÖNCEKİ HABER

Venedik’te kruvaziyer seferlerinin tekrar başlaması protesto edildi

SONRAKİ HABER

Dikili Kadın Platformu: Hayatlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...