28 Mayıs 2021 04:42

Norveç’in başkenti Oslo 197 günün ardından yeniden açıldı

Norveç'in başkenti Oslo'da 197 gün sonra restoran, bar, kafe, spor salonları ve yüzme havuzları, sinema, tiyatro, müze, konser ve benzeri kültür ve eğlence mekanları yeniden çalışmaya başladı.

Fotoğraf: Mahmut Algünerhan/Evrensel

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’in başkenti ve aynı zamanda en büyük kenti olan Oslo, 197 gün kapalı kaldıktan sonra 26 Mayıs’ta yeniden açıldı. Restoran, bar, kafe, spor salonları ve yüzme havuzları, sinema, tiyatro, müze, konser ve benzeri kültür ve eğlence mekanları yeniden çalışmaya başladı.

Oslo’da sosyal kapanma Kasın 2020’de başlamıştı. Ancak içki satışı saat 22.00’ye kadar yapılabilecek. Oslo ile birlikte çoğu komşu belediyelerde aynı gün yeniden açıldılar.  

Oslo’nun yeniden açılmasının ilk aşaması 27 Nisan’da başlamıştı. İkinci aşamanın ilk bölümüne ise 6 Mayıs’ta geçilmişti.

26 Mayıs itibariyle ise 20 yaş altı çocuklar ve gençler kapalı alanlarda 20 kişiye kadar gruplar halinde spor ve boş zaman aktiviteleri yapabilecek. 20 yaşın üzerindeki yetişkinler gruplar halinde olmadan iç mekanlarda spor ve boş zaman etkinlikleri gerçekleştirebilecek. Doğa sporları ve dış alanlardaki boş zaman etkinliklerindeki 20 yaşın altındaki çocuklar ve gençler için grup sayısı 20'den 30'a, yetişkinler için ise 10'dan 20'ye çıkarıldı.

20 kişiye kadar kapalı mekan etkinlikleri serbest bırakıldı. Açık hava etkinliklerinde 50 kişiye kadar izin veriliyor.

Halk Sağlığı Enstitüsü FHI’nin sayılarına göre 697 bin 10 nüfusa sahip olan Oslo’da 216 bin den fazla kişi şu anda ilk doz aşısını almış durumda. Norveç genelinde ise toplam 1 milyon 611 bin 593 kişi yani nüfusun yüzde 29,89’u ilk aşısını, yüzde 15,08’i ise ikinci aşısını birden olmuş bulunuyor.

FHI Müdürü Camilla Stoltenberg, “Her şey inandığımız gibi giderse, yaz bitmeden herkese korona aşısının ikinci dozunu sunmuş olacağız” dedi. FHI daha önce de yaptığı açıklamada Temmuz  ortasına kadar 18 yaşın üzerindeki herkese ilk aşının sunulacağını tahmin ettiklerini söylemişti.

Norveç’te salgın nedeniyle toplam 123 bin 467 vaka görüldü. Bunlardan 783’ü ölümle sonuçlandı. Son olarak günlük yeni vaka sayısı 511 olarak kaydedildi.

ÖNCEKİ HABER

Taksim Camii: Siyasal İslam'ın 70 yıllık inadı, Erdoğan'ın 'rövanşı'

SONRAKİ HABER

Tunç Soyer, İzmir'de yıl sonuna kadar suya zam yapılmayacağını söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...