26 Mayıs 2021 13:51

Dr. Berk Esen: Erdoğan, Soylu'yu gerçekten destekliyor olsaydı, daha önce konuşurdu

Erdoğan’ın İçişleri Bakanı Soylu’ya destek açıklamasını değerlendiren Siyaset Bilimci Dr. Berk Esen: Erdoğan, Soylu'yu gerçekten destekliyor olsaydı, bu açıklamayı daha önce yapardı.

Dr. Berk Esen

Paylaş

Şerif KARATAŞ 
İstanbul 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sahip çıkmasını ve İYİ Parti Lideri Meral Akşener’e yönelik tehdit açıklamasını Siyaset Bilimci Dr. Berk Esen Evrensel’e değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sedat Peker videoları çıktıktan sonra ilk defa Süleyman Soylu'yu açıktan destekleyen bir açıklama yaptığını hatırlatan Esen şunları söyledi: “Bu pozisyona kendisinin çok isteyerek vardığını düşünmüyorum. Eğer Süleyman Soylu'yu gerçekten destekliyor olsaydı bu açıklamayı çok daha önceden Soylu'nun Peker videolarında doğrudan hedef alınmasından hemen sonra yapardı. Fakat Erdoğan uzun süre bu konuda pozisyon alamadı. Bunun arkasındaki temel neden parti içinde özellikle Süleyman Soylu'nun pozisyonuna yönelik giderek güçlenen muhalif bir kanalın olması olduğunu düşünüyorum. Milli görüş geleneğinden gelen ve şimdi de Berat Albayrak'in büyük ihtimalle harekete geçirdiği Soylu'yu parti içinde devam etmesini istemeyen bir grup var. Bu grupla Soylu gibi partiye Milli görüş geleneğinden gelmeyip daha yakın zamanda katılan isimlerin bu kanaatle bir rekabeti var. Fakat Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmayla Bahçeli. Süleyman Soylu gibi ona yakın isimlerin arkasında güçlü bir şekilde durduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan'da biraz pozisyon almak durumunda hissetti kendini. Soylu'ya yönelik büyük bir destek görmedim ama yanında durduğu, bakanlıktan almayacağı belli oluyor. Soylu'yla aynı şekilde Binali Yıldırım'ında saldırılara maruz kaldığını söyledi. Binali Yıldırım'a çok daha büyük bir destek verdi. Burada şaşırtıcı bir durum yok benim açımdan.”

"ERDOĞAN AKŞENER’E YÖNELİK PROVOKASYONU MEŞRULAŞTIRMAK İSTİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı konuşmada Meral Akşener'e İkizdere de yapılan provokasyon ve saldırı olaylarını desteklediğini ve meşrulaştırdığını söyleyen Esen, bunun da kaygı verici olduğunu belirterek şunları söyledi: “Hem grup toplantısında sinevizyon gösterisinde çekilen görüntülerin kullanılması hem de Erdoğan’ın Akşener’den ‘gelin hanım’ söz edip ona gerekli cevabın Karadenizlilerin verdiğini söylemesi bu konuda Erdoğan’ın çok sert bir pozisyon aldığını gösteriyor. Bu kaygı verici bir gelişme. Çünkü meral Akşener'i AKP'nin çok güçlü olduğu bir bölge ye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdikten sonra gitmiş olmasını eleştirdi. Bunun üstünden saldırıyı haklı olarak göstermeye çalıştı. Bu demek oluyor ki, önümüzdeki dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan, eleştirdikten sonra AKP’nin çok oy aldığı bölgelere muhalefet partilerinden siyasetçilerin gitmesi tepki ile karşılanacak veya gitmesi önünü çeşitli zorluklar çıkarılacak. Sanırım iktidar partisi seçmen desteğini kaybettikçe, bugüne kadar oy deposu olarak gördüğü bölgelere muhalif siyasetçilerin gitmesini orada kampanya yapmasını mümkün olduğunca engellemeye çalışacak. Benzer provokasyonlar veya belki saldırılarılar aracılığıyla Cumhuriyet tarihinde benzer durumu 1959-60 yılları arasında özellikle CHP Genel Başkanı İsmet İnönü ve CHP’li çeşitli siyasetçilere yönelik Demokrat Parti iktidarının örgütlediği saldırılar nezrinde görmüştük. Benzer bir şekilde özellikle 1977 seçim kampanyası öncesinde de yine yükselen Bülent Ecevit hareketini durdurmak için Milliyetçi Cephe Hükümeti benzer taktiklere, başvurdu. Ecevit, benzer saldırılara maruz kalmıştı. Zayıflayan ve otoriterleşen sağ iktidar Cumhuriyet tarihinde daha önce de bu tarz eylemlere giriyordu. Korkarım ki, önümüzdeki dönem biz benzer sahneleri göreceğiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında 2023 yılına kadar erken seçim olmayacağını söyledi. Bu kadar güçlü bir şekilde bu noktanın altının çizilmesinden en azından, şu noktada erken seçim yönünde AKP ve MHP arasında bir anlaşma olmadığı sonucunu çıkarıyorum. Fakat şu tablo ile bu iktidarın 2023 yılına kadar devam etmesi bana pek olası gözükmüyor.”

ÖNCEKİ HABER

AKP, askeri suçları düzenleyen 20 maddelik yasa teklifini Meclis’e sundu

SONRAKİ HABER

Sedat Peker’in iddialarının araştırılması önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...