24 Mayıs 2021 00:09

Renault'da üretime ara, TOFAŞ'ta işsizlik kaygısı

Oyak Renault, tedarik sıkıntısı gerekçesiyle üretime 40 gün ara vereceğini duyurdu. TOFAŞ’ta ise PSA ile FCA gruplarının birleşmesi işçilerde işsiz kalma kaygısı yarattı.

Fotoğraf: Land Rover MENA/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Oyak Renault, “Bileşen tedarikinde yaşanan küresel krizin Türkiye’ye de yansıdığı” gerekçesiyle üretime 40 gün ara vereceğini duyurdu. TOFAŞ’ta ise PSA ile FCA gruplarının birleşmesi işçilerde işsiz kalma kaygısı yarattı.

Oyak Renault yönetimi yaptığı açıklamada haziran ayının 16’sında başlayarak 26 Temmuz’a kadar sürecek şekilde, araç fabrika direktörlüğü departmanlarında ve ilgili yan birimlerde üretime yaklaşık 40 gün ara vereceğini duyurdu. Diğer bölümler de hesaba katıldığında üretimdeki duruşlar farklı zamanlarda 12 Haziran’da başlayıp 23 Ağustos’a kadar sürüyor.

Konuyla ilgili Evrensel’e konuşan bir Renault işçisi, “Otomobil sektöründeki tedarik krizi devam ediyor. Bu krizin sonucunda birçok fabrika üretimi durdurma kararı aldı. Bizim fabrikada da ara ara üretim duruyordu. Şimdiki duruş daha uzun olacak. Duruşlarda maaşlar kısa çalışma ödeneği üzerinden yatırılıyor. Ama kısa çalışma ödeneğinin biteceği tarih belli. Bizdeki duruş bunun üzerinde, sonrası ne olacak bilmiyoruz. Maaş ödemeleri neye göre yapılacak belirsiz. Anlaşılan bu tedarik krizi uzun süre devam edecek gibi görünüyor. O yüzden en az 2 ay kadar daha belli aralıklarla üretimin duracağı söyleniyor. Kısa çalışma ödeneğinin uzayıp uzamayacağı da belirsiz” dedi.

Metal iş kolunda yaklaşan toplu iş sözleşmesi sürecine de değinen işçi, “2021 eylül sözleşmesi yaklaşıyor. Sendikacıların ne yaptığı belli değil. Ne bu krizle ilgili ne de sözleşme hakkında bir bilgilendirme yapılıyor. Temsilcilere sözleşme ile ilgili soru sorduğumuzda verilen cevaplar ‘Her şey olabilir, daha belli değil’ şeklinde oluyor. Ortada taslak bile yok. Salgının arkasına saklanarak süreci götürmek istiyorlar” dedi.

SALGINI GEÇTİK TEK DERT İŞSİZ KALMAMAK

BİR başka otomotiv devi TOFAŞ’ta ise Peugeot, Citroen, DS ve Opeli Vauxhall’un yer aldığı PSA grubu ile Fiat, Chrysler, Jeep, Maserati, Ferrari ve Alfa Romeo’nun yer aldığı FCA grubunun birleşmesi sonucu “Çalışan sayısının fazla olduğu” gerekçesiyle taşeronlaşma yaygınlaştı, işçileri işsizlik kaygısı sardı. TOFAŞ işçileri, “Salgını unuttuk işten çıkarma olacak mı olmayacak mı sorusuyla boğuşuyoruz” dedi.

Patronun başından beri pandemiyi kullandığını ifade eden TOFAŞ işçisi, “Çip ve kauçuk sorunu halen devam ediyor. Fakat biz hem yurt içine hem de yurt dışına üretim yapıyoruz son hızla. Ama acaba üretime ara verilecek mi sorusu akıllardan hiç gitmiyor” dedi.

Pandemiyi hem patronun hem de Türk Metal’in kullandığını ifade eden bir başka işçi ise “Sorunlarımızı sendikaya iletiyoruz, Cevap ‘Şimdi bunları konuşmanın zamanı mı işinize sahip çıkın’ oluyor. Fabrikaya doğru düzgün uğramayıp maaşlarını almayı biliyorlar başka da bir şey yapmıyorlar. ‘Fabrikada taşeronlaşma hızla yayılıyor ne yapacaksınız bu konu hakkında’ diyoruz, verilen cevap ‘Başkan bu konuda çalışma yapıyor’, ötesi yok. Çalışma yapıyor diyorlar ama taşeronlaşma da hızla devam ediyor” dedi.

İşten çıkarmaların olup olmayacağı sorusunun kafalarını hep karıştırdığını ifade eden bir başka işçi de “Fabrikada denetlemeler yapılıyor. İki makine kurulacak ve bildiğimiz 70 işçinin boşa çıkacağı. Şu an bunlar başka yerlere dağıtılacak ama yarın ne olur bilmiyoruz. Şu an Peugeot bizde üretilecek. Artık pandemiyi geçtik, tek dert işten çıkarma olup olmayacağını düşünüyoruz. Taşeronlaşma sonucu da yaklaşık 150 kişi boşa çıktı, onlar da başka yerlere dağıtıldı. Kuzu gibi kasabı bekliyoruz resmen. Sendikanın da yaşananlar konusunda sessiz kalması ayrı bir sorun” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Belediye işçileri: Ücrete yapılan zamlar vergilerle yok ediliyor

SONRAKİ HABER

Araştırma: Pfizer-BioNTech ve AstraZeneca aşıları Hindistan varyantına karşı etkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...