18 Mayıs 2021 11:30

Ankara'da esnaf vergi levhalarını yaktı: Ekmek teknelerimizi istiyoruz

"Normalleşme" sürecinde de kısıtlamalara tabi tutulan esnaf, Ankara'da eylem yaptı. Vergi levhalarını yakan esnaf, ''Kısıtlamalar hepimizi yok etmektedir, artık yeter" dedi.

Vergi levhasını yakma eylemi yapan esnaf | Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

Ankara'da esnaf, pandemi sürecinde ekonomik desteklerin yeterli olmaması ve uzun süredir iş yapamamaları nedeniyle eylem yaptı. Yapılan basın açıklamasında konuşan Esnaf Fatih Yerli, "3 kuruş maddi yardım değil, ekmek teknelerimizi istiyoruz. Bugün burada vergi levhalarımızı yakarak tepkimizi sembolik bir biçimde göstereceğiz. 1 Haziran tarihinde biz ve Türkiye'nin dört bir tarafındaki bütün esnaf kardeşlerimiz bir daha kapatmamak üzere dükkanlarını açacaktır. Bunun son kapanma olduğunu buradan deklare ederiz.” dedi.

Esnaf, Ankara Valiliği önünde yapmak istediği eyleme, polisin izin vermemesi üzerine Ataç Sokak’ta "Artık Yeter" pankartıyla bir araya geldi. Basın açıklamasında konuşan Esnaf Fatih Yerli, “2020 yılının mart ayından itibaren salgın bahanesiyle başlayan kısıtlamalar hepimizi yok etmektedir. Türkiye'de milyonlarca insan bir buçuk yıldır rızkından, ekmeğinden edildi. 55 milyon insan bankalara borçlu, her gün borç batağından çıkamayan insanların intihar haberleri geliyor. Bütün özgürlüklerin elimizden alındığı bu süreçte, bizlere ölümü gösterip sıtmaya razı olmamızı bekliyorlar. Yüz binlerce esnafa cebren kepenk indirtilirken, çok uluslu holdingler, zincir şirketler, oteller, AVM’ler, internet tabanlı şirketler sermaye ve karlarını üçe-beşe katlıyor. Yaşanan şey, küçük esnafın yok edilmesi ve milyonlarca insanın tüm varlıklarının büyük sermayelere devredilmesinin operasyonudur. Bununla mücadele etmek zorundayız” diye konuştu.

"ESNAF GÜNAH KEÇİSİ OLDU"

Yayımlanan genelgelerle anayasanın askıya alındığını ifade eden Yerli, “Halkımızın onuru ve haysiyeti ayaklar altına alınıyor. Halkımız, Turizm Bakanlığının reklam filmlerindeki gibi maskesinde ’aşıları tam’ ibaresi bulunacak köleler değildir. İnsanlığımıza sonuna kadar sahip çıkacağız.  Lokantalar, kafeler, çay ocakları, kıraathaneler, barlar, internet kafeler, halı sahalar, spor salonları hamamlar özellikle günah keçisi haline geldi. Oysa bu işletmelerin bulaşma kaynağı olduğuna dair tek bir çalışma yok. Öte yandan, balık istifi toplu taşıma, her gün binlerce insanın girdiği AVM ve süper marketler, full çeken oteller, kongreler, dizi setleri tüm bu yaşadığımız sürecin iğrenç bir tiyatro olduğunu gösteriyor. Bu küresel tiyatroda figüran olmayacağız” dedi.

"3 KURUŞLUK MADDİ YARDIM DEĞİL, EKMEK TEKNEMİZİ İSTİYORUZ"

Esnafın, toplumun yardıma muhtaç kimseleri olmadığını ifade eden Yerli, “Tam tersine toplumsal yapının mihenk taşıyız. Esnafız. Dolayısıyla, 3 kuruş maddi yardım değil, ekmek teknelerimizi istiyoruz. Bugün burada vergi levhalarımızı yakarak tepkimizi sembolik bir biçimde göstereceğiz. 1 Haziran tarihinde biz ve Türkiye'nin dört bir tarafındaki bütün esnaf kardeşlerimiz bir daha kapatmamak üzere dükkanlarını açacaktır. Bunun son kapanma olduğunu buradan deklare ederiz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İkizdere'de gazetecilerin çekim yapması engellendi

SONRAKİ HABER

İsrail polisleri Şam Kapısı’nda toplanmak isteyen Filistinlilere saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...