18 Mayıs 2021 09:26

İstanbul’da gençlerin %87,3’ü ‘tanıdığı olmadan iş bulmanın zor’ olduğunu düşünüyor

İstanbul Planlama Ajansı, üniversite mezunu gençlerle anket çalışması gerçekleştirdi. “Üniversite Mezunu Ev Gençleri” başlığıyla rapor haline getirilen çalışmada, dikkat çekici veriler ortaya çıktı.

Kaynak: Gaelle Marcel/Unsplash

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Planlama Ajansı, İstanbul’daki genç işsizliğin durumunu ortaya koyan “Üniversite Mezunu Ev Gençleri Araştırması” raporunu yayımladı.

Rapora göre, İstanbul’da gençler umutsuz, kaygılı ve mutsuz. Katılımcıların yüzde 87,3’ü, işsiz olmasını önemli yerlerde tanıdıklarının olmamasına bağlıyor.

Türkiye’de girişimci olmak için gerekli şartların mevcut olmadığını düşünen gençlerin yarısından fazlası, okudukları bölümle ilgili iş bulabileceği konusunda umutsuz. 

Rapora göre, gençlerin yüzde 87,3’ü, işsiz olmasını önemli yerlerde tanıdıklarının olmamasına bağlıyor. Türkiye’de girişimci olmak için gerekli şartların mevcut olmadığını düşünen gençlerin yarısından fazlası, okudukları bölümle ilgili iş bulabileceği konusunda umutsuz.

Gençlerin yüzde 65,7’si bir seneden daha uzun süredir iş aradığını belirtirken, yüzde 84,6’sı bir imkan verildiği takdirde yurt dışında çalışmayı düşünüyor. Yüzde 58,6, mezun olduğu alandan iş bulma umudu olmadığını; yüzde 15,9 ise boş kalmamak için yüksek lisans yaptığını söyledi.

YÜZDE 87,3, İŞSİZ OLMASINI TANIDIKLARININ OLMAMASINA BAĞLIYOR

Katılımcılara şu an işsiz olmalarını neye bağladıkları sorulduğunda, yüzde 87,3’ü önemli yerlerde tanıdıklarının olmamasına, yüzde 83,8’i Türkiye’de fırsat eşitliği bulunmamasına, yüzde 39,6’sı ise kriterlerine göre iş bulunmamasına bağladığını ifade etti.

YÜZDE 15,9, “BOŞ KALMAMAK IÇIN” YÜKSEK LİSANS YAPIYOR

Katılımcıların yüzde 15,7’si şu anda yüksek lisans eğitim aldığını belirtti. Yüzde 50,8’i akademik kariyer yapma, yüzde 54’ü iş bulma imkanını, yüzde 49,2’si kendini gerçekleştirme ve yüzde 15,9’u ise boş kalmamak amacıyla yüksek lisans yapıyor. 

YÜZDE 91,6, 5 BİN LİRADAN DAHA DÜŞÜK ÜCRETE RAZI

Katılımcılara “Aylık en az ne kadar maaşla çalışmayı kabul edersiniz?​” sorusu soruldu. Verilen yanıtlar doğrultusunda gençlerin aylık ortalama 3 bin 513 liraya çalışmayı kabul edecekleri görüldü. Yüzde 91,6, 5 bin liradan daha düşük, yüzde 26,9 ise asgari ücret ve daha düşük bir ücret karşılığında çalışabileceğini söyledi.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BİK, Ceren Sözeri’nin köşe yazısı nedeniyle Evrensel’e 5 gün ilan kesme cezası verdi

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı çay fiyatı, üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...