12 Mayıs 2021 14:57

Türkiye Ziraatçılar Derneği: Çiftçi borçları 137 milyar TL'ye ulaştı

Türkiye'de son 12 yılda 4 milyon çiftçiden 2 milyona yakını çiftçilikten uzaklaşırken, çiftçilerin borçları 137 milyar TL'ye çıktı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) göre Türkiye’de çiftçi sayısı son 12 yılda yüzde 48 azaldı, 4 milyon çiftçiden 2 milyona yakını çiftçilikten uzaklaştı. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’ne ilişkin açıklama yapan Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, çiftçi borçlarının 137 milyar TL'ye ulaştığını belirtti.

Bir ülkede uygulanan tarım politikalarının doğru olup olmadığının en önemli göstergesinin doğurduğu sonuçlar olduğunu belirten Demirtaş, “Uygulanan tarım politikaları sonucunda üretim gelişiyor, çiftçiler gerekli destekleri alıyor, tarımsal işletmeler güçleniyor ve sağlanan gelişme sürdürülebilir bir nitelik taşıyorsa o ülkede doğru politikalar uygulanıyor demektir” dedi.

Tarım alanlarının son 18 senede yüzde 12,3 düştüğünü ve sebze bahçeleri alanının aynı dönemde yüzde yaklaşık 15 küçüldüğünü söyleyen Demirtaş, “Temel tarım ürünlerinde üretim düzeyleri düşerken ithalat artıyor. Geçen yıl 9,5 milyon ton buğday ithal edildi. Üretim düşüklüğü ve bunun yarattığı pahalılık ithalat yoluyla giderilmeye çalışılıyor; ancak TL'nin değer kaybı nedeniyle ithal ürünler de pahalıya geldiği için ‘sıfır gümrüklü ithalat’ normal bir uygulamaya dönüşmüş bulunuyor. Tarımsal desteklemeler Tarım Yasası'nın öngördüğü asgari miktarın neredeyse yarısına denk geliyor. Üretim planlaması yapılamadığı için aynı ürün bir yıl ithal edilirken, ertesi yıl aşırı üretim nedeniyle satılamadan elde kalıyor. Çiftçi üretse de üretmese de kaybediyor” diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN BORCU 137 MİLYAR’A ULAŞTI

Çiftçi borçlarının 137 milyar TL'ye ulaştığını belirten Demirtaş, “2 milyondan fazla üretici borçlarını ödemekte zorlanıyor. Çiftçi örgütsüz ve pazarlama gücünden yoksun, o nedenle çiftçinin elinden çıkan ürün market raflarına geldiğinde yüzde 300'e varan farklarla satılıyor. Girdi fiyatları ithalata bağımlılık nedeniyle genel enflasyonun çok üzerinde artarken ürün fiyatları genel enflasyonun altında seyrediyor. Bu nedenlerden ötürü, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) göre Türkiye’de çiftçi sayısı son 12 yılda yüzde 48 azalmış, 4 milyon çiftçiden 2 milyona yakını çiftçilikten uzaklaşmış bulunuyor” dedi.

"EKONOMİK DESTEK PAKETLERİNDEN ÇİFTÇİYE DESTEK YOK"

Bu genel sorunların yanına bir yılı aşan bir süredir devam etmekte olan koronavirüs salgınının getirdiği sorunlar da eklendiğini ifade eden Demirtaş, “Ekonomi sektöründeki daralma ve kapanmaya yönelik önlemler nedeniyle yaşanan sorunlar nedeniyle çiftçiler borçlarını ödemekte sorunlar yaşıyor. Salgına karşı yapılan ekonomik destek paketlerinden çiftçiye destek çıkmıyor. Son yıllarda tarım sektörünü ayakta tutan sebze ve meyve üreticileri pazardaki daralma nedeniyle ürünlerini satmakta zorlanıyor. İhracat ve turizmdeki daralma devam ederse bu alanda da üretim gerilemesi yaşanabilir. Dünya Çiftçiler Günü'nü işte bu koşullar altında kutluyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)                     

ÖNCEKİ HABER

Ankara Dişhekimleri Odası İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı dava açtı

SONRAKİ HABER

Ataması yapılmayan öğretmenler kadro talep ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...