Avukat Erhan Çiftçiler: Tutuklular idari işlemlerle ikinci kez cezalandırılıyor
Tahliyeleri engelleyen uygulamayı değerlendiren Özgürlükler için Hukukçular Derneği Van Şubesi Üyesi Avukat Erhan Çiftçiler, durumun kaosa yol açtığını ifade etti.

Erhan Çiftçiler | Fotoğraf: MA
İLGİLİ HABERLER

Ayrımcı infaz düzenlemesi TBMM'de kabul edildi

"Ayrımcı" infaz düzenlemesi TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi

Ayrımcı infaz yasası Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi
ÖHD’li Erhan Çiftçiler, İnfaz Yasası kapsamında "İyi halli olmadığı" gerekçesiyle tahliyenin engellenmesinin hukuki olmadığını ifade ederek tutukluların idari işlemlerle ikinci kez cezalandırıldığını söyledi.
Meclisten geçen ve 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu”nda yapılan değişiklik nedeniyle cezaları biten tutuklular tahliye edilmiyor. Cezaevinde oluşturulan komisyonca “İyi halli olmadıkları” gerekçesiyle tahliye edilmeyen tutuklular, verilen cezanın tamamını infaz etmek zorunda kalıyor. Tahliyeyi engelleyen uygulamayı değerlendiren Özgürlükler için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi Üyesi Avukat Erhan Çiftçiler, durumun kaosa yol açtığını belirtti.
"SOYUT GEREKÇELERLE TAHLİYELER ENGELLENİYOR"
İktidarın yasaya karşı yapılan eleştiriler ve tepkileri dikkate almadığını dile getiren Çiftçiler, “İnfaz Yasası’nın 89 maddesinde yapılan değişiklik ile kişinin koşullu salıverilmesinde ‘iyi halli’ olması koşulu aranıyor. İlk olarak cumhuriyet başsavcısı ya da savcının görevlendireceği bir vekili, Aile Sosyal Politikalar ve İl Sağlık Müdürlüğünden birer kişi ve cezaevi idaresinden oluşan heyet ile soyut kurallar çerçevesinde infaz hakimliğine görüş bildiriliyor. Bu görüş çerçevesinde infaz hakimliğinin kişi hakkında koşullu salıverme şartlarının oluşmaması nedeni ile tahliyesine engel oluyor. Bu kriterlerin bazıları soyut bazılarının somut deliller olduğu biliniyor. Kişinin örgütten kopup kopmadığı gibi soyut gerekçeler öne sürülüyor. Ancak cezaevinde bir örgüt olmaz. Cezaevinde herkes tutukludur” dedi.
"ANAYASA’YA AYKIRI"
Yapılan uygulamanın kanuni olmasının hukuki olduğu anlamına gelmediğini belirten Çiftçiler, yapılanın hukuki değil, idari bir işlem olduğunu söyledi. Böyle bir idari işlemle kişilerin cezalandırılmaması gerektiğinin altını çizen Çiftçiler, uygulamayı “cezalandırma yöntemi” olarak nitelendirdi. Çiftçiler, “Aslında bu durum normlar hiyerarşisine, Anayasa’ya ve CMK’nin genel ruhu ve yine İnfaz Yasası’nın genel ruhuna aykırıdır. Yani kişinin ceza miktarının yüzde 40’ını etkileyen bir husustur. Ancak bu bir mahkeme kararıyla olması gerekirken, bir savcı, sağlık personeli, Aile ve Politikalar Müdürlüğünden bir kişi ve cezaevi yönetiminden oluşan bir kurulun bu şekilde karar vermesi hukuki değildir. Bu durum idari bir işlemdir ve bu tür işlemlerle kişilerin cezalandırılmaması gerekmektedir” diye konuştu. (Van/MA)
Evrensel'i Takip Et