08 Mayıs 2021 12:55

Atılım Desen'de 'izin belgesi çıkaracağız' bahanesiyle sendikalıları fişlediler

Atılım Desen'de işveren, çalışma izin belgesi çıkarmak bahanesiyle işçilerin e-Devlet şifrelerini topladı ancak şifreler, hangi işçilerin sendikalı olup olmadığının tespit edilmesi için kullanıldı.

Fotoğraf: TEKSİF

Paylaş

Bursa Kestel'de faaliyet gösteren Atılım Desen'de yasadışı uygulamalara br yenisi daha eklendi. 460 kişinin çalıştığı işletmede işveren ve işveren vekilleri, çalışma izin belgesi çıkaracakları bahanesiyle işçilerin e-Devlet şifrelerini topladı ancak şifrelerin hangi işçilerin sendikalı olup olmadığının tespit edilmesi için kullanıldığı ortaya çıktı. İşçiler yaşananlar üzerine üretimi durdurdu. İşçilerin üyesi olduğu Türk-İş'e bağlı Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası'nın (TEKSİF) işveren ve işveren vekilleri hakkında suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.

ÜRETİMİ DURDURDULAR

Atılım Desen Apre Boya Tekstil işletmesinde işçiler, düşük ücret ve psikolojik baskılar nedeniyle Teksif Sendikası'na üye oldu. Sendika kısa sürede işletmede toplu sözleşme imzalamak için gerekli olan çoğunluğu sağlayıp Çalışma Bakanlığı’na 22 Nisan'da yetki başvurusunda bulundu. Ancak bu süreçte işveren ve işveren vekilleri, sokağa çıkma yasağı nedeniyle çalışma izin belgesi çıkaracaklarını söyleyerek işçilerin e-Devlet şifrelerini topladı. Kısa bir süre sonra işverenin asıl amacının başka olduğu ortaya çıktı. Toplanan e-Devlet şifrelerin esasında, hangi işçilerin sendikaya üye olup olmadığının tespit edilmesi için kullanıldığı ortaya çıktı. İşçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapılırken öncü kadın işçilerden Serap Yumuşak da 7 Mayıs'ta işbaşı yaptırılmadı. Bu durum karşısında mesaide olan işçiler de üretimi durdurarak arkadaşları Serap Yumuşak'a destek verdi. Sendika da yasadışı uygulamaları ve baskıları fabrika önünde protesto etti.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR

TEKSİF Sendikası Bursa Şube Başkanı Nihat Şeker, işçilerin anayasal haklarını kullanarak TEKSİF Sendikası'na üye olduklarını ancak işveren ve işveren vekillerinin işçilerin bu tercihine saygı duymayarak baskı kurduğunu, buna sessiz kalmayacaklarını belirtti. İşyerindeki yasadışı uygulamaların Türk Ceza Kanunu'na göre suç teşkil ettiğini de hatırlatan Şeker, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Şeker, Atılım Desen'de toplu sözleşme imzalanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Ali Öztunç: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı halkı ve devleti kandırıyor

SONRAKİ HABER

Kayseri, Sivas, Yozgat, Nevşehir ve Kırşehir için zirai don uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...