06 Mayıs 2021 08:29

Ankara Valiliği, Denizlerin mezarı başında yapılacak temsili anmayı engelledi

Ankara Valiliği, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın mezarı başında yapılacak temsili anmayı pandemi ve "tam kapanma" bahanesiyle engelledi. EMEP, engelleme kararına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara Valiliği, ‘68 gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarının yı ldönümünde Karşıyaka Mezarlığı’nda yapılacak temsili anmaya izin vermedi. Emek Partisi “Hem halk sağlığını hem de halkın bütün ihtiyaçlarını karşılamadan kapanma kararı uygulanıyor. Halkın gerçek değerlerine sahip çıkılmasına da izin vermiyorlar” diyerek yasağa tepki gösterdi. CHP Çankaya İlçe Başkanlığının mezarlıkta yapacağı anma etkinliğine ise yürüyüş ve pankart engeli getirildi.

Türkiye Halkın Kurtuluş Ordusu (THKO) kurucuları ve 1968 gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, her yıl Karşıyaka Mezarlığı’nda bulunan mezarları başında binlerce kişi tarafından anılıyor. Koronavirüs pandemisi nedeniyle geçtiğimiz yıl temsili düzeyde yapılan anma, bu yıl Ankara Valiliği tarafından engellendi. Valilik, temsili düzeyde yapılmak istenen anma başvurularını pandemi bahanesiyle reddetti.

"TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜN BOYUTUNU GÖSTERİYOR"

Evernsel'e konuşan Emek Partisi (EMEP) Ankara İl Başkanı Şükran Doğan, “Pandemi koşullarına uyarak anma yapabilmek için valiliğe başvurmuştuk. Henüz yazının cevabını bugün alacağız ancak dün akşam valilik tarafından arandık ve ‘tam kapanmayı’ gerekçe göstererek anmaya izin verilmediğini söylediler” dedi.

"Tam kapanma" adı verilen süreçte 1 milyon 600 bin işçinin çalıştığını belirten Doğan, “Özellikle büyük şehirlerde trafiğin vızır vızır işlediğini herkes biliyor. Kaldı ki fabrikalarda yan yana çalışılıyor. Ancak Deniz Gezmiş ve arkadaşları gibi bu ülkenin tam bağımsızlığı ve antiemperyalizm için mücadele etmiş bir kuşağın temsilcilerini anmaya izin verilmiyor. Bu aslında tahammülsüzlüğün boyutunu gösteriyor” dedi.

"Tam kapanma" adı verilen kısıtlamanın 1 Mayıs’ın engellenmesini gözeterek yapıldığı gibi 6 Mayıs için de aynı durumun söz konusu olduğunu belirten Doğan, “Kendileri yararına olmayan her şeyi pandemiyi fırsat bilerek yasaklıyorlar. Hem halk sağlığını hem de halkın bütün ihtiyaçlarını karşılamadan kapanma kararı uygulanıyor. Halkın gerçek değerlerine sahip çıkılmasına da izin vermiyorlar” dedi.

ANMAYA KATILAN İKİ KİŞİYE 6 BİN 300 TL CEZA KESİLDİ

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen ve partiden iki temsilci Denizlerin mezarlarına karanfil bıraktı. SOL Parti sosyal medya hesabından "Unutmadık. Denizleri mezarları başında karanfillerimizle andık. SOLda yürek var SOLda Bağımsızlık var" açıklaması yapıldı. Öte yandan anmaya katılan iki kişiye ise muafiyet hakları olmaksızın sokağa çıkarak yasağı ihlal ettikleri gerekçesiyle toplam 6 bin 300 TL para cezası kesildiği öğrenildi.

CHP ÜYELERİNE PANKART ENGELİ

CHP Çankaya İlçe Başkanlığı tarafından Karşıyaka Mezarlığı'nda yapılan anmaya da engel çıkarıldı. Pandemi gerekçe gösterilerek CHP üyelerinin mezarlığa yürümesine ve pankart açmasına izin verilmedi. Bir süre devam eden tartışmanın ardından uzlaşma sağlandı. Denizlerin fotoğraflarının bulunduğu ve "Sizinle varız" yazılı pankart toplandıktan sonra CHP üyeleri Denizlerin mezarına çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Haber Sen: PTT şubeleri kapansın, dağıtıcılar da dönüşümlü çalışmaya başlasın

SONRAKİ HABER

Emek Gençliği, Mustafa Yalçıner'in katıldığı online söyleşide Denizleri andı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...