CHP, polisi kaydetmeyi engelleyen genelgenin iptali için Danıştay'a başvurdu
CHP, polislerin müdahaleleri sırasında görüntüye alınmasını engelleyen emniyet genelgesinin iptali için Danıştay'a başvurdu.

Fotoğraf: Vikiçizer/Wikimedia Commons(CC BY-SA 3.0)
İLGİLİ HABERLER

Sansür genelgesi: Polisin kötü muamelesine çekilen perde!

Barolar, Emniyet Müdürlüğünün "Polisin görüntüsü alınamaz" kararını yargıya taşıdı

Emniyet’ten kolluğu koruma genelgesi: Polisin görüntü ve ses kaydını almak yasak!

Emniyetin kolluğu koruma genelgesi: Dünya’nın tüm polisleri, Türk polisini kıskanıyor

"Polisi kaydetmenin yasaklanması hukuka aykırı ve talimatın hiçbir geçerliliği yok"

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde yine kara tablo
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) kolluk güçlerinin görev yaparken ses ve görüntü kaydı yapılmasını engelleyen genelgesinin iptali istemiyle Danıştay’a dava açtı.
CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek başkanlığındaki hukuk ekibi tarafından Danıştay’a verilen dilekçede anayasal hakların genelge ile kısıtlanamayacağına vurgu yapıldı.
Genelge ile hem haberleşme hakkının hem de savunma hakkının ihlal edildiği edildiği belirtilen dilekçede, Emniyet Müdürlüğü genelgesinin bir yetki aşımı olduğu ve kolluk yetkisinin kötüye kullanıldığı belirtildi.
"Kanun ve Anayasa ile getirilen haklar, genelgeyle kısıtlanamaz. Her yurttaş, üstelik de kamusal bir alanda gerçekleşen toplumsal bir olayı, suç şüphesiyle delillendirmek ihtiyacı hissedebilir" ifadelerinin yer aldığı dava dilekçesinde, kişinin kendisine ya da yakınındakilere yönelmiş bir suç eyleminin delillendirilmesi ise zaten hukuken korunma altında olduğu ifade edildi.
İstanbul Adalet Sarayı önünde bir avukatın belinin kırılması anımsatılarak, davada net görüntü olmasıydı orada bulunan tüm kolluk personelinin suçlanacağı ve suçun cezasız kalabileceği ifade edildi.
Dilekçede ayrıca ABD'de polis tarafından öldürülen ve dünya gündemine oturan George Floyd davası da anımsatıldı. "George Floyd’u öldürmekle suçlanan beyaz polis memuru Derek Chauvin’in eylemi şayet video kayıtları olmasa idi ne yargılama konusu olabilecek ne de fail bilinecekti! Ülkemizin yakın tarihinde de maalesef kamu görevlisi polis memurlarının haksız müdahalesine maruz kalan vatandaşlarımızın maddi manevi zararları ancak video kayıtları ile ispat edilebilmiş ve yargılama konusu yapılabilmiştir" denildi.
Devletin kamu görevlisinden önce vatandaşını koruma refleksinin önem arzettiği belirtilen dilekçede davalı idarenin cevap dilekçesini beklenmeden ivedi olarak yürütmenin durdurulması talep edildi. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et