30 Nisan 2021 00:19

Gıda mühendisleri kadro istiyor!

Binlerce gıda mühendisi atama bekliyor. Gıda mühendisleri; "Aldığımız eğitim gereği bakanlıkta hak ettiğimiz sayılara ulaşmak ve işimizi en iyi şekilde yerine getirmek istiyoruz" diyor

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Ülke çapında binlerce gıda mühendisi atama bekliyor. Tarım ve Orman Bakanlığının 2020 faaliyet raporuna göre, bakanlıkta görevli gıda kontrolör sayısı 7 bin 137 iken bunların sadece 1917’si gıda mühendisi. Rapora göre, bu kadro ile ülke genelinde 1 yıl içinde 1 milyon 356 bin 643 denetim yapıldığı ve sadece 172’si için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu belirtilmiş.

2020 sonu istatistiklerine göre ülke çapında 709 bin 321 gıda işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerin 13 bin 249 adedi onay kapsamında iken 696 bin 72 adedi ise kayıt kapsamında bulunmuyor. Kayıtlı işletmelerin 79 bin 232’si üretim, 334 bin 376’sı satış, 282 bin 464’ü toplu tüketim alanı olarak faaliyet gösteriyor.

Konuyla ilgili TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak ve atama bekleyen mühendislerle görüştük.

‘DAHA FAZLA GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAM EDİLMELİ’

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur bakanlığın tablosuna ilişkin, “Bu tabloya göre bu işletmeler yılda ortalama 2 kez bile denetlenmiyor. Şüphesiz ki, halk sağlığı ve gıda güvenliği, işletme başı yılda ortalama 1 kez yapılan denetimle sağlanamaz. Aslında sorun sadece denetim sayısının yetersizliği de değil” dedi.

Gıda Kontrol Görevlilerinin yüzde 26.86’sının gıda mühendisi olduğunu, bunlarında tamamının sahada görev yapmadığını belirten Toprak, “Tarladan çatala/çiftlikten sofraya gıda güvenliği konusunda, bakanlık en kısa sürede yeterli ve etkin seviyede denetimi sağlayacak biçimde geliştirmeli ve daha fazla gıda mühendisi istihdam etmelidir” dedi.

GIDA KONTROLÜNÜN ÖNEMİ

Toprak, gıda işletmelerinin yüzde 80’ini oluşturan küçük işletmelerin de kamu bütçesinden kaynak ayrılarak uzman kontrolünde üretim yapması gerektiğini söyleyen Toprak; “Güvenli gıda arzının sağlanması için Gıda Mühendisleri Odamızın Bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu ile değişik zamanlarda görüşülüp paylaşılan küçük ve orta ölçekli gıda işletmelerinin hem daha güvenilir ürün üretmelerini sağlayacak hem de istihdam yüklerini azaltacak olan ‘yetkilendirilmiş gıda danışmanlığı sistemi’ de ivedilikle yürürlüğe konmalıdır” diye konuştu.

GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAMI ELZEMDİR

Atama bekleyen Gıda Mühendisi Zuhal Ocak

Atama bekleyen Gıda Mühendisi Zuhal Ocak, “Gıda mühendisleri olarak ülkemizdeki herkesin denetimli ve sağlıklı gıdaya ulaşması için görev almaya hazırız. Bakanlığımızda çalışan bütün meslek üyelerine saygı duyuyoruz ancak takdir edersiniz ki bizler de aldığımız eğitim gereği bakanlıkta hak ettiğimiz sayılara ulaşmak aynı saygıyı görmek ve işimizi en iyi şekilde yerine getirmek istiyoruz. Bu sebeple 6 bin gıda mühendisi istihdamı elzemdir” dedi.

Selman Çakmak da “Gıda denetimlerinin niteliğinin artması gelecek nesillere sağlıklı gıdaların ulaştırılması, taklit tağşiş ve gıda skandallarının son bulması için gıda mühendisi istihdamı elzemdir” dedi. Gıda mühendisliğinin her geçen gün öneminin arttığını söyleyen Çakmak, “Dünya çapındaki gıda kıtlığı nedeniyle, gıda endüstrisinin bilimsel bakış açısına sahip yetenekli Gıda mühendislerine ihtiyacı da çok artmış durumda. Gıda sektörü maalesef gıda mühendisinin öneminin bilincinde değildir. Bu süreçte, gıda mühendislerinin sektörde nasıl, ne önemde istihdam edilmesinin gerektiği anlaşılmalıdır” diye konuştu.

‘KYK’LERDE GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAMI ŞART’

“KYK yemekhanelerinde gıda mühendisi ve diyetisyen çalıştırılıyor. Ama denetimleri diyetisyen ve denetim hakkında gıda mühendisi kadar bilgisi olmayan yurt memurları yapıyor” diyen atama bekleyen Gıda Mühendisi Melike Sakkaoğlu, KYK’lerde gıda mühendisi istihdamının şart olduğunu söyledi. Sakkaoğlu, “Türk Gıda Kodeksi’ne bağlı tüm gıda mevzuatının tam anlamıyla gıda sanayisine uygulanabilmesi için Gıda Mühendisi atamasının yapılması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz” dedi.

KONTROLLERİ GIDA MÜHENDİSLERİ YAPMALI

Şahin Aktan: Sayısı 1.5 milyona yakın işletmelerin denetim - kontrollerine gıda mühendislerinin yerine diğer meslek gruplarının gitmesi, dünyamızın kovid-19 ile verdiği mücadelede hiç de sağlıklı değildir. Bu durum ise denetimlerin aksamasına neden olmakta, taklit ve tağşişlerin artmasına, insan sağlığının risklerle dolu olmasına yol açmaktadır. Bakanlık tarafından yayımlanan ‘taklit ve tağşiş ürün üreten firmaların ifşa listesi’ bu durumun açık bir kanıtıdır. Bu sebeple gıda mühendislerinin görevini ne eğitimli diğer bölümler ne de zabıtalar sağlıklı bir şekilde yerine getirebilir.

Sevda Kocaoğlu: Güçlü bir devlet, güçlü bir Türkiye için genç, sağlam, alanında uzman gıda mühendislerinin devletin en yetkin konumlarında yer alması gerekir. Bir ülkenin gelişmesi ve dünyaya açılması özellikle gıda sektöründe AR-GE, üretim, denetim birimlerinde uzman gıda mühendislerinin yoğun çalışmaları ile olacaktır. Denetimlerin yeterliliği, niteliğinin önemi, üreticilerin bilinçlenmesi, taklit tağşişin azalması ve halkın sağlıklı gıdalara ulaşması adına gıda mühendislerinin gıdayı merkez alan çalışmaların içinde ilk sırada yer alması gerekir.

ÖNCEKİ HABER

Bakan Yanık: Kısıtlamalardan muaf olan ailelerin çocukları için kreşler açık olacak

SONRAKİ HABER

İskender Bayhan: Bu köhne düzeni işçi sınıfı ve emekçiler değiştirecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...