26 Nisan 2021 11:45

İkizdere’de ağaçlar jandarma kontrolünde sökülüyor

İkizdere’de jandarmanın koruması altında çalışan iş makineleri ağaçları söküyor. "Bir şey yapamamanın çaresizliğini yaşıyoruz" diyen yöre halkı ağaçların sökülmesini ağlayarak izliyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Rize’de Lojistik Merkez ve Liman projesinin inşa edileceği deniz üzerindeki alanın dolgusu için 16 milyon tona yakın taş alınması kararlaştırılan İkizdere ilçesi Gürdere ve Cevizlik köyünde taş ocağı açılacak olmasına yöre halkının tepkisi devam ediyor. Sabah erken saatlerde vadiye gelen çok sayıda asker ve polis, yasakların bitmesinin ardından çalışma yapılacak alana girmeye çalışan vatandaşları engelledi. Vadiye giden bütün yollar barikatlarla kapatıldığı için vatandaşlar ancak ormanın içindeki patika yolları kullanarak çalışma yapılan bölgeye ulaştı.

MUSA YILMAZ: "AĞAÇLARIN SÖKÜLMESİNİ AĞLAYARAK İZLEDİK"

Bölgede bu sabah iş makineleri eşliğinde çalışma başlatıldı. Orman içi yol açan iş makinesinin çevresinde jandarma ekipleri de geniş güvenlik önlemi aldı. Köyün girişinde çadır kuran bölge halkı alana yaklaştırılmadı. Vadiye giden bütün yollar barikatlarla kapatıldığı için vatandaşlar ancak ormanın içindeki patika yolları kullanarak çalışma yapılan bölgeye ulaştı. Fakat jandarmanın engellemesiyle alana giremedi. Yöre halkı iş makinelerinin ağaçları sökmesini ağlayarak izledi. Direniş yerinde olan Musa Yılmaz, 250-300 kişi ağaçların söküldüğü alanda beklediklerini söyledi. Önceki gün jandarmanın kendilerini acımasız şekilde dövdüğünü, yakın mesafeden biber gazı sıktığını söyleyen Yılmaz, gözaltına alınıp serbest bırakılan arkadaşlarının tek tek ifadeye çağrıldığını söyledi. Bu yöntemin direnişe katılan kişileri yıldırmak amacıyla yapıldığını belirten Yılmaz şunları söyledi: “Her arkadaşımız ‘Biz direniş yerindeyiz. Gelip buradan alın’ diyor, ifadeye gitmiyor.

"BİR ŞEY YAPAMAMANIN ÇARESİZLİĞİNİ YAŞIYORUZ" 

 İş makinalarının çalışmaya devam ettiğini belirten Yılmaz, “Hani erkekler ağlamaz denir ya, iş makinaları ağaçları sökerken seyretmek zorunda kalan erkekler bile hüngür hüngür ağladı. Bir şey yapamamanın çaresizliğini yaşıyoruz. Jandarma bütün yolları kapattı. Ona rağmen ormanları aşarak geldik alana. Elimizde değnekten başka bir şey yok. O da yürümemize yardım ediyor” dedi.

Çalışma başladıktan sonra musluklardan bulanık su aktığını belirten Yılmaz, “Destek bekliyoruz. Mecliste grubu olan, olmayan bütün partilerden bize, bu vadiye sahip çıkmalarını bekliyoruz. Bu vadide kurdundan kuşuna, ayısından ceylanına bütün yaban hayvanları yaşar. Şelalelerimiz var, cevizlikler var, burada yok yok, burası cennet bir vadidir. İkizdere vadisi korunması gereken 254 vadiden 53. sıradadır. İkizdere’de elini uzat suyunu iç. Ama çalışma başladı sularımız bulanık akmaya başladı” dedi.

"NEYE FEDA EDİYORUZ"

İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz de alana gelerek halkla görüştü. Başkan Karagöz, “Sonuçta yatırım olacak ama neyi neye feda ettiğimizin de hesabı yapılması lazım. Bu vadiyi gören herkes, yazık oluyor taş ocaklarıyla diyor. Geri dönüşümsüz bir tahribata sebep oluyor. 4 köy ve 2 mahallemiz buradan zaman içerisinde etkilenecektir. Dinamitler patlatılacak toz olacak, burada ne arıdan, ne çaydan bahsedilebilir. Lojistik limanı istiyoruz, ihtiyacımız var. Ama neyi neye feda ediyoruz bakmamız gerekiyor. Alternatifleri ve çözümleri illaki vardır. Bu vadiye daha az zarar verecek, tahribat yapacak yerlerden taş alınabilir” dedi.

"LİMAN YAPILSIN AMA TAŞ ALINACAK BAŞKA YER YOK MU?"

DHA’ya konuşan Hamide Karadeniz de "Sabah geldik iş makinesi çalışıyordu. Orman içerisinden derelerden geçerek ağrılı dizimle buraya kadar geldim. Çayımız, suyumuz, ormanımız için müdahale ediyoruz” dedi.

Emine Tuncer ise “5 gündür buradayız, ormanların içerisinden iş makinesinin olduğu alana geliyoruz. Aşağıdan girişimiz izin vermeyince bizde ormanlık alanda geldik. Ormanın içini zaten çok iyi biliyoruz, buralar bizim yerlerimiz. Bizi kolay kolay yıldıramazlar. Adamlarımız önümüzde biz arkalarında buraya geldik. Şimdi adamlarımız arkamızda, biz önde bu mücadeleyi bırakmayacağız. Biz Rize'ye iş yapılsın istiyoruz. Belki bizim çocuklarımız da iş bulur. Limana asla karşı değiliz. Ama taş alınacak başka yer yok mu?​” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Oscar’a damgasını vuran Nomadland’in hikayesi

SONRAKİ HABER

Seyfo Center Başkanı Atman: Vahşeti yapan ve inkar edenlerden hesap sorulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...