21 Nisan 2021 19:12

Aliağa Çevre Platformu: Bu kent, bu hayat bizim, zehir solumak istemiyoruz

ALÇEP, Aliağa gemi söküm tesislerine getirilecek Brezilya donanma gemisinin ağır metallerle ve asbestle yüklü olduğunu hatırlatarak uyardı: Zehir soluyacağız.

Fotoğraf: Özer Akdemir

Reklam

 

Aliağa gemi söküm tesislerine getirelecek asbestli gemi hakkında açıklama yapan Aliağa Çevre Platformu, "Denizi, havayı, doğal olarak insan hayatını doğrudan etkileyecek tonlarca malzeme Aliağa’da bulunan gemi söküm tersanesinde sökülecek. Bunun anlamı açık: Zehir soluyacağız" dedi. 

"TÜRKİYE DÜŞÜK MALİYET NEDENİYLE SEÇİLİYOR"

Asbest içeren araçların sökümü için Türkiye'nin tercih edilme nedeninin asbest söküm mevzuatındaki zafiyetler olarak açıklayan ALÇEP, "Tersaneler asbest temizlemenin doğuracağı riski azaltacak önlemleri maliyet artırıcı unsur olarak görüyor ve mevzuat buna uygun düzenleniyor. Ne yazık ki bizim gibi ülkeler düşük maliyet nedeniyle tercih ediliyor. Bu aynı zamanda Türkiye vatandaşlarının sağlığını, hayatını hiçe saymaktır" dedi. 

"ALİAĞA'NIN ZEHİR DEPOSU OLMASINI İSTEMİYORUZ" 

2007 ve 2015 yıllarından da benzer girişimlerin olduğunu ve Aliağa halkının tepkisi ile risklerin azaltıldığını hatırlatan ALÇEP, "Yine bizlere görev düşüyor. Sao Paulo gemisinin Aliağa’da sökülmesini, asbestin tersanelerimizde temizlenmesini istemiyoruz. Avrupa’nın Türkiye’ye, Türkiye’nin Aliağa’ya zehir deposu muamelesi yapmasını kabul etmiyoruz. Bu kent bizim zehir solumak istemiyoruz" diyerek kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam