20 Nisan 2021 07:28

BMC'de devir iddialarına ilişkin işçiler endişeli

BMC işçileri, Karasu’daki yeni üretim tesisine savunma sanayi üretim bölümünün taşınacağı iddiası üzerine belirsizlik yaşıyor. İddiaya göre BMC’nin Tosyalı Holdinge devredildiği söyleniyor.

Fotoğraf: Google Street View

Reklam

İzmir Pınarbaşı’nda bulunan, 3 bine yakın işçinin çalıştığı Ethem Sancak ve Katar ortaklı BMC Otomotiv fabrikasındaki işçiler, üretim tesisi içerisinde yer alan savunma bölümünün Sakarya’da devlet tarafından verilen hibeli arazi üzerine kurulacak üretim tesisine taşınacağı iddiaları nedeniyle endişeli olduklarını söyledi. İşsizlik kaygısı yaşayan işçiler, sendikanın sessiz olduğunu belirtirken Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal, iddiaların doğru olmadığını dile getirdi.

TMSF tarafından 2014 yılında el konulan BMC Otomotiv Fabrikası sadece 1,5 Milyar TL’yi aşan arsa değerinin yarısı 750 milyon liraya Ethem Sancak’a verilmişti. Katar Ordusu ortaklı BMC Otomotiv, AKP hükümeti tarafından teşvik üstüne teşvik aldı ve devlet ihalelerini de alarak büyümeye devam etti. Altay tankı üretimi üzerine Sakarya’da bulunan Tank Palet Fabrikasının BMC’ye devredilmesinin yanı sıra yine Sakarya Karasu’da hazine arazisi BMC’ye verilmiş ve yeni savunma sanayi üretim tesisi yapılmaya başlanmıştı.

DEVİR VE TAŞINMA İDDİLARI

BMC işçileri, Sakarya Karasu’da devam eden yeni üretim tesisine savunma sanayi üretim bölümünün taşınacağı iddiaları üzerine belirsizlik yaşarken, iddiaya göre BMC’nin yine AKP’ye yakınlığı ile bilinen Tosyalı Holdinge devredildiği söyleniyor.

Evrensel'e konuşan işçiler, Ethem Sancak’ın sahip olduğu yüzde 51 hissesinin tamamının Tosyalı Holdinge devrettiğini fakat Katar Ordusu ortaklığının devam ettiğini söyledi. İşçiler, bazı müdürlerin iş akdine son verildiğini, genel müdürünün görevine de son verildiğini belirtti. Tüm bu iddiaların fabrika içerisinde yaygın bir şekilde dillendiğini söyleyen işçiler gerek Türk Metal’den gerekse şirket tarafından herhangi bir açıklama yapılmadığını dile getirerek patronun ve sendikanın sessiz kaldığını ifade etti.

Önümüzdeki günlerde işten atma yasağının kaldırılması ile BMC’de işten atmaların olabileceğini söyleyen işçiler, insan kaynakları departmanına işten ayrılmak üzere başvuranlara, önümüzdeki aylarda zaten çıkışların olacağı, söylendiğini belirtti. Türk Metal’in hem şirketin devredilmesi hem de işten atmalar ile ilgili sessiz kaldığını söyleyen işçilerin bir kısmı iş ilanlarını takip ettiklerini ifade etti.

Tosyalı Holding de teşvik üstüne teşvik alarak büyümeyi devam ettiren, 15 iştiraki, 20'yi aşkın dev tesis ile 3 farklı kıtada üretim yapan ve 10 bin çalışanı barındıran demir-çelik şirketlerinin başında geliyor.

TÜRK METAL "DEVİR YOK" DEDİ

İddialara ilişkin görüştüğümüz Türk Metal İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal ise "Yönetimle devamlı görüşüyoruz, satışla ilgili net bir şey yok. Tosyalı devri ya da başka bir yere bir şey yok. Sadece dedikodudan ibaret. Taşınma ile ilgili de şu an zaten Sakarya’da BMC’nin savunma şirketi var, oralarda da biz yetkiliyiz. Zaman içinde askeri araçların buradan taşınması başından beri planlanıyordu ama fabrikanın faaliyete geçmesi ve taşınması çok uzun bir süreç. O yüzden burada üretimlere devam ediyoruz" diye konuştu.

İddialara ilişkin aradığımız BMC yetkililerine ise ulaşamadık. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam