19 Nisan 2021 16:44
Son Güncellenme Tarihi: 19 Nisan 2021 21:57

Metin Lokumcu davası öncesi Trabzon'da yürüyüş, miting ve basın açıklaması yasaklandı

Trabzon’da başlayacak olan Metin Lokumcu davası öncesi, Trabzon Valiliği pandemiyi bahane ederek tüm etkinlikleri yasakladı.

Metin Lokumcu | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Meltem AKYOL
Hopa

21 Nisan’da Trabzon Adliyesi’nde görülecek Metin Lokumcu davası öncesi Trabzon Valiliği yasak kararı aldı, karar göre valilik ve kaymakamlığın uygun gördüğü etkinlikler serbest, ‘uygun görülmeyen’ “yürüyüş, miting, basın açıklaması vb.” bütün etkinlikler ise yasak.

ÖNCE ‘NAKİL’, ŞİMDİ YASAK

Hopa’da 31 Mayıs 2011 tarihinde polisin attığı gaz bombası nedeniyle yaşamını yitiren öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüyle ilgili dava 9 yıl 11 ay sonra 21 Nisan Çarşamba günü Trabzon’da başlayacak.

Davanın ilk duruşması 24 Aralık 2020 tarihinde Hopa'da görülecek iken duruşmaya saatler kala "kamu güvenliği" gerekçesiyle davanın Trabzon Asliye Ceza Mahkemesi'ne nakli yönünde karar alınmıştı, bu kez ise duruşma öncesi yasak kararı geldi.

GÖRÜLMEMİŞ YASAKLAMA

Trabzon Valiliği, 19 Nisan 2021, saat 15.00 ile 25 Nisan 2021 saat 23.59 arasında kentte yasak kararını alındığını açıkladı. Valilik açıklamasında yasak gerekçesi ise şöyle sıralandı: “İlimizde milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, dünya genelinde salgın olarak yayılan koronavirüsün toplum geneline yayılmasının önüne geçilebilmesi, suç işlenmesinin önlenmesi, olası yağma ve infial yaratabilecek olayların önüne geçilebilmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması…”

Karara göre kentte, valilik ve kaymakamlığın uygun gördüğü “Devlet Kurum ve Kuruluşlarının program ve etkinlikleri, resmi bayramlar, resmi anma günleri, resmi tören ve kutlamalar ile bu kurumların düzenleyeceği gelenek-göreneklere göre yapacakları programlar, spor faaliyetleri ile bilimsel, ticari ve ekonomik amaçlı yapılan toplantılar” vb. etkinlikler yapılabilecek. Karar gerekçe yapılan maddelerden olan koronavirüsün “valilik ve kaymakamlığın uygun gördüğü” etkinlikler için risk oluşturmuyor.

“UYGUN GÖRÜLMEYENLER İSE YASAK”

Karar da yasaklanan etkinlikler ise şöyle sıralanıyor: “İlimiz Ortahisar ilçesinde bulunan, halkın yoğun olarak bulunduğu; 15 Temmuz Şehitleri ve Hürriyet Parkı, Uzun Sokak, Kahramanmaraş Caddesi, Kunduracılar Caddesi, Gazipaşa Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, İskele Caddesi, Atapark, Pazar yerleri ile park-bahçe, mabetlerde ve kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile bunların eklentilerinde yapılacak olan, her türlü açık hava toplantısı, kapalı yer toplantısı, yürüyüş, miting, basın açıklaması, protesto eylem, çadır kurma, insan zinciri, stant açma, oturma eylem,, imza kampanyası, el ilanı ve broşür dağıtma, anma töreni, toplu karşılama ve açılışlar vb. türdeki eylem ve etkinlikler.”  

 

ÖNCEKİ HABER

"Muz üretimi planlı yapılmazsa, üreticiler zarar etmeye başlayacak"

SONRAKİ HABER

Türkiye'de 55 bin 149 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 341 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...