18 Nisan 2021 04:51

Biden, ABD'nin bu yıl kabul edeceği mülteci sayısını artıracaklarını açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin bu yıl kabul edeceği mülteci sayısını artıracaklarını açıkladı. Öte yandan Honduraslı 200'den fazla göçmen ABD sınırına varamadan Meksika'dan sınır dışı edildi.

Fotoğraf: jlhervàs/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden, kamuoyundan gelen eleştirilerin ardından, cuma günü 2021 için 15 bin olarak açıklanan mülteci kabul sınırını yükselteceğini bildirdi.

ABD Başkanı Biden, hafta sonu tatilini geçirdiği Delaware eyaletinde basın mensuplarına mülteci sınırı konusunda açıklama yaptı. Biden, bir soru üzerine, bu yıl kabul edecekleri mülteci sayısına atfen, "Bu sayıyı artıracağız. Sorun, güney sınırındaki gençlerle ilgili krizin devam etmesiydi. İki şeyi tek seferde yapamazdık, dolayısıyla şimdi o sayıyı artıracağız." değerlendirmesini yaptı.

Beyaz Saray, cuma günkü açıklamasında, Donald Trump'ın 2021 mali yılı için koyduğu ve "tarihin en düşük sayısı" olarak kayıtlara geçen 15 bin mülteci kabulü sınırının korunacağını duyurmuş, kamuoyunda ve bazı Kongre üyelerinde bu karar tepkilere neden olmuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, konuyla ilgili değerlendirmesinde, nihai rakamın Biden tarafından 15 Mayıs'a kadar belirleneceğini ifade etmişti.

HONDURASLI 200'DEN FAZLA GÖÇMEN MEKSİKA'DAN SINIR DIŞI EDİLDİ

Öte yandan Orta Amerika ülkesi Honduras'tan gelen 200'den fazla göçmen, Meksikalı yetkililerce otobüslere bindirilerek ülkesine gönderildi.

Bölge basınında çıkan haberlere göre, ülkelerindeki şiddet, işsizlik ve yoksulluk gibi sorunlardan kaçıp daha iyi bir hayat aramak için yola çıkan Honduraslı 200 göçmen, ABD'ye ulaşamadan ülkelerine sınır dışı edildi.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi Başkan Yardımcısı Gilles Carbonnier, göçmenlerin son durumunu yerinde gözlemlemek için kabul merkezlerini ziyaret etti.

Carbonnier, Honduraslılar ve dünyanın dört bir yanındaki insanların "fırsat ve umut eksikliğinden" dolayı göç etmeye zorlandığını belirterek, "Birçok imkandan yoksun olan bu insanlar, 'bu ülkede bana artık yer yok ve ben gidiyorum' diyerek kaçıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard 9 Nisan'da yaptığı açıklamada, Honduras, Guatemala ve El Salvador'a yatırım yapılması teklifinde bulunarak, Washington yönetiminin bu konuda ortak çaba harcamasını beklediklerini söylemişti.

Guatemala, Honduras ve El Salvador, güney sınırında bulundukları ABD’ye en çok göç veren ülkeler arasında yer alıyor.

ABD Sınır ve Gümrük Muhafaza Biriminden (CBP) 2 Nisan’da yapılan açıklamada, martta ABD-Meksika sınırını geçmeye çalışırken yakalanan göçmen sayısının 171 bini aştığı ve bu rakamın 2006'dan bu yana görülen en yüksek sayı olduğu kaydedilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Marmara Denizi'nde 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

SONRAKİ HABER

Kütahya'da uzaklaştırma kararı olan erkek eski eşini bıçakladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...