12 Nisan 2021 08:40

Öğrencinin 4 yılı böyle geçti: Binlerce gözaltı, yüzlerce yaralanma

2015-2019 yılları arasında 3 bin 102 öğrenci ifade, gösteri ve örgütlenme özgürlüklerini kullanırken hak ihlaline maruz kaldı. Gösterilerde 720 öğrenci yaralandı, 23 öğrenci öldürüldü.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Akademi, 2015-2019 yılları arasında 3 bin 102 öğrencinin ifade, toplantı, gösteri ve örgütlenme özgürlüklerini kullanırken hak ihlaline maruz kaldığını açıkladı. TİHV’nin bilgi notuna göre, bu dönemde 2 bin 77 öğrenci katıldığı etkinlikler gerekçesiyle gözaltına alınırken, öğrencilerden 203’ü tutuklandı. 152 öğrenciye toplam 506 yıl 1 ay hapis cezası verilirken, 720 öğrenci polis şiddeti ve sivil saldırılar sonucu yaralandı. 23 öğrenci ise katıldıkları toplantı ve gösteriler sırasında öldürüldü.

TİHV Akademi tarafından, TİHV Dokümantasyon Merkezinin hazırladığı günlük insan hakları raporları incelenerek oluşturulan bilgi notuna göre, 2015-2019 yılları arasında öğrencilerin ifade, toplantı, gösteri ve örgütlenme özgürlüklerini kullanırken hak ihlallerine maruz kaldığı 342 olay bildirildi. İhlallere doğrudan maruz kalan toplam öğrenci sayısı ise 3 bin 102.

En çok ihlal bildirilen ilk 10 ilin Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Eskişehir, Adana, Diyarbakır, Mersin, Van ve Kocaeli olduğu aktarıldı.

Bilgi notuna göre, toplantı, gösteri ve örgütlenme özgürlüklerine yönelik ihlallerin yanı sıra, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, işkence ve kötü muamele görmeme hakkı ve yaşam hakkı gibi öğrencilerin başkaca temel hakları da ihlal edildi.

Kampüs içindeki şiddet sonucu 252 öğrenci yaralandı. Bu dönemde en fazla hak ihlali bildirimi yapılan 5 kampüs, sırasıyla, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi, ODTÜ ve Akdeniz Üniversitesi kampüsleri oldu.

TOPLANMA VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLDİ

Üniversitede yaşanan hak ihlallerinin yarısına yakınını (yüzde 49) toplantı ve gösteri hakkına yönelik ihlaller oluştururken; ihlallerin yüzde 37’sinin örgütlenme özgürlüğüne, yüzde 14’ünün ise ifade özgürlüğüne yönelik olduğu belirtildi.

Bu dönemde 658 öğrenci hakkında ceza davası açılırken, 152 öğrenciye toplam 506 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Açılan davalarda en sık tekrarlanan suçlamalar ise “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet, görevi yaptırmamak için direnmek, yasa dışı örgüt propagandası, yasa dışı örgüt üyeliği ve Cumhurbaşkanına hakaret oldu.

Aynı dönemde 720 öğrencinin yaralandığı 84 olayda, öğrencilere yönelik şiddetin yüzde 62’sinin faili polis, yüzde 30’unun faili sivil gruplar olurken, olayların yüzde 5’inde öğrenciler özel güvenlik birimlerinin, yüzde 3’ünde ise hem polis hem de özel güvenlik birimlerinin şiddetine maruz kaldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

401 sağlık emekçisi koronavirüsten yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Emniyet, #12Nisan paylaşımları için soruşturma başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa