10 Nisan 2021 07:37

Çiftçiler Ayakkabı'da sendikada örgütlenen işçilere ücretsiz izin tehdidi

Deriteks Sendikası, büyük markalara üretim yapan Çiftçiler Ayakkabı'nın örgütlenen işçilere "Sendikadan çıkın yoksa ücretsiz izine çıkarırım” baskısı kurduğunu duyurdu.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Deriteks Sendikası, LCW, Kinetix, Loft, Koton, Defacto, U.S. Polo ASSN gibi markalara üretim yapan Çiftçiler Ayakkabı'da örgütlenmiş ve işyerinde çoğunluğu sağladı. Deriteks Sendikası, işverenin işçilere baskı uyguladığını, "sendikadan çıkın yoksa seni ücretsiz izine çıkarırım” diyerek tehdit ettiğini duyurdu.

"SENDİKALAŞAN İŞÇİLER ÜCRETSİZ İZİN SALDIRISIYLA KARŞILAŞTI"

Deriteks Sendikasından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada "Çiftçiler Ayakkabı yönetimi şu sıralar asıl işi olan ayakkabı üretmeyi bir kenara koydu işçileri sendikadan nasıl istifa ettiririz diye aylardır bir çaba içinde. Şu sıralar Çiftçiler Ayakkabı'da kaç işçi verimli çalışmış ne kadar kaliteli üretim yapılmış bunun bir önemi yok, tek önem verdikleri şey bugün kaç işçi sendikadan istifa etti, kim sendikaya üye oldu bunun çetelesi tutuluyor.

Sendikalaşma ile birlikte faaliyetlere katılan işçiler ücretsiz izin saldırısı ile karşılaştı. Çiftçiler yönetimi işçilere 'sendikadan çıkın, iş bulamazsın ortalık işsiz kaynıyor' diyor. İşçilere 'sendikadan çıkın yoksa seni ücretsiz izine çıkarırım' deniyor. Bu da yeterli gelmediğinde daha da ileri giderek 'sadece senin değil, eşin dostun da burada çalışıyor, onları da göndeririz'deniyor. Yani Çiftçiler Ayakkabı işvereni işçilere 'burada TC Devleti Anayasası ve yasalar sökmez. Burada kanun benim. Siz de benim emirlerime karşı gelemezseniz. Gelirseniz sizleri süründürürüm' demeye çalışıyor. İşçiler açlık ve yoksullukla terbiye edilmeye açlışılıyor. Sokakta savunmasız bir hayvanla yediği ekmeği içtiği suyu merhametle paylaşan bu işçilere bunu yapmak insanlık dışıdır, ayıptır, günahtır. Bu yapılan hiçbir vicdana, ahlaka ve dine sığmaz" dedi.

"SENDİKALAŞMA HAKKINA SAYGI DUYUN, MASAYA OTURUN"

İşverene işçilerin anayasal haklarını kullandığını hatırlatan sendika "Sendikalaşma hakkına saygı duyun. Ve bir an önce işyerinde bu baskıları durdurun. Bu işçileri kendi ellerinizle işyerine düşman etmeyin. Böyle devam ederse siz kendinize kötülük yaparsınız. Bu işçinin bu işyerine hiçbir surette yapmadığı şeyleri kendi ellerinizle yaparsınız" diye seslendi ve dialog çağrısı yaptı: "Bir kez daha Çiftçiler işverenine sesleniyoruz. Bu işyerinde sendikamız çoğunluğu sağlamış ve yetki beklenmektedir. Gelin aklı selimle davranın ve işçilerin tercih ettiği sendikamız DERİTEKS ile masaya oturun. Bu işi uzatmanın ne bir anlamı ne de bir mantığı var. Sorunları masada konuşmaya hazırız." (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP: Kayıp 128 milyar doların 7'de 1'i ile tam kapanma gerçekleşebilir

SONRAKİ HABER

HDP'li Eksik: Kod 29'la hakları gasbedilen Çınartaş işçilerinin hakları iade edilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...