06 Nisan 2021 11:37

Ukrayna’dan "NATO üyeliği" hamlesi

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile telefonla görüşen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, NATO'yu Karadeniz'de varlıklarını artırmaya çağırdı, ülkesine NATO Üyeliği Hareket Planı verilmesini istedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüştü. Zelenskiy, NATO üye ülkelerini Karadeniz'de varlıklarını artırmaya çağırarak, ülkesine NATO Üyeliği Hareket Planı verilmesini istedi. Zelenskiy, “Sadece reformlar Rusya'yı durdurmayacaktır. NATO Donbass’taki savaşı bitirmek için tek yol” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de sosyal medyadaki paylaşımında, Rusya’nın Ukrayna içindeki ve etrafındaki askeri faaliyetleriyle ateşkes ihlalleri yaşandığını ve bundan NATO’nun ciddi endişe duyduğunu söyleyerek, “NATO Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü sağlam şekilde desteklemektedir” ifadesini kullandı. Stoltenberg, Ukrayna ile İttifak arasındaki yakın ortaklığa bağlı olduklarını vurguladı.

Rusya’dan ise yanıt gecikmedi. Devlet Başkanı Putin’in sözcüsü Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, “Bunun, Ukrayna’nın kendi iç sorunu ile başa çıkmasına herhangi bir şekilde yardım edeceğinden şüpheliyiz. Bizim bakış açımıza göre bu, mevcut durumu olduğundan da fazla kötüleştirir” ifadelerini kullandı.

ABD İLE RUSYA YETKİLİLERİ GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya ve ABD temsilcilerinin Ukrayna’nın güneydoğusundaki durumu konuştuğunu açıkladı. Ryabkov’a göre, Washington’a Kiev’in provokatif politikasının neticeleri hakkında uyarıda bulunuldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın Rusya’dan Ukrayna sınırında neler olduğunu açıklaması ve gerginlikten kaçınılması çağrısı bulunmasının ardından Ryabkov, Rus basınına açıklamada bulundu.

Sputnik’in haberine göre Ryabkov, “ABD yönetimiyle Donbass’taki durumla ilgili temaslarımız oldu. ABD tarafına etraflıca neler olduğunu anlattık” ifadelerini kullandı. Ryabkov’a göre, Moskova Washington’ı Kiev’in Ukrayna’nın doğusundaki provokatif politikasının sonuçları konusunda uyardı.

Ryabkov, “Kiev ve ABD öncülüğündeki Batılı patronları tarafından Ukrayna’nın doğusunda giderek daha provokatif ve meydan okuyan bir tavır sergilendiğini gözlemliyoruz. Washington bu koordine politikanın sonuçlarının ne olacağından endişe duymalı” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna’daki Meydan olaylarının ardından doğudaki Donbass bölgesinde bağımsızlığını ilan eden Rusya destekli iki bağımsız cumhuriyet (Donetsk ve Luganks) ile Kiev yönetimi arasında 2014’ten bu yana çatışmalar aralıklarla devam ediyor. Son olarak temmuz 2020’de ateşkes ilan edilmiş ancak son aylarda Donbasslı yetkililer Ukrayna ordusunun yeni savaş hazırlığı yaptığı açıklamalarıyla gündeme gelmişti. 26 Mart’ta sınırda çıkan çatışmada ise 4 Ukrayna askeri ölmüş, ardından Ukrayna Batılı müttefiklerini Rusya’ya karşı desteğe çağırmıştı.

Bu arada Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DHC), Ukrayna İHA’sının saldırısı sonucunda 5 yaşındaki bir çocuğun yaşamını yitirdiği açıklamış, Rusya Soruşturma Komitesi de çocuğun hayatını kaybetmesi üzerine, silahlı çatışmada yasaklı yöntemlerin kullanıldığı gerekçesiyle ceza davası açmıştı.

Ukrayna dün de, Donbass’ın Avdiyivka ve Zolotoye bölgelerinde açılan ateş sonucu 2 Ukrayna askerinin ağır yaralandığını ve kaldırıldıkları hastanede öldüklerini duyurdu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Mustafa Sünbül, Samsun için "tam kapanma" çağrısı yaptı

SONRAKİ HABER

Muhtar, hukuk bürosunda kurşun yağdırdı: 4 ölü, 1 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa