01 Nisan 2021 09:42

KESK: Güvenlik soruşturması teklifi yeniden gündeme alınamaz, hukuka aykırı

KESK, Genel Kurul'da reddedilen "güvenlik soruşturması" teklifinin yeniden gündeme getirilmek istenmesine karşı çıktı, "Tasarıyı bir daha gündeme getirmemek üzere tümden geri çekin” dedi.

Fotoğraf: Özge Elif Kızıl/AA

Paylaş

Güvenlik soruşturması teklifinin dün Genel Kurul’da reddedilmesinin ardından iç tüzük gereği en az 1 yıl aynı içerikte bir teklifin yeniden gündeme alınması gerekirken AKP,  oylamayı yinelemeye çalışıyor. KESK, konuya dair açıklamasında Meclis iradesinin, iç tüzüğü hiçe sayan bu tutumunun  kabul edilemez olduğunu söylerek "Tasarıyı bir daha gündeme getirmemek üzere tümden geri çekin” dedi.

Tüm Bel Sen Genel Merkezi’nde yapılan açıklamada konuşan KESK Merkez Yönetme Kurulu Üyesi İlhan Yiğit, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İnsan Hakları Eylem Planı açıkladığı günden bu yana anti demokratik uygulamalara ve baskı politikalarına her gün bir yenisi eklendiğini vurguladı. Ne zaman insan haklarından, reformdan bahsedilse yakın tarihte asgari demokratik haklara, emek ve demokrasi güçlerine yönelik yeni bir saldırı dalgası gerçekleştirilmekte olduğunu ifade eden Yiğit, “Bu saldırılardan sonuncusu Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra rafa kaldırılan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinde yapılacak değişikliklerin yeniden Meclis gündemine getirilmesidir. Söz konusu hukuksuz düzenleme ile hiçbir objektif kriteri olmayan, hiçbir yargı kararına dayanmayan, tamamıyla keyfi, tamamıyla haksız, hukuksuz bir ‘fişleme’ uygulaması yaratılmıştır. Adli sicil kaydında hiçbir sorun olmamasına rağmen sadece adayı değil, birinci hatta ikinci derece yakınlarını da kapsayan güvenlik soruşturmaları ile binlerce kişi mağdur edilmiştir” dedi.

"TEKLİF TEM HAK VE ÖZGÜRLİKLERE SALDIRI NİTELİĞİNDE"

Tasarının, tek parti devleti ve OHAL uygulamalarını kalıcı hale getirmeyi hedeflemekte olduğuna dikkat çeken Yiğit, “Düzenleme ile kişilerin çalışma hakkına, kamu görevine girme hakkına, kendi kişiliğini, sosyal varlığını, onurunu koruma hakkına ciddi engelleme getirilmektedir. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması şimdiye kadar uygulanan hali ve teklifte sunulan biçimiyle sadece adayı değil, birinci hatta ikinci derece yakınlarını da kapsar hale getirilerek toplumun geniş kesiminin hem kendilerinin hem de çocuklarının bugününü ve geleceğini derinden etkileyen, liyakatı değil AKP’ye sadakati esas alan, parti- iktidar ayrımını ortadan kaldırıp devleti tümüyle AKP’lileştirecek kadrolaşmayı hedefleyen, daha çok darbe dönemi uygulamalarındandır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması içkin olarak fişlemeleri de olağan hale getirdiğinden muhalif olsun ya da olmasın tüm vatandaşlarımızın Kişisel Verilerin Korunması başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerini tehdit etmektedir. Özü itibariyle liyakati ortadan kaldıran, güvenlik soruşturması adı altında 'AKP’ye sadakat soruşturması' yapmayı hedefleyen tasarı örgütlenme, sendika seçme hakkı başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklere saldırı niteliğindedir. Bir kez daha uyarıyoruz, iktidar sivil darbe uygulamalarına son vermeli, yargı kararlarını işine geldiği gibi uygulamaktan ya da uygulamamaktan vazgeçmelidir. Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçeleri nettir, anayasaya aykırı bir düzenleme olduğu belirtilmektedir” diye konuştu.

"MECLİS İRADESİNİ, İÇ TÜZÜĞÜ HİÇE SAYAN BU TUTUM KABUL EDİLEMEZ"

Dün akşam Meclis’te uzun zamandır şahit olunmayan bir manzaranın yaşandığını söyleyen Yiğit, “Muhalefet partilerinin çok yerinde tutumu ile anayasaya aykırı teklif gündeme alınmadı. Dolayısıyla teklif düştü. İç tüzük gereği en az 1 yıl aynı içerikte bir teklifin yeniden gündeme alınması mümkün değildir, iç tüzüğe, hukuka aykırıdır. Ancak sivil darbeci AKP dün akşamdan bu yana her çeşit yol ve yöntemi deneyerek oylamayı yinelemek istiyor. Meclis iradesini, iç tüzüğü hiçe sayan bu tutum kabul edilemez. Bu işin başını çeken Meclis Başkanının diğer açıklama ve tutumları da göstermektedir ki, o koltukta artık bir gün daha fazla kalmamalıdır. Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz, hukuk bir gün size de lazım olacak, daha fazla ayaklar altına almayın. Tasarıyı bir daha gündeme getirmemek üzere tümden geri çekin” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da yeni halk ekmek büfeleri kurulmaya başlandı

SONRAKİ HABER

Psikolog Sevilay Karlık: Otizm parmak izi gibidir, birbirine benzemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...