31 Mart 2021 10:41

Antep'te Kod-29 ile işten atılan işçilerden suç duyurusu: Suç işlemekten vazgeçin!

Antep’te Kod-29 ile işten atılan DİSK Tekstil üyesi Yasin Kaplan ve Güven Boya işçileri suç duyurusunda bulundu, "Suç işlemekten vazgeçin, seyirci kalmayın" diye seslendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Antep’te DİSK Tekstil’e üye olan Yasin Kaplan ve Güven Boya işçilerinin Kod-29 gerekçe gösterilerek işten atılması sonucu başlatılan direniş 45’inci günü geride bıraktı. İşçiler ve sendika adliye önünde açıklama yaparak, işveren hakkında suç duyurusunda bulundu. Açıklamada, işveren yetkililerine “Suç işlemekten vazgeçin” denilirken, Çalışma Bakanlığı ve  Çalışma Bölge Müdürlüğü yetkililerine ise “Gaziantep OSB’de binlerce işçiye karşı patronların işlediği suçlara daha fazla seyirci kalmayın” çağrısı yapıldı.

KOD-29 HAKSIZLIĞA KARŞI ÇIKAN İŞÇİLERE KARŞI KULLANILDI

Açıklamayı yapan DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, pandemi döneminde işten çıkarmaların yasaklandığı fakat Kod-29’un bu kapsam dışında bırakıldığını belirterek, bu kapsamda işçilerin her türlü baskı ve mobinge maruz kaldığını söyledi. Türkmen, “Patronlar bu maddeyi, hakkını arayan, zam isteyen, haksızlığa karşı çıkan, kölece çalışma koşullarına itiraz eden, sendikalı olan; yani işyeri yönetiminin kötü niyetli ve ahlak dışı dayatmalarına karşı duran işçileri işten atmak için kullandı. Hem de işçileri haksız yere ve tazminatsız attıkları yetmiyormuş gibi, bir de üstüne işçileri ahlak dışı davranmakla suçlayarak” dedi.

"PATRONLARIN İŞÇİLERE KARŞI SUÇLARA GÖZ YUMULUYOR"

Yasin Kaplan ve Güven Boya önünde Kod-29 ile işten çıkarılan işçilerin direnişi devam ederken sendika üyelikleri gerekçe gösterilerek Kod-29 ile işten çıkarmaların devam ettiğine dikkat çeken Türkmen, “Son iki ay içinde bu iki fabrikada 20’den fazla işçi sendikamıza üye oldukları için Kod-29’la işten atıldı. Ve bu iki fabrikada da bir buçuk aydır işten atılan işçi arkadaşlarımız fabrika önlerinde direnişlerini sürdürüyorlar. Yasin Kaplan ve Güven Boya’da Kod-29’la işten atılan işçiler fabrika önünde direnirken, işveren ve işyeri yönetimleri suç işlemeye devam ediyor. Güven Boya yönetimi yıllardır aynı suçları işlemeye devam ediyor. Güven Boya patronları ve onlar adına yetki kullanan fabrika Müdürü Mehmet Aydemir’in işçilerin yasal ve anayasal haklarını ayaklar altına alan suçları saymakla bitmiyor. Sendikalı işçileri işten atmak, işçilerin bölümünü zorla değiştirmek, sendikadan istifaya zorlamak için mobing uygulamak, işten atmakla tehdit etmek, ailesine baskı yapmak, işyerindeki akrabalarını dahi işten atmakla tehdit etmek, işçierin e-devlet şifrelerini zorla almak, işçilere ağza alınmayacak küfürlerle hakaret etmek... Güven Boya yönetiminin işlediği bu suçlar hakkında daha önce defalarca açıklamalar yaptık ve suç duyurusunda bulunduk. Ancak bu ülkede bu şehirde yasaları korumak ve adaleti sağlamakla görevli olanlar patronların işçilere karşı işlediği suçlara göz yumuyorlar” dedi. 

PATRONLARIN İŞLEDİĞİ SUÇLARA SESSİZ KALMAYIN

Türkmen, Yasin Kaplan ve Güven Boya fabrikalarının haksız işten çıkarmalarla işçilere karşı suç işlediğini belirterek, yetkililere seslenerek bu konuda sessiz kalmamaları çağrısında bulundu. Türkmen, “İşçilere, kademe yükseltme karşılığında sendikadan istifa etmeyi dayatmak suçtur. İşçilerin T.C. numaralarını ve e -devlet şifrelerini vermeye zorlamak, işçilerin üstünü arayarak telefonlarına el koymak, işçilerin telefonlarını incelemek suçtur. İşçileri tek tek sorgu odasına çağırıp sorguya çekmek suçtur. Sendikadan istifa etmeleri için işçiler üzerinde baskı kurmak suçtur. İşçileri ahlaksızlık ve kötü niyetle suçlayarak işten atanlar onlar; yasaları çiğneyen, işçilerin anayasal hakkını kullanmasına engel olan, türlü suçları işleyenler onlar, fakat ahlaksızlık ve kötü niyetle suçlanan işçiler. İki fabrika yönetimine de bir kez daha sesleniyoruz; bu suçları işlemekten vazgeçin. Ve buradan Çalışma Bakanlığı’na, ildeki Çalışma Bölge Müdürlüğü yetkililerine, bu kentte yasaları korumak ve adaleti sağlamakla yükümlü olan tüm yetkililere bir kez daha sesleniyoruz; başta bu iki fabrikada olmak üzere, Gaziantep OSB’de binlerce işçiye karşı patronların işlediği bu suçlara daha fazla seyirci kalmayın” dedi. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hakkari ve Osmaniye'de gösteri ve yürüyüş yasağı

SONRAKİ HABER

Modül Çelik'te düşük zam dayatmasına karşı iş bırakan işçiler yüzde 15 zam aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa