29 Mart 2021 15:38

Ev işçileri için Meclis komisyonu talebi | Güvence de yok sosyal destek de

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, ev işçilerinin yaşadığı sorunların çözülmesi için Meclis Komisyonu kurulmasını talep etti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İş güvencesinden yoksun, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinden mahkum, düşük ücretle çalıştırılan ve sayıları 1 milyonu bulan ev işçilerinin sorunları pandemi sürecinde katlandı. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, ev işçilerinin yaşadığı sorunların çözülmesi talebiyle Mecliste komisyon kurulmasını istedi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, pandemi sürecinin ev işçilerini doğrudan etkilediğine dikkat çekti. Pandemi sürecinde işçilerin doğrudan kapı önüne konulduğunu ifade eden Demirtaş, “Sosyal ve ekonomik hiçbir güvenceye sahip olamayan 1 milyonun üzerindeki çalışanın önemli bir kısmı son 1 yıldır işsizdir. Salgının devam ettiği bu dönemde de ev hizmetlerinde çalışan işçiler, pandeminin ekonomik ve sosyal sonuçlarını ağır bir şekilde yaşamaya devam etmektedir” dedi.

"TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYORLAR"

Konuşmasında Ev İşçileri Dayanışma Sendikasının yaptığı araştırmaya yer veren Demirtaş, “Ev hizmetlerinde çalışan işçilerin yüzde 91,6’sı pandemi döneminde gelir kaybı yaşamıştır. Yüzde 90,3’ü ise pandemide hanelerinde kendisi dışında işsiz kalan başka kişilerin de olduğunu söylemiştir. Bunun sonucunda, pandemi döneminde en az 600 bin ev hizmetlerinde çalışan işçinin, işsiz kaldığı tahmin edilmektedir. Ev işçileri bu dönemde yaşadıkları büyük işsizlik nedeniyle temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelmiştir” diye konuştu.

"KİRALARINI ÖDEYEMİYORLAR"

Ev işçilerinin genelinin kayıt dışı istihdam ediliyor olması nedeniyle işten çıkarma yasağı kapsamında olmadıklarını dile getiren Demirtaş şöyle devam etti: “Kayıt dışı çalışmaları nedeniyle ev işçileri, sigortalılara tanınan kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği gibi desteklerin de hiçbirisinden yararlanamamıştır. Ev işçilerinin çoğu sosyal yardımlara bile ulaşmamıştır. Yani ev işçileri pandemi döneminde, hem sosyal güvencelerden hem de sosyal yardımlardan mahrum kalmıştır. Ev işçilerinin yüzde 83,1’i kredi borcunu ödeyememiş, yüzde 56,7’si ise Kovid-19 döneminde borçları nedeniyle icralık olmuştur” dedi.

Demirtaş ev işçilerinin yaşadığı sorunların çözülmesi için Meclis Komisyonu kurulmasını talep etti.

SAĞLIK HİZMETLERİNDEN FAYDALANAMIYORLAR

Beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlarını gidermekte bile büyük zorluklar yaşayan ev işçilerinin yüzde 83,5’inin pandemi döneminde sağlık hizmetlerinden de yararlanamadığını belirten Demirtaş, “Özellikle ev temizliğinde çalışan işçilerde, kimyasal maddelere doğrudan ve yoğun bir şekilde maruz kalma nedeniyle astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıkları sıklıkla görülmektedir. Düzenli tedavi edilmesi gereken bu ve benzeri rahatsızlıkları olan ev işçilerinin özellikle sağlık hizmetlerinden kesintisiz bir şekilde faydalanması ayrıca önem taşımaktadır” dedi.

Ev işçilerinin çalışma hayatını düzenleyen 4857 sayılı İş Kanunu ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu dışında tutulduğunu hatırlatan Demirtaş, ev işçilerinin hukuki ve ekonomik güvence sağlanmasını talep etti.

ÜCRETLER VE SENDİKALAŞMA ORANI DÜŞÜK

“Ev hizmetlerinde çalışan kadınların yaşadıkları bir diğer sorunun da alanda belirli bir ücret standardının olmamasıdır” diyen Demirtaş şöyle devam etti: “Ev hizmetlerinde bir ücret standardının belirlenmesi ihtiyaç haline gelmektedir. Ev işçileri aynı zamanda örgütlenmesinde güçlük çekilen gruplar arasında yer almaktadır. Alanda örgütlü sendikaların sosyal taraf olarak dikkate alınması ve sorunların çözümüne yönelik sosyal diyalog zeminlerinin geliştirilmesi bahsedilen sorun alanında alternatiflerin üretilmesini de kolaylaştıracaktır.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmirli sanatçılarla müzisyen intiharlarını konuştuk: Bir nevi ‘buradayım’ çığlığı

SONRAKİ HABER

Bodrumlu kadınlar: İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini kabul etmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa