Adaların Atları Platformu ahırların yıkılmak istenmesine Heybeliada'da tepki gösterdi

İBB tarafından ahırların gözden çıkarıldığını belirten Adaların Atları Platformu, atların rahatça gezebileceği ahırlar yapılmasını, bulundukları adadan sürülmemesini istedi.

15 Mart 2021 10:44
Paylaş

Heybeliada'da bir araya gelen Adaların Atları Platformu üyeleri, ahır bölgesinde toplanarak İBB tarafından ahırlarının yıkılmak istendiği gerekçesiyle eylem yaptı. İBB'ye seslenen Adaların Atları Platformu gönüllüleri, "Ahır yap, atların evini yıkma" dedi. Heybeliada'da bulunan ahırlar önünde eylem yapan kitle, atları korumak için korkuluk yaptı.  "İBB ahır yap. Heybeliada atları sürgün edilmesin, adamızda atlar yaşasın" pankartı açan platform gönüllülerinden Siren İdemen, "Uygun koşullarda ahırların yapılmasını istiyoruz. Adada atlarla birlikte, atlarında ait olduğu yerde yaşamasını istiyoruz" derken, Zekiye Kürkçüoğlu, "İBB isterse sağlıklı uygun ahırlar yapabilir. Atlarımızı istiyoruz. Adalar atlarla güzel" dedi.

"AMAÇ ATLARIN İYİLİĞİ DEĞİL ARAZİ RANTI VE ŞEHİRLEŞME"

Adaların Atları Platformu adına açıklamayı İdil Özsöyler gerçekleştirdi. İBB'nin Heybeliada ve Burgazada’da kalan son birkaç atın ahırlarını yıkmak üzere olduğunun söyleyen Özsöyler, "Burgazada ve Heybeliada’nın neredeyse bütün atlarını İBB satın alıp Büyükada’ya götürdü. Şimdi kalan son birkaç atın ahırlarını yıkmaya gelecekler. Ahırlar yıkılırsa arazinin rant kapısı da açılmış olacak. Ahırları yıkmaktaki amaç, atların iyiliği değil, arazi rantı ve şehirleşmedir" diye konuştu.

"HER AT AİT OLDUĞU ADADA KALMALI"

Adalar’daki ahır alanlarının 60 yıldır İBB tarafından kiralanmış durumda olduğunu hatırlatan Özsöyler, "Belediye, bu alanı ahır yapma kaydıyla elinde tutuyor. İBB ahır yapmazsa Orman Bakanlığına iade edilecek. İBB buraya atlara layık ahır yaparsa hem atları hem araziyi korumuş olacak. Her seçim döneminde ahır yapmayı vaat eden İBB, kaldırma planı nedeniyle ahır yapmamış olabilir. Oysa duruma fayton üstünden bakmamak gerekir. Atlar fayton çekmese de, barınma hakkına sahiptir, her canlı gibi. İBB, kamu adına satın aldığı atları, yurtları olan adalardan sürmemeli. Her at, ait olduğu adada kalmalı. Burada atlarla gezi, terapi gibi hem insanı, hem atı mutlu eden çalışmalar yapılabilir" ifadelerini kullandı.

"ATLARA UYGUN AHIRLAR YAPIN"

Özsöyler son olarak şunları aktardı: "Ada’da atlara layık ahırları bir türlü yapmayan İBB şimdi Heybeliada ve Burgazada’da mevcut ahırları yıkmak istiyor. Atların adada yaşamasına alan tanımayan İBB, Adalar’ın dokusuna, canlı hayatına zarar veren pek çok şeye ise izin veriyor, hatta ortak oluyor veya göz yumuyor. Büyükada’daki İBB ahırlarında 2020’de 700’den çok at öldü. Çünkü 2019’un sonundan beri atlar o ahırda hapsediliyor, zabıta atları hariç dışarı çıkarılmıyorlar. Heybeli ve Burgaz’da atlar için hareket alanı olan düzgün ahırlar yapılırsa, Büyükada’daki atların da yaşayacak iyi bir yeri olur. Artık “atlara iyi bakıyoruz” diye bakımlı birkaç atla reklam çekmek yerine atlar için gerçekten iyi şeyler yapılsın istiyoruz." (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bakan Koca'nın önce nisan sonra sonbahar dediği yerli aşıda yeni tarih yıl sonu oldu

SONRAKİ HABER

Sağlık emekçilerinin randevu talebi Sağlık Bakanlığı tarafından geri çevrildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...