13 Mart 2021 10:08

Kazdağı Ekoloji Platformu: Kirazlı'da kesilen her ağacın hesabını soracağız

Kazdağı Ekoloji Platformu eş sözcülerinden Süleyman Eryılmaz: Toprağın altını üstüne getirmeye çalışıyorlar. Ancak umutla ifade etmeliyiz ki yöre halkı Kirazlı Direnişinden de güç alarak ayakta.

Fotoğraf: Uğur Ökdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Kanadalı Alamos Gold şirketinin Kazdağı Kirazlı köyü yakınlarında işletmek istediği altın madenciliği ile ilgili izinlerinin iptalinin ardından bölgenin rehabilitasyonu ile ilgili tartışmalar sürüyor. Yaklaşık 350-400 bin ağacın kesildiği alanın nasıl rehabilite edileceği, bu rehabilitasyon giderlerinin kim tarafından karşılanacağı ve yöredeki diğer madencilik faaliyetleri ile ilgili sorularımızı Kazdağı Ekoloji Platformu'na yönelttik. Geçtiğimiz haftalarda kuruluşunu ilan eden Kazdağı Ekoloji Platformu (KEP) eş sözcülerinden Süleyman Eryılmaz konu ile ilgili sorularımıza şu yanıtları verdi:

KazDağı Ekoloji Platformu olarak alanın rehabilitasyonu konusuna nasıl yaklaşıyorsunuz?

Bozulan maden alanları Maden Alanlarının Rehabilitasyonu Yönetmeliği gereği rehabilite edilmek zorunda. Ruhsatı süresi uzatılmamış olan ve dolayısıyla tasarrufu yeniden Orman İdaresine geçen Kirazlı da acilen rehabilite edilmek zorunda. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü de CİMER üzerinden sorduğumuz sorulara verdiği yanıtında "sahayı rehabilite" edeceğiz diye cevap vermiştir. Bu durumda rehabilitasyonun bir an önce başlatılması gerekmektedir. Bu durumun sürüncemede bırakılmasına izin vermeyeceğiz ve ısrarla takipçisi olacağız.

REHABİLİTASYON KAMU TARAFINDAN YAPILIP GİDERLER ŞİRKETE RÜCU EDİLMELİ

Nasıl bir rehabilitasyon süreci işlemeli ve rehabilitasyon giderleri konusu nasıl halledilmeli? 

Öncelikle kamu otoritesi (Orman Genel Müdürlüğü) hemen rehabilite çalışmalarını başlatılacağını ilan etmeli ve tarih vermelidir. Acilen bir bilim kurulu oluşturulmalı ve ekolojik bir rehabilitasyon projesinin hazırlanması sağlanmalıdır. İlan ederken de rehabilitasyonun kamuya açık ve şeffaf olacağını da belirtmelidir. Rehabilitasyon giderlerinin daha önceden şirketten teminat olarak alınması gerektiğini düşünüyoruz ve alındığını varsayıyoruz. Eğer böyle bir teminat alınmadıysa/ihmal edildiyse, bunun çok vahim bir yanlışlık olduğunu belirtelim. Bütün bunlardan bağımsız olarak giderler ne kadar olduğuna bakılmaksızın bölge derhal kamu tarafından rehabilite edilmeli ve firmaya rücu ettirilmelidir.

HER AĞACIN HESABINI SORACAĞIZ!

Bölgenin bu hale gelmesine neden olan madene izin veren yetkililerin çevreye zarar vermekten yargılanması ve rehabilitasyon giderlerinin rücu edilmesine dair düşüncelere ne dersiniz? 

Bu konuda düşüncemiz açıktır. Sorumluluğu olanlar yargılanmalıdır ve eğer yukarıda da belirttiğimiz gibi bir teminat alınmamışsa rehabilitasyon giderleri rücu edilmelidir..Hukukçu arkadaşlarımız bir hazırlık yapıyorlar, doğada bu tahribata neden olan madene izin veren yetkililerle ilgili suç duyurusunda bulunacaklar. Her ağacın hesabını soracağız...

Ekoloji örgütleri olarak rehabilitasyon sürecinde sizlerin bir rolü, çabası olacak mı ya da bu yönde bir talebiniz var mı? 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi rehabilitasyon tamamen kamuya açık ve şeffaf yapılmalı. Ve elbette başta ekoloji örgütleri olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşları, odalar, siyasi partiler bölgenin eski haline dönüşmesi için katkılarını önerilerini ısrarla ortaya koymalı ve takip etmelidirler.

KİRAZLI DİRENİŞİ EKOLOJİ ÖRGÜTLERİNE OKUL OLDU

Bölgede faaliyet yürüten, hazırlık çalışmaları süren birçok başkaca maden var. Kirazlı'daki bu kazanım yöredeki mücadelenin geneline nasıl yansıtılabilir? Ekoloji örgütleri Kirazlıdan nasıl dersler çıkardı?

Bölge gerçekten de vahim bir ekolojik yıkımla yüz yüze. Metalik madencilik, taş ocakları, termik santraller, JES girişimleri, RES'ler havamıza, suyumuza, toprağımıza göz dikmiş durumda. Deyim yerindeyse toprağın altını üstüne getirmeye çalışıyorlar. Ancak umutla ve coşku ile ifade etmeliyiz ki yöre halkı Kirazlı Direnişinden de güç alarak ayakta. O bakımdan Kirazlı'daki kazanım mücadeleye güç katacaktır. Kirazlı Direnişi bence ekoloji örgütlerine okul oldu. En başta mücadele etmeden kazanım olamayacağını gösterdi.. Ekoloji mücadelesinin bayrağı olan Bergama Direnişinin kazanımı Kirazlı Direnişi ile yere düşürülmedi.. Anadolu'da bir çok yerdeki ekoloji mücadelelerine cesaret verdi, ilham oldu.. Artık "bizi kimse görmez, karşı çıkmaya kimse cesaret etmez " denilemeyecek. Karıncanın kardeşleri her yerde pıtrak gibi su taşımaya devam ediyor/edecek..

Son olarak; Kirazlıya başka bir madenci firmanın gelebileceği ile ilgili söylentilere dair görüşleriniz neler? 

Elbette özellikle madenciler bu kazanımı içlerine sindirmeyecekler. Bizim de kulağımıza geliyor böyle şeyler. Biz kazandıklarımızdan geri adım atmayacağız. Şimdi bu tevatürlere pirim vermeyerek bölgenin rehabilitesine yoğunlaşacağız. Ha böyle bir şeyi akıllarından geçiriyorlarsa iki defa düşünsünler Kirazlı'da sincaplar hala var!

ÖNCEKİ HABER

Bakırköy Belediyesi işçilerinden CHP önünde eylem: İşçi ekmek, başkan ihale derdinde!

SONRAKİ HABER

İstanbul Newroz'una çağrı: Türkiye halklarının özlediği barış için bir arada olalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...