11 Mart 2021 07:56

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Kod-29'a karşı imza kampanyası başlattı

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, patronların keyfi işçi çıkarma aracına dönüşen Kod-29'a karşı imza kampanyası başlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Pandemi sürecinde Kod 29 çıkış koduyla işten çıkarılan işçilerin sayısının arttığını, işçilerin tazminat ve sendikalaşma haklarının gasbedildiğini belirten İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) imza kampanyası başlattı. Platform tarafından yapılan açıklamada, “İşten çıkarma yasağı, Kod-29’u da kapsayacak şekilde genişletilmelidir. Patronlar, ‘haklı fesih’ için öne sürdükleri iddiaları ispatlamakla yükümlü olmalıdır” dedi.

İİSŞP yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığının verilerine göre bugüne kadar Türkiye’de 2 milyon 821 bin 943 kişinin koronavirüse yakalandığını, 29 bin 227 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini aktardı. Yaşamını yitirenlerin en az 832’sinin ise işbaşında virüsü kapan işçiler olduğu vurgulandı.

2,5 MİLYON İŞÇİ ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILDI

Salgının emekçiler için bir sağlık sorunu olmaktan öte sosyal ve ekonomik bakımdan bir ölüm kalım savaşı haline geldiği belirtilen açıklamada, “Hükümetin pandemiyle mücadele gerekçesiyle aldığı; işten çıkarma yasağı, ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği gibi yetersiz ve komik önlemler işverenler tarafından avantaja dönüştürüldü, menfaat sağlandı. İşten çıkarma yasağına rağmen 2020 yılı ocak-aralık döneminde yaklaşık 1 buçuk milyon çalışanın işsizlik maaşına başvurduğu resmi verilere yansıdı. Bu rakamı da dikkate aldığımızda TÜİK’in açıkladığı Türkiye’deki işsizlik oranı bile 5 milyona yaklaştı. İşsizliğin yeni adı olan ve işverenlerin tek taraflı karar verdiği ‘ücretsiz izin’ uygulaması ile 2 milyon 471 bin işçi günde 39-47 liraya yaşamaya mahkum edildi.”

İŞÇİLER NE TAZMİNAT NE İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALABİLDİ

Tüm bunların yanında patronların işçileri tazminatsız işten çıkarmak için Kod-29’u araç olarak kullanmaya başladığı, Kod 29’la işten çıkarılan işçilerin sayısının arttığı vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin 2. bendi ahlak ve iyi niyet kurallarına uyman hallerde yapılacak fesih hakkını tanımlamaktadır. Pandemide ilan edilen işten çıkarma yasağının istisnası olan bu bent işverenler tarafından gerçek anlamı dışında kullanılmaktır. Bu bent ile işverenler fırsatçılık yapmaktadır. Bu maddeyle yapılan fesih işlemleri için işten çıkış bildirgelerine tanımlanan Kod 29; işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığını iddia ediyor. Bu nedenle Kod 29 ile işten çıkarılan işçiler yasal olarak işsizlik maaşından da yararlanamıyor.”

Pandeminin yıl dönümünde işçi kıyımına, keyfi ve fırsatçı uygulamalara karşı imza kampanyası başlatan İİSŞP, bu kampanya ile emekçilerin taleplerinin Meclise taşınacağını duyurdu.

EMEKÇİLERİN TALEPLERİ

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformunun başlattığı imza kampanyasında şu talepler yer alıyor:

  • Pandemide işten çıkarma yasağı, Kod-29’u da kapsayacak şekilde genişletilmelidir.
  • İşverenin tekeline verilen ücretsiz izin uygulamasına son verilmeli, kısa çalışma ödeneğinin süresi uzatılarak, bu uygulamadan yararlandırılan işçilerin ücretleri tam olarak ödenmelidir.
  • İşten atmalar tümüyle yasaklanmalı; “ahlak”, “kötü niyet” vb. gerekçelerle keyfi işten çıkarmaların engellemesi için 4857 Sayılı İş Yasası’nda acilen gerekli değişiklikler yapılmalıdır.
  • Patronlar, ‘haklı fesih’ için öne sürdükleri iddiaları ispatlamakla yükümlü olmalıdır.
  • İşçilerin tazminat hakları her durumda garanti altında olmalıdır.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'da Kovid-19 salgınının üçüncü dalgası başladı

SONRAKİ HABER

TÜSAD: Türkiye, 192 ülke arasında en çok vaka görülen 9’uncu ülke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...