Kartal Belediyesi önünde eylem: Greve değil, grev yapma hakkına müdahale edildi

Kartal Belediyesi'nde greve saatler kala Genel-İş Genel Merkezinin toplu iş sözleşmesini imzalaması teşhir edildi: "Greve değil grev yapma hakkına müdahale edildi"

04 Mart 2021 11:01
Son Güncellenme Tarihi: 04 Mart 2021 16:32
Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şubenin örgütlü olduğu Kartal Belediyesi'nde toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış ve Genel-İş üyesi işçiler grev kararı almıştı. Greve çıkmaya 14 saat kala şube ve belediye yönetimi arasındaki görüşmeler devam ederken Genel-İş Merkezi TİS'i imzaladı. Genel-İş Merkezinin bu tutumunu teşhir etmek için Kartal Belediyesi önünde toplanan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 ve 2 No'lu Şube yönetici ve temsilcileri, "İşçinin en doğal hakkı olan grev hakkına müdahalenin kabul edilir tarafı yoktur" dedi.

"KADIKÖY VE MALTEPE'DE GREV KIRANLAR AYNISINI KARTAL'DA DA YAPTI"

Kartal Belediyesi önünde düzenenlenen basın açıklamasında konuşan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan, "Burada işçilerin sadece 7-8 aylık sözleşme süreçleri değil, 2 yıldır örmeye çalıştıkları sınıf mücadelesi, emeği öne çıkarma mücadelesi yok edilmeye, görmezden gelinmeye çalışılmıştır" dedi. Kartal'da yaşanacakları tahmin ettiklerini söyleyen Arıkan, "Temsilcilerimiz sabahlara kadar burada kaldılar. Amaçları işçinin ve sendikanın iradesinin oluşmasıydı ama Genel-İş Merkezi diğer belediyelerde sergilediği tiyatroyu burada da sergiledi" diye konuştu. Üzgün olduklarını dile getiren Arıkan, "Biz buradayız, hala işçinin içindeyiz. Çünkü biz hainlik yapmadık, işçinin iradesini yok saymadık ama burada olmayanlar gece yarıları greve daha 14 saat varken ya da grev varken Kadıköy'ü Maltepe'yi kıran irade Kartal'da da aynısını yaptı" dedi.

"HAK VERİLMİYORSA İŞÇİ ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜNÜ KULLANABİLMELİ"

Genel merkezin tutumunun kabul edilir bir yanının olmadığını vurgulayan Arıkan, "Burada yapılan Anayasal hak olan grev hakkına müdahaledir. Müdahale burada boyut atlamıştır. İşçinin grev hakkına müdahalenin kabul edilir tarafı yoktur" diye konuştu. 

Neden CHP'li belediyelerde grev yapıldığı sorusunu yanıtlayan Arıkan, "Diğer belediyelerde işçi örgütlenmesi mi var? Gıkını çıkarını kapı önüne atıyorlar. Tabiki sosyal demokrat olduğu söylenen yerlerde işçiler hakkını arayacak. Bu belediyelerde grev yapma hakkı en yüksek şekilde olmalı. Hak verilmiyorsa işçi üretimden gelen gücünü kullanıp greve çıkabilmeli. Daha greve gitmeden sendika genel merkezi ya da belediye yönetimi işçinin iradesine müdahale ediyorsa bunun ayıbını herkes taşımalıdır" dedi. 

"İRADEYİ YOK SAYANLARLA MÜCADELE ETMEYİ ÖĞRENECEĞİZ"

Temsilcilerin görevlerini yapmak için büyük çaba sarf ettiğini söyleyen Arıkan, "Kenarda köşede bekleyip genel merkezin istediği gibi sendikacılık yapmak için bekleyen kişiler de heveslenmesin, bu meydanı onlara bırakmayacağız. Biz sadece sözleşmelerden kazanım elde etmek adına değil işçiyi görünür kılmak adına mücadele ediyoruz. Biz Kartal'da birçok maddeyi bitirmiştik sadece 7 madde kalmıştı, o 7 madde ekonomik ve çalışma saatleriyle ilgili olan maddelerdi. Genel merkez işçinin en çok beklediği bu maddeleri hiçe saydı. Biz sendikal bürokrasinin içindeki kötü çocuklarız, kötü çocuklar olmaya devam edeceğiz. Meydanı bu iradeye bırakmayacağız, bu iradeyle mücadele etmeyi de öğreneceğiz" diye konuştu. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

TIR’da 114 mülteci balık istifi taşındı, sürücü sorguda

SONRAKİ HABER

Aksaray'da pazar günü tam sokağa çıkma yasağı uygulanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...