03 Mart 2021 20:16

Doğal gazda şirketlere yüzde 4,6 indirim, emekçilere yüzde 45 zam

Makina Mühendisleri Odası, doğal gaz fiyatının iki yılda konut ve küçük işletmelerde % 44,9 oranında arttığını, büyük sanayi kuruluşlarına satılan doğal gaz fiyatının ise % 4,6 düştüğünü belirtti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, iktidarın büyük işletmeler ve elektrik santrallerine gaz satışı fiyatında indirim yaparken, konut ve küçük işyerlerinde zam yaptığını söyledi.

BOTAŞ’ın gaz satış fiyatlarını 2019 Mart-2021 Mart döneminde konut aboneleri ve küçük ticari/sınai işletmeler için yüzde 44,9 oranında artırdığını belirten Yener, “Aynı dönemde büyük sanayi kuruluşlarına satılan doğal gazın fiyatı artmamış, tersine yüzde 4,6 oranında düşmüştür. Elektrik üretimi amaçlı gaz tüketimini desteklemek için, doğal gaz yakıtlı elektrik santrallarının satış fiyatlarında da artış olmamış ve yüzde 6.9 oranında indirim uygulanmıştır. Konutlar ve küçük işyerlerinin doğal gaz faturaları, BOTAŞ’ın yaptığı zamların yanısıra özel doğal gaz dağıtım şirketlerinin BOTAŞ’tan aldıkları gazın fiyatına eklenen ve sürekli artan ‘sistem kullanım bedelleri’ ile artmaktadır. Sistem kullanım bedelleri, EPDK tarafından her dağıtım bölgesi ve şirketi için ayrı ayrı belirlenmektedir. Fiyat artışlarının sürekli olarak yansıtıldığı sistem kullanım bedeli, tüketicinin ödediği tutarın üçte birine ulaşmaktadır” dedi.

Mart 2019–Mart 2021 döneminde TÜİK’in resmi enflasyon artışının yüzde 27.58 olurken, konutlarda elektrik fiyatlarının yüzde 48.35, doğal gaz fiyatları konut ve küçük sanayi için fiyatları yüzde 44.9 oranında arttığına dikkat çeken Yener, “İktidarın, küçük bir azınlığın varlık içinde yüzmesini göz ardı ederek, kredi kartlarının borçlarını, kiralarını, elektrik, doğal gaz, su, telefon, internet faturalarını ödeyemeyen, açlıkla, yoklukla boğuşan milyonlara sabır ve tevekkül önermesi, aymazlıktır” dedi.

Gösterge

2019 Mart–2021 Mart Dönemi Artışı (yüzde)

TÜİK Enflasyon

27,58

Konut Elektrik Fiyatı

48,35

BOTAŞ Konut ve Küçük İşyerleri

44,9

İstanbul Doğal Gaz Fiyatı

42,65

Ankara Doğal Gaz Fiyatı   

42,02

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP’nin yeni reformu kadınlara ne diyor?

SONRAKİ HABER

Almanya'da metal işçilerinin uyarı grevleri sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...