25 Şubat 2021 10:29

Termik santrale karşı mücadele eden Amasralıları sevindiren bir karar geldi

DİDDK, çevre düzeninde değişiklik yapılarak termik santrale zemin hazırlayan plan değişikliğini iptal eden Danıştay 6. Dairenin kararına yapılan itirazı reddetti.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulundan (DİDDK) Amasra'da termik santrale karşı mücadele edenleri sevindiren bir karar geldi. DİDDK, çevre düzeninde değişiklik yapılarak termik santrale zemin hazırlayan plan değişikliğini iptal eden Danıştay 6. Dairenin kararına yapılan itirazı reddetti. Bu kararın termik santralin Bartın-Amasra coğrafyasından, haritalardan kesin olarak silineceğinin müjdesi olduğunu belirten Bartın Platformu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını termik santral projesinin tamamen iptal etmeye çağırdı.

TARIM-TURİZM ALANINI TERMİK SANTRAL YAPAN PLAN DEĞİŞİKLİĞİ REDDEDİLMİŞTİ

Hattat Holding tarafından Amasra’da yapılmak istenen termik santrale yer açmak için 2016 yılında Zonguldak Bartın Karabük Çevre Düzeni Planı’nda yapılan düzenlemeye Bartın Platformu ve Bartın Belediyesi tarafından dava açılmıştı. Daha önce alt ölçekli çevre düzeni planlarında turizm, balıkçılık, orman, tarım ve yerleşim alanı olarak görülen sahayı, termik santral alanı olarak değiştiren bu kararla ilgili görülen dava sürecinde Danıştay 6. Dairesi Kasım 2019 yılında yürütmenin durdurulması kararı verdi. Plan değişiklikleri Zonguldak İdare Mahkemesi'nin eylül 2020 tarihli kararı ile iptal edildi. Mahkemelerin verdiği bu kararlarlardan sonra çevre düzeni planları önceki haline dönerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Hattat Holding bu kararların iptali için üst mahkemelere başvurmuştu.

İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

Bakanlık ve şirketin Danıştay 6. Dairesinin vermiş olduğu çevre düzeni planının yürütmesinin durdurulması kararının iptali istemleri dün Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karara bağlandı. DİDDK, Danıştay 6. Dairesinin kasım 2019 tarihli yürütmenin durdurulması kararının usul ve yasaya uygun olduğu ve kararın kaldırılmasını gerektiren durum olmadığına hükmetti.

"KARAR TERMİK SANTRALİN HARİTALARDAN SİLİNECEĞİNİN MÜJDESİ"

Bartın Platformu mahkemenin kararın Bartın Amasra ilçesinde Tarlaağzı ve Gömü köylerinin bulunduğu alanın turizm, tarım, balıkçılık, kent ve kültür kimliğine aykırı olarak termik santral yapılamayacağının bir kez daha yargı tarafından onaylandığının kanıtı olarak değerlendirdi.

Platform açıklamasında şu görüşlere yer verildi; "Bu karar; termik santralin Bartın-Amasra coğrafyasından, haritalardan kesin olarak silineceği müjdesidir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u en son 4 Şubat 2021 tarihinde Ankara’da Bakanlıkta yapılan inceleme değerlendirme kurulu toplantısında ÇED süreci durdurulan termik santral başvurusunu tamamen iptal etmeye çağırıyoruz."

ÖNCEKİ HABER

İMO: Kağıt üzerinde kalan şantiye şefliği ülkemiz için utanç kaynağı

SONRAKİ HABER

TTB'den 'Cezaevinde İnsan Olmak' paneli: Cezaevleri sorunu bir halk sağlığı sorunudur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...