23 Şubat 2021 23:43

Önder Algedik: Salda Gölü’ne bak Türkiye’nin iklim değişikliği planını gör

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçtiğimiz günlerde açıkladığı "iklim değişikliğiyle mücadele sonuç bildirgesi"ni Enerji ve İklim Uzmanı Önder Algedik'le konuştuk.

Fotoğraf: Mesut Madan/DHA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Beştepe’de Emine Erdoğan’ın da katılımıyla ‘iklim değişikliğiyle mücadele sonuç bildirgesi’ni açıkladı. Bildirgenin gerçeklikten uzak ve göz boyamaya yönelik olduğunu aktaran Enerji ve İklim Uzmanı Önder Algedik, “Bu bildirgenin kanunlaşması bir felakettir” dedi.

Algedik, iklim değişikliği dendiğinde ülkede bazı şeylerin karıştırıldığını söyleyerek, “Örnek verecek olursak İzmir’de yaşanan hortum felaketinin sebebi aslında iklim değişikliği ile bağlantılı olmakla beraber daha çok iklim değişikliğini yaratan faktörlerle alakalı. Örneğin ne kadar çok asfalt, beton dökerseniz o kadar çok iklim değişikliğine neden olursunuz. İzmir’de yaşanan felaketlerin bir kısmı iklim değişiklikleriyle alakalı bir kısmı iklim değişikliğinin nedenleriyle alakalı” dedi.

"2020 YILINDA 984 İKLİM FELAKETİYLE REKOR KIRILDI"

AKP Hükümetinin iklim değişikliği ilgili 2010 yılında bir strateji belgesini hazırladığını belirten Algedik, “2011 yılında da bir eylem planı hazırlandı. Bu eylem planına baktığımız da zaten yapılmış olması gereken planların konduğunu, normalde yapılması gerekenlerin planlara eklenerek dolgunluk verildiğini, asıl işi engelleyecek ve hatta iklim değişikliğini hızlandıracak şeylerin planlara konulduğunu görüyoruz. Türkiye AKP iktidarında 550 milyon ton asfalt serdi, 1 milyar ton çimento döktü, yarım milyar ton kömür ithal edip 1.7 milyar ton kömür yaktı ve bundan elde ettiği enerji kadar gazı ve varil varil ithal ettiği petrolü yaktı. Böylece 2020 yılında 984 iklim felaketi ile rekor kırdı. Türkiye şu anda 10 yıl öncesinden daha fazla iklim değiştiren bir ülke haline gelmiş durumda. Dolayısıyla karşılığı olmayan bir iş yapıldı” diye konuştu.

"SİYASİ, EKONOMİK ÇIKARLAR DÜŞÜNÜLDÜ"

AKP’nin sunmuş olduğu iklim değişikliği planlarının daha kötü sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Algedik, “Sonuç bildirgesine geldiğimizde bir rapor hazırlanacağı söyleniyor. Eğer bildirgede geçen şekliyle bir rapor hazırlanacaksa ki öyle gözüküyor bu iklimi daha çok değiştiren, iklimin daha çok değişmesini savunan, buna kılıf uyduran bir rapor olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu değişikliklerin daha çok iklimi değiştirmek üzere olduğu, arkasında siyasi, ekonomik çıkarların olduğu çok rahat bir biçimde görülüyor” değerlendirmesinde bulundu.

"DEVLETİN SORUMSUZLUĞUNU HALKA YIKMIŞ OLURSUNUZ"

Algedik, böyle bir plan hazırlayıp Paris İklim Değişikliğine kılıf uydurarak buradan para almaya çalışıldığına dikkat çekti. Algedik, bakanın iklim değişikliğinin kovid-19 gibi önemli bir konu olduğunu söylediğini belirterek, “Ama baktığımız zaman kovid-19 politikalarının ne kadar kötü, berbat ve halk sağlığına aykırı olduğunu gördük. İklim değişikliği planları da aynı şekilde zararlı” dedi.  Emine Erdoğan’ın konuşmasını hatırlatan Algedik, “Bireysel önlemlere, ev hanımlarına tavsiyelerde bulunuyor. Bu çok acı bir şey yani. 2000 yılından önce Türkiye’deki ithal kömür santrali yoktu ama şu an 9 bin MW yakan, ithal kömür yakan santralimiz var. Yeni köprüler, hava limanları yapıldı. Toplu taşıma öldürüldü. Bütün bunlar olurken siz kalkıp ‘Aman Ayşe teyze düzgün kullansın’ derseniz devletin sorumluluğunu halka yıkmış olursunuz. Bu önerilerin hepsi boş, tamamen demagojik, siyasi manipülasyondan öteye geçmeyen sözler. Emine Erdoğan Havai Adalarında dinlettiği kuşla ilgili verebileceğim tek örnek Salda Gölü. Ne hale getirdiklerini iki yıl içinde gördük. İşte Türkiye’nin iklim değişikliği bildirgesi planlarının bir aşaması da Salda Gölü’dür. Bu bildirgenin kanunlaşması bir felakettir” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu CHP'ye katıldığını açıkladı

SONRAKİ HABER

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na bir destek de Kocaeli'den geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...