17 Şubat 2021 03:44

İspanya'da binlerce kişi, Monarşi karşıtı rapçinin cezaevine konmasını protesto etti

İspanya'da Monarşi karşıtı Katalan rapçi Pablo Hasel'in cezaevine götürülmesi Barcelona başta olmak üzere pek çok kentte protesto edildi.

Fotoğraf: Adria Puig/AA

Paylaş

İspanya'da rap sanatçısı Pablo Hasel'in Twitter hesabından attığı mesajlarla terörizmi yüceltmek, devlete ve Kraliyet Ailesi'ne hakaret suçlarından hüküm giymesinin ardından polis zoruyla cezaevine götürülmesi dün Katalunya ve Valensiya bölgelerinde protesto edildi.

AA'da yer alan habere göre İspanya'nın doğusundaki Katalunya özerk bölgesinin tüm büyük kentlerinde 80'den fazla belediyede ve Valensiya'da meydanlara inen binlerce kişi "Pablo Hasel'e özgürlük" sloganları attı.

Eylemlerin en yoğun olduğu Barselona'da kent merkezinde yürüyen kalabalık, çöp bidonlarını ateşe verdi, bir polis karakoluna şişe ve taş attı.

Polis, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanarak protestoculara müdahale ederken aralarında gözüne plastik mermi isabet eden bir kadının da olduğu bazı göstericilerin yaralandığı bildirildi. Benzer olaylar Girona ve Lleida kentlerinde de yaşandı. Valensiya'da kent merkezindeki Belediye Meydanı'nda toplanan kalabalık ise polisin müdahalesi sonrasında dağıldı.

Öte yandan, Hasel'in cezaevine konulması, İspanya'daki sol koalisyon hükümetinin küçük ortağı Unidos Podemos başta olmak üzere ülke genelindeki sol örgütler tarafından tepki çekti.

İspanyol rap sanatçısı için af isteyen Unidos Podemos, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, koalisyonun büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisini kastederek, "Rap sanatçısı Pablo Hasel tutuklandı. Bundan, tam demokratik normallik ile övünen ve kendilerini ilerici olarak gören herkes utanmalıdır. Bu olaya gözlerini kapatacaklar mı? Mevcut demokrasi eksikliğini reddedersek ilerleme olmaz." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 100 sanatçı, gazeteci ve entelektüelin imzasıyla yayımlanan bir manifestoda da Hasel'in tutuklanması eleştirildi.

Pablo Hasel'in cezaevine konulmasına ilişkin kalabalık protestolar

NE OLMUŞTU?

Monarşi ile yönetilen İspanya’da Katalan rapçi Pablo Hasel hakkında sosyal medya paylaşımlarında “terörü övdüğü” ve “İspanya Kralı’na hakaret ettiği” gerekçesiyle verilen hapis cezası yüksek mahkeme tarafından onaylandı. Cezaya tepki gösteren Hasel, pazartesi günü kendini Lleida Üniversitesi’ne kapattı. Barcelona kentinden 150 kilometre uzaklıkta bulunan üniversite kampüsüne Hasel’e destek vermek için gelen gruplar da üniversite önüne barikatlar kurdular. Kampüse dün sabah (16 Şubat) baskın yapan Katalan polisi, Hasel’i gözaltına aldı. Gözaltı görüntülerinde Hasel’in “Faşist devlete ölüm”, “Bize diz çöktüremeyecekler”, “Bizi susturamayacaklar” sloganları attığı görüldü. Hasel’in, Ponent de Lleida cezaevine götürüldüğü öğrenildi. Hasel hakkında 9 ay hapis cezası verilmiş ve bir hafta içinde teslim olması istenmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı: 3 can kaybı, 41 yaralı

SONRAKİ HABER

Erdoğan: İlleri 4 gruba ayırarak Mart başı itibariyle kademeli normalleşme başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...