11 Şubat 2021 10:08

TTB’den ‘pandeminin 11. ayı’ raporu: Aşılama, bu hızda giderse 2 yıl sürecek

TTB 'pandemide 11. ay' raporunu açıkladı. Raporda, yavaşlayan aşı hızına dikkat çekildi, "Bu hızla devam ederse tüm toplumun aşılanması iki yılı bulur" denildi.

Fotoğraf: Steven Cornfield/Unsplash

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) pandeminin 11. ay değerlendirme raporunu açıkladı. Bugüne kadar geçen sürede günlük ortalama 90 bin aşılama yapıldığını ifade eden TTB, bu hızla devam ederse tüm toplumun aşılanmasının iki yılı bulacağına dikkat çekti.

Online basın toplantısında raporu sunan TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, şu ana kadar 13 milyon doz aşı getirildiğini ancak sadece sağlık çalışanları ve 65 yaş üzerindekiler için bile gerekli olan doz miktarının 18,8 milyon olduğunu söyledi. 83,5 milyon vatandaşın yüzde 70’inin aşılanması için 116 milyon doz aşıya ihtiyaç olduğunu belirten Ökten, mevcut aşılama hızıyla tüm toplumun aşılanmasının iki yıl süreceğini söyledi.

Sağlıkçıların hızla aşılanabildiğini ama yaş gruplarına geçilince hızın yavaşladığını ifade eden Ökten, bunun aşı dozlarındaki yetersizlik, MHRS randevu sistemindeki sorunlar, kare kod uygulaması, birinci basamak sağlık hizmetlerinin ihmal edilmesinden kaynaklandığını ifade etti.

“MÜLTECİLERİN ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRILMALI”

Sayıları 5 milyonu aşan göçmen ve mülteciler için sağlık hizmeti desteğinin de oldukça yetersiz olduğunu aktaran Ökten, “Tüm göçmen ve sığınmacılar için birinci basmak koruyucu sağlık hizmetleri, ikinci basamak tedavi hizmetleri kolaylaştırılmalı. Göçmen ve mülteci çocuklarını kapsayan geniş veri tabanı olmaması aşılı olup olmadıklarının bilinememesine neden oluyor. Toplumun tüm kesimlerini birlikte ele alan sağlık hizmeti planlamasına ihtiyaç var” dedi.

“ÖNLEMLER ALINMALI, OKULLAR AÇILMALI”

Yüz yüze eğitime ilişkin de çeşitli veriler paylaşan Ökten, okulların açılıp kapanmasının vaka sayısı değişimlerine bir etkisi olmadığını belirtti. Ökten, buna karşın özellikle 12 yaş üzerinde enfeksiyon bulaş riskinin arttığını dile getirdi. Ökten, okulların fiziki mesafe, hijyen ve sosyal tedbirler alınarak ilkokul çağındaki çocuklar için açılmasını önerdiklerini açıkladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TYS yazar, şair, gazeteci ve sanatçıları Boğaziçi'ne destek için imza vermeye çağırdı

SONRAKİ HABER

Boğaziçi'ne destek verdikleri için gözaltına alınanları bekleyenlere de gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...