10 Şubat 2021 11:18
Son Güncellenme Tarihi: 10 Şubat 2021 17:08

TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp tahliye edildi

DTK soruşturması kapsamında tutuklu bulunan TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, hakkında açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp yargılandığı davada tahliye edildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında 25 Kasım 2020’de tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesi ve önceki dönem Merkez Konseyi üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, ilk kez hakim karşısına çıktı. Gökalp’in “Silahlı terör örgütü üyesi olma” suçundan 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar cezalandırılması talep ediliyor. Gökalp ve  avukatları Ziynet Özçelik, Barış Yavuz, Kerem Altıparmak duruşma salonunda hazır bulundu.

FİNCANCI: HEP BİRLİKTE GÖĞE BAKALIM

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincanci ve konsey üyeleri, TTB Yüksek Onur Kurulu Üyeleri, önceki dönem TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, Toplum ve Hekîm Dergisi Editörü Onur Hamzaoğlu, TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, Diyarbakır, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Eskişehir, Van, Antep, Mardin, Batman, Şırnak, Urfa ve Mersin Tabip Odası başkanları, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey ve Diyarbakır'da bulunan sivil toplum örgütleri temsilcileri duruşmayı izledi.

TTB Merkez Konsey üyeleri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri duruşma öncesi adliye önünde toplu fotoğraf çekti. TTB Başkanı Fincancı'nın "Hep birlikte göğe bakalım" sözleri dikkat çekti. Toplu fotoğrafın ardından "Herkes için adalet, Şehmus Gökalp için özgürlük" sloganıyla alkışlandı. Duruşmaya mahkeme başkanının kararıyla 18 kişi alındı. İzleyici sınırının konulması tepkilere neden oldu.

GÖKALP, MESLEĞİM GEREĞİ İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSUYUM

SEGBİS kaydıyla savunması alınan Şeyhmus Gökalp, “Bugün, bu yargılamanın gerçeğe düşen karanlığa, aydınlık olacağına inanıyorum. Salgınla mücadele eden, balkonlarda alkışlanan bir hekimim. Sağlık Bakanı memurunun istifa ve izinleri durdurmuşken gözaltına alındım. Birçok yerde iş yeri hekimliği yaptım. 3 bin kişi için koruyucu hekimlik yaptım. Birçok ülkenin sağlık sistemi çöktü. Ben ve 180 bin meslektaşımla birlikte sağlık sistemimiz çökmesin diye çalıştık. Sadece gönüllü olarak TTB'de çalışıyorum. Savcılık ve kolluğa rahat gidecek bir kimliğe sahipken, evim basıldı. 4 gün boyunca kirli havasız 6 metrelik bir alanda gözaltına alındım. Sonra hiçbir zaman tanımadığım, çalışmadığım bir kişinin uyduruk ifadesiyle tutuklandım. Örgüt üyesi olmakla suçlanıyorum. 3 aydır bu şaşkınlığa yatıyorum, uyanıyorum. Silahlı örgüt üyesi suçlaması bu kadar kolay yapılmamalıdır. 17 yıldır Diyarbakır'da koyucu hekimlik yapıyorum. Mesleğim gereği insan hakları savunucusuyum. İHD, THİV, Tabip Odası’nda görev aldım. Daima silaha ve çatışmaya karşı durdum” dedi.

TUTANAKLARIN ÜZERİNDEKİ TARİHLER KALEMLE DEĞİŞTİRİLMİŞ

Gökalp’in savunmasının ardından avukatlarından Ziynet Özçelik, müvekkiline yönelik suçlamaların çelişkili ve hukuka aykırı olduğunu belirterek itirafçı beyanlarının hukuka aykırı bir şekilde alındığına dikkat çekti. Özçelik, “26 Mart 2016’da teslim olmuş ve etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen biri 3 yıl sonra DTK’nin sağlık komitesiyle ilgili ifade vermiş. Böyle bir içerik dosyada yok. Bunu sadece Bağlar Jandarma Komutanlığı tutanağından biliyoruz. İtirafçı Mart 2019’da iki beyanda bulunmuş. Ertesi gün müvekkil hakkında beyan vermiş. Bu şekilde 3 tutanak var. İki tutanak 2018’de düzenleşmiş olmasına rağmen tarihin üzeri kalemle çizilmiş ve 2019 yazılmış. 2018’in 2019’a dönüştürenlerin jandarma görevlilerin olduğunu tutanaklardaki imzalardan anlıyoruz. Çünkü katip imzası yok. Jandarma görevlisine tarih değiştirme yetkisi ne zamandan beri verildi” diye sordu.

Gökalp için tutulan teşhis tutanaklarının hukuka aykırı düzenlendiğine işaret eden Özçelik, “Bir itirafçının aynı saate ve yerde iki ayrı kişi hakkında teşhiste bulunması hukuka aykırıdır. Tanık bilgi alma tutanağında isim verilmiyor, şahıslar deniyor. Bu tutanaklar kendi kendini yalanlıyor. Tek bir kişinin fotoğrafıyla teşhis yapılamaz. Müvekkilin iki fotoğrafı gösterilerek teşhis yapılmış. Başka kimsenin fotoğrafı gösterilmemiş. İtirafçı, müvekkilin çalıştığı dediği hastanede çalışmıyor. Savcı, müvekkilin hangi hastanede çalıştığını İl Sağlık Müdürlüğüne sorma gereği duymuyor” diye tepki gösterdi.

ÖZÇELİK: SAVCI BELGELERİ SAKLADI

İddianameyi hazırlayan savcının belgeleri mahkemeden sakladığını belirten Özçelik, DTK soruşturması içinde yargılanan kişilerin avukatlarına ulaşarak, müvekkilerine dair bilgiler topladıklarını ve hazırladıkları 487 sayfalık klasörde yer alan hiçbir belgenin savcılık tarafından dosyaya konulmadığını vurguladı. DTK’nin 16 Eylül 2017 tarihli kongresine katılmadığının polisin kayıtlarına giren belgelerle kanıtlı olduğunu ifade eden Özçelik, “Elde ettiğimiz belgeler bütün işlemlerin hukuka aykırı olduğunu gösteriyor. Savcının dosyaya sunmadığı polis belgelerine göre müvekkilin kongreye katılmadığı belidir. Sizden bütün dosya içerini dikkate alınarak müvekkilin beraatını talep ediyorum" dedi.

YAVUZ: DTK BELGELERİNDE MÜVEKKİLİM YOK

Gökalp’in bir diğer avukatı Barış Yavuz, mahkemeler arasında DTK ile ilgili yapılan yazışmalara ait belgelerde müvekkilinin olmadığını aktardı. Dosyada itirafçı olan Hicran Berna Ayverdi’nin Mardin Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada, tanık ifadesinden başkaca yeterli delil bulunmadığı için beraat ettirildiğini hatırlatan Yavuz, “Müvekkilin şahsiyet listesinde adı ve telefon numarası var. Delege olup olmadığı bilinmiyor. Ancak iddianame bunun üzerine hazırlandı” dedi. Yargı kararlarına atıfta bulunan Yavuz, müvekkilinin beraatını talep etti.

DURUŞMA SAVCISI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI TALEP ETTİ

Duruşma savcısı sunduğu mütalaasında, gelecek celse dosya tanığı olan Hicran Berna Ayverdi’nin dinlenmesi için müzekkere yazılmasını istedi. Savcı ayrıca, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesi ile tutukluluğun ölçülü olması gerekçesiyle, Gökalp’in tutukluluğunun devamını istedi.

ALTIPARMAK: TUTUKLULUK İÇİN DELİL YOK

Gökalp’in avukatı Kerem Altıparmak ise Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Ahmet Şık ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını hatırlatarak, tutukluluk için yeterli ve somut delillerin olması gerektiğini vurguladı. Altıparmak, “Mart 2019’da soruşturma başlıyor. Suç olduğu iddia edilen suçlar üzerinden 2 yıl, savcılık yazısından 7 ay, tutuklulukta 3 ay geçmiştir. Savcılık toplamadığı delili, gelsin öyle karar verelim diyor. Müvekkilimin tahliye ve beraatını talep ediyorum” dedi.

Duruşmaya ara vermeyen mahkeme heyeti, Gökalp’in yurt dışına çıkış yasağıyla birlikte tahliyesine karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

FİNCANCI: MÜCADELEMİZİ KRİMİNALİZE ETMEYE KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ

Tahliye kararından sonra adliye önünde toplanan Gökalp’ın meslektaşları ve STK’ler basın açıklaması yaptı.

Açıklamada konuşan TTB Merkez Konsey  Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Gökalp’ın haksız tutukluluğuna dikkat çekerek toplumun sağlık hakkı için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Fincancı, “Bugün aslında hiç olmaması gereken ve neredeyse 3 aya varan tutukluluğun sona erdiğini hep beraber burada duyduk. Elbette yalancı tanıklıklarla, olmayan birtakım iddialarla ve somut belgeler sunulmasına rağmen tutukluluğun başından beri olmaması gerektiğini ifade ediyorduk. Ama biz hiç yılmadık, meslek örgütlerimiz, odalarımız Türkiye’den gelen bütün sağlık emek örgütleri bir aradaydık, yan yanaydık. Biz Şeyhmus Gökalp’in suçsuzluğunun tanığıydık. TTB Yüksek Onur Kurulu üyemiz, TTB’nin onurudur meslektaşımız Şeyhmus Gökalp. Biz bugün onu karşılayacağız. Ailesinin yanına, hastalarının ve işinin başına gelecek. Hep beraber yan yana toplumun sağlık hakkı için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu mücadele bitmez, bizim sağlık hakkı mücadelemizi de kriminalize etmeye kimsenin gücü yetmez” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadir Şeker hakkındaki 'kiralık katil' soruşturmasında takipsizlik kararı

SONRAKİ HABER

İstanbul'da 5 öğrenci duvar yazılaması gerekçesiyle gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa