08 Şubat 2021 10:55

HDP'li Hatimoğulları, Türkiye’nin Suriye’de tıp fakültesi kurmak istemesini sordu

Halep'te tıp fakültesi ve sağlık meslek yüksekokulu kurulmasına dair Cumhurbaşkanlığı kararını gündeme taşıyan HDP'li Tülay Hatimoğlu , bu adımların Suriye'de çözümsüzlüğü derinleştireceğini belirtti.

5 Şubat 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararı

Paylaş

6 Şubat’ta Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak Suriye’de Çobanbey Tıp Fakültesi ile Çobanbey Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurulması kararlaştırıldı. Konuya dair Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplandırılması talebi ile soru önergesi veren HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, bu adımın bölgede sorunları derinleştirecek nitelikte olduğunu söyledi.

“AÇIK BİR ŞEKİLDE TEHLİKELİ BİR ADIM”

Suriye’nin resmi haber Ajansı SANA’da yer alan haberi aktaran Hatimoğulları, Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin kararının kati surette kabul edilmediğini, Bakanlık tarafından, “Bunun açık bir şekilde tehlikeli bir adım olduğunu, uluslararası hukuk ve BM yönetmeliğinin açık bir ihlali olduğu” ifade edildiğine dikkat çekti. Halep’te fakülte ve yüksekokul kurma kararı oldukça düşündürücü olduğunu ifade eden Hatimoğulları, “Türkiye iktidarı, Suriye’de attığı bu adımla çözümsüzlüğü derinleştirecektir. Suriye’de ve bölgede kalıcı çözüm, ancak barış politikası izlenerek ve Suriye’nin iç siyasetine müdahale etmeksizin sağlanabilir” dedi.

“BU POLİTİKALARA SON VERİLECEK Mİ?​”

Suriye topraklarında fakülte ve yüksekokul kurma kararının nedenini soran Hatimoğulları, Oktay’a şu soruları iletti:

  • Türkiye, Suriye’nin Halep şehrinde İstanbul’da bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı Fakülte ve Yüksekokul nasıl kurabilir?
  • Suriye Dışişleri Bakanlığının bahsi geçen açıklamasına rağmen, hangi yetki ya da anlaşmaya dayanarak Suriye’de fakülte ve yüksekokul kurma kararı alınabilmektedir?
  • Suriye’de fakülte ve yüksekokul kurma kararı ile, Türkiye Suriye’de kalıcı olma niyetini mi ortaya koymaktadır?
  • Çobanbey Tıp Fakültesinde ve Çobanbey Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda kimlerin öğrenim görmesi planlanmaktadır?
  • Türkiye’de ve bölgede istikrarı tesis edebilmek için, izlenen bu politikalara son verilecek midir?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan: Çiftçinin telefonuna değil, taleplerine bakın

SONRAKİ HABER

ABD, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyine tekrar katılma kararı aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...