04 Şubat 2021 08:55
Son Güncellenme Tarihi: 05 Şubat 2021 08:02

Kadıköy'deki Boğaziçi'ne destek eyleminde gözaltına alınan 2 öğrenci tutuklandı

Kadıköy'de, Boğaziçi dayanışma eyleminde gözaltına alınan 10 kişi tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Şilan Delibalta ve Anıl Akyüz hakkında tutuklama kararı verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Boğaziçi Üniversitesine Prof. Dr. Melih Bulu'nun rektör atanmasını protesto edenlere destek vermek amacıyla 2 Şubat'ta Kadıköy'de toplanarak protesto gösterisi yapan ve gözaltına alınan 23 kişinin savcılıktaki ifade işlemleri tamamlandı. Gözaltındakilerin 10'u tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Haklarında tutuklama istenen 10 kişinin sorgusu tamamlandı. Şilan Delibalta ve Anıl Akyüz hakkında tutuklama kararı verildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri tamamlanan gençler, Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi ve ardından Kartal'daki Anadolu Adliyesine götürüldü. Savcılıkta ifade işlemleri tamamlanan, aralarında Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Yedek Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Yıldırım'ın da bulunduğu 23 kişinin 10'u tutuklama istemiyle, 13 kişi adli kontrol uygulamasıyla mahkemeye sevk edildi.

İlk olarak 13 kişiden 9'u hakkında ev hapsi ile birlikte yurt dışı yasağı kararı verildi. 4 kişi hakkında da yurt dışına çıkış yasağı kararı verildi. Kararı değerlendiren Avukat Engin Deniz Ergin "Verilen ev hapsi kararı suçlamayla çok orantısız ve ağır" dedi.

"BU EYLEMLERİ ÜSTÜNE VAZİFE Mİ GÖRÜYORSUN" SORULARI

Hakkında tutuklama kararı olan 10 kişinin sorgusunda ise avukatların verdiği bilgiye göre “Daha önceki rektör değişikliklerinde eylem yaptın mı, bu eylemleri üzerine vazife mi görüyorsun, bu rektör seçimi yasal değil mi, niye karşı çıkıyorsun, kendi üniversitende de eylemlere katıldın mı?​” gibi dayanaksız sorular yöneltildi. 

2 ÖĞRENCİ TUTUKLANDI

Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilen 10 öğrenci hakkında karar geç saatlerde açıklandı. Şilan Delibalta ve Anıl Akyüz hakkında 2911 sayılı toplantı ve gösteri kanuna muhalefet gerekçesiyle tutuklama kararı verildi. 5 kişi yurt dışına çıkış yasağı ile 2 kişi ev hapsi ve yurt dışı yasağı ile 1 kişi haftada bir imza zorunluluğu ile serbest bırakıldı. Alkışlı protesto üzerine çevik kuvvetler avukatlara ve milletvekillerine müdahale etti.

Öte yandan eylemler sırasında gözaltına alınan bu kişilerin haricinde 5 kişi daha evlere yapılan operasyonlarla gözaltına alınmıştı.

ADLİYE ÖNÜNDE BEKLEYİŞ GÜN BOYU SÜRDÜ

Gözaltındakilere destek olmak için gelenler gün boyu adliye binası önünde bekleyişlerini sürdürdü.

Kitleye akşam saatlerinde sosyal mesafeye uymadıkları, ayrılmaları yönünde anonsalar yapıldı. Bunun üzerine kitle adına yapılan açıklamada sokağa çıkma yasağı saatinin de yaklaştığı, bu nedenle adliye önünden ayrılacakları ancak gözaltındakiler serbest bırakılıncaya kadar mücadelelerini sürdürecekleri belirtildi.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Gün içerisinde basın açıklaması yapan gençler, gözaltı ve tutuklamaların hukuksuz olduğunu vurgulayarak "Arkadaşlarımıza dün verilen serbestlik kimsenin lütfu değil bizim örgütlü dayanışmamızın eseridir" dedi.

Öğrenciler adına konuşan Esra Akdere, taleplerini bir kez daha dillendirdi:

• Gözaltında ve tutuklu bulunan bütün arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı.
• Okullarımızdaki polis ablukaları kaldırılmalı.
• Melih Bulu başta olmak üzere bütün kayyumlar ve kayyum rektörler derhal istifa etmeli.
• Tüm üniversitelerde bütün bileşenlerin dahil olduğu demokratik, özerk ve özgür seçimleri gerçekleştirilmeli.

82 KİŞİ SERBEST BIRAKILMIŞTI

Boğaziçi Üniversitesine Prof. Dr. Melih Bulu'nun rektör atanmasını protesto edenlere destek vermek amacıyla Kadıköy'de protesto gösterisi yapmak isteyenlere polis müdahale etmiş ve Kadıköy'de 94 kişiyi gözaltına almıştı. 

Ekipler, ayrıca Beşiktaş ve Sarıyer'de Kadıköy'deki gösterilere katılmak isteyen 11 kişiyi de gözaltına almıştı.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan 105 kişiden 82'si işlemlerinin ardından dün serbest bırakılmıştı. 

ÖNCEKİ HABER

Babacan ve Akşener'den Boğaziçi açıklaması: Bu terörist kulübe, aramıza hoş geldiniz

SONRAKİ HABER

Boğaziçi öğrencisinden Erdoğan'a yanıt: Evet öğrenciyim, evet talebeyim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...