27 Ocak 2021 14:26

Kanser nedeniyle boşaltılan köyde insanlar yaşamaya devam ediyor

Toprağındaki minerallerin kanser yaptığı belirlendiği için taşınan Karain Köyü’nde hâlâ insanlar yaşıyor. Yeni Mahalle’ye taşınan köyde ise yıllardır iskan dahil pek çok eksik var.

Karain Köyü (eski) | Fotoğraf: Eşref Atabey

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Nevşehir Ürgüp’te toprak yapısındaki minerallerin kanser yaptığı tespit edildikten sonra “medikal doğal afet bölgesi” ilan edilerek taşınan Karain köyü yeni yerinde birçok sorunla boğuşuyor. Yörede uzun yıllar jeolojik çalışmalar yapan Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Eşref Atabey Ürgüp merkezinde Yeni Mahalle’ye taşınan köyün hâlâ iskan izinlerinin bulunmadığını ve yeni konut verilen köylülerin mali güçlerinin kat kat üzerinde borçlandırıldıklarını dile getirdi. Atabey, yasal olarak boş olması gereken eski Karain köyünde ise halen insanların yaşadığını ve su, elektrik gibi altyapı hizmetlerinin devam ettiğini dile getirdi.

DÜNYA ORTALAMASININ 1000 KATI KANSER!

Dünyada milyonda bir görülen mezotelyoma (karın zarı kanseri) Nevşehir’in bazı köylerinde dünya ortalamasının 1000 katı üzerinde görülüyor. Bunun nedeni ile ilgili yapılan araştırmalarda yörenin jeolojik yapısında bulunan eriyonit mineralinin bu hastalığın temel etkeni olduğu ortaya çıkarken, genetik yatkınlık da hastalığa ek faktör olarak belirlendi. Bu sağlık sorunu ile ilgili Nevşehir yöresinde 1970 yılında başlayan epidemiyolojik çalışmalar sonrası 1979-2003 yılları arasında Karain, Sarıhıdır ve Karlık’ta (kontrol köyünde) yaşayan 891 köylünün (20 yaş üzeri) 372 ölümün 119’unun (yüzde 44,5) mezotelyoma nedeniyle geliştiği tespit edildi.

MEDİKAL DOĞAL AFET BÖLGESİ

Eriyonit mineral tozlarının karın zarı kanseri nedeni olduğunun ortaya çıkmasının ardından Tuzköy ve Karain köylerinin “medikal doğal afet” kapsamına alınarak taşındığını aktaran Atabey, Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy’ün 2007 yılında, Ürgüp ilçesine bağlı Karain köyünün ise 2017 yılında yeni yerleşim yerlerine taşındığını belirtti. Karain köyünün 2017 yılında Ürgüp ilçe merkezinde, kendisinin tıbbi jeolojik etüdünü yaptığı alanda TOKİ tarafından yapılan yeni konutlara taşındığını dile getiren Atabey, aradan 4 yıl geçmesine rağmen, Ürgüp merkezde Yeni Mahalle’nin hâlâ iskan izninin bulunmadığını aktardı.

BOŞALTILAN KÖYDE SANDIK KURULUP SEÇİM BİLE YAPILMIŞ!

Atabey, “Mahallenin çevre düzenlemesinin yapılmadığı, konut sahiplerinin mali güçlerinin kat kat üzerinde ödeyemeyecekleri miktarda borçlandırıldıkları belirtilmektedir. Yeni Mahalle’de oturanların adreslerinin, hâlâ eski Karain köyü olduğu, seçimlerde, doğal afet ilan edilen ve yaşanması yasak olan eski Karain köyünde sandık kurularak, köy halkının orada oy kullandığı dile getiriliyor. Üstelik, yaşanması Bakanlıkça yasaklanmış olan ve insanların taşındığı eski köyde hâlâ muhtarlığın hizmet verdiği, elektrik ve suyunun kesilmediği, hatta yeni su deposu yapılmasının bile söz konusu olduğu belirtiliyor. Karain köyü muhtarının 2017 yılında taşınan Yeni Mahalle’nin sorunlarıyla ilgilenmesi gerekirken, doğal afet kapsamında olan ve yaşanması yasak olan eski Karain köyünde hâlâ hizmet veriyor olması anlaşılır gibi değil. Ayrıca bu durum suç teşkil etmektedir” dedi.

ERİYONİT KARIN ZARI KANSERİ YAPIYOR

Jeolojik kökenli bu tehlikenin tanımlanmasından sonra bazı köyler eriyonit maruziyetinin en aza ineceği yerlere taşınmış. Aradan geçen 35 yıla rağmen eriyonit içeren alanların halen sağlık açısından tehlike oluşturduğuna vurgu yapan Atabey, eriyonitin yol açtığı sağlık sorununa dair şu bilgileri verdi; “Eriyonit mineral iğneciklerinin (tozları) solunum yollarına kolayca girip, derinliklere kadar gidebilmesi, orada hiç değişmeden kalabilmesi ve kimyasal yapıları nedeniyle akciğer ve karın zarında mezotelyoma denilen kanser türünü yaptığı kabul edilir. Mezotelyoma, akciğer zarından önce göğüs boşluğunda su birikmesiyle başlayan bir hastalıktır. Akciğerde su toplanması demek akciğerin ödem toplaması demektir”.

YÖRE KARIN ZARI KANSERİNDEN ÖLÜMLERDE DÜNYA BİRİNCİSİ!

Prof. Dr. Yusuf İzzettin Barış ile birlikte yörede uzun yıllar bilimsel çalışmalar yapan Tıbbi Jeoloji Uzmanı ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Eşref Atabey, bu yörelerde eriyonit mineraline uzun süreli maruz kalınmasının, mezotelyomadan kaynaklanan ölüm oranlarının dünyadaki en yüksek seviyelere ulaşmasına neden olduğunu ifade etti. Verem Savaş Teşkilatının 1980’li yıllarda Nevşehir ve çevresinde çekmiş olduğu 50 binden fazla mikrofilmler incelediğinde, eriyonitin sebep olduğu akciğer zarında kalınlaşma ve kireçlenme gibi hastalıkların en yoğun şekilde Tuzköy, Karain ve Sarıhıdır’da görüldüğünün ortaya çıktığını dile getiren Atabey, “Dünyada milyonda bir görülen mezotelyoma Tuzköy’de 1000 kat fazla görülmektedir. Bu gözlemler kanserin oluşmasında esas etkenin eriyonit olduğunu göstermekle birlikte genetik yatkınlığın da ek faktör olarak etkili olabileceğine işaret eder” dedi.

“YUSUF İZZETTİN BARIŞ HOCA’YA BÜYÜK HAKSIZLIK YAPILIYOR”

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümünde görev yaptığı süreçte Prof. Dr. Yusuf İzzettin Barış ile birlikte yörede tıbbi jeolojik araştırmalar yapan ekibin içinde yer alan Dr. Eşref Atabey, konuya dair her açıklamasında İzzettin Barış’ın emeklerinden övgüyle söz ediyor. Son dönemlerde Prof. Dr. Barış ile ilgili bölgede yapılan kara propagandaya tepki gösteren Atabey, İzzettin Barış Hoca’nın ülkemizin her köşesinde fedakarca çalıştığını, araştırmalar yaptığını, çevresel ve mesleksel hastalıklarla ilgili bilimsel araştırmalarıyla gerek ülkemizde ve gerekse dünyada saygın bir yeri olduğunu kaydediyor. Atabey, “Karain köyü muhtarıyla birlikte ve yurt dışında yaşadığı anlaşılan bazı kişilerin doğal afet ilan edilen ve yaşanması yasak olan eski Karain köyünde kalmak için kendilerince bir gerekçe bularak, şimdi hayatta olmayan Prof. Dr. Yusuf İzzettin Barış hakkında gerçek dışı, iftira dolu beyanlara başvurdukları videolar sosyal medyada yayımlanmakta. Bu bilim dışı iftiraları ve karalamaları kınıyorum” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümünde görev yaptığı süreçte Nevşehir’in köylerinde bilimsel çalışmalar yapan Prof. Dr. Yusuf İzzettin Barış’ın özellikle eriyonit ve mezotelyoma ile ilgili çalışmaları DSÖ tarafından da kabul gördü. Nusret Fişek Tıp Ödüllü Prof. Dr. Yusuf İzzettin Barış 2013 yılında yaşamını yitirdi.

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale'de RES çalışanı 2 kişi taşan baraj suyunda kayboldu

SONRAKİ HABER

Ayşe Gökkan tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa