25 Ocak 2021 11:14

Hakemleri statta 4,5 saat alıkoyan Hacıosmanoğlu ve ekibi 47 bin 500 lira ödeyecek

Trabzonspor ile Gaziantepspor arasında 2015 yılında oynanan maçın ardından hakem heyetini statta 4 buçuk saat alıkoyan İbrahim Hacıosmanoğlu ve 11 kişi, 47 bin 500 lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

İbrahim Hacıosmanoğlu | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Süper Lig'de 2015-2016 sezonunda oynanan Trabzonspor-Gaziantepspor maçı sonrası, hakemlerin soyunma odasında 4 buçuk saat alıkonulmalarına ilişkin açılan tazminat davasında karar çıktı. Maçın yan hakemi Adil Sinem’in açtığı davada, dönemin Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu ile birlikte kulübün 11 eski yöneticisi toplamda 47 bin 500 lira manevi tazminata mahkum edildi. Olayla ilgili açılan ceza davasında da yöneticiler 8’er ay 10’ar gün hapis cezası almış ve cezalar ertelenmişti.

NE OLMUŞTU?

Trabzon Avni Aker Stadyumunda 28 Ekim 2015’te oynanan ve 2-2 berabere biten Trabzonspor-Gaziantep maçı sonrası hakemlerin stattan çıkışına izin verilmemişti. Çağatay Şahan, Adil Sinem, Cevdet Kömürcüoğlu, Kutluhan Bilgiç, Emre Altun ve Bahattin Şimşek'ten oluşan hakem heyeti, karşılaşma sona erdikten sonra yoğun güvenlik önlemleri altında hakem odasına gidebilmiş ve Trabzonsporlu yöneticiler, İbrahim Hacıosmanoğlu'nun talimatıyla 4 buçuk saat boyunca hakemlerin stattan çıkmalarını engellemişti.

Dönemin Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun "Sabaha karşı orada olacağım, ben gelene kadar onları tutun" sözleri üzerine birçok Trabzonspor yöneticisi, hakem odasının bulunduğu koridorda oturarak nöbet tutmuştu. Ayrıca bu sırada stat dışında bekleyen 500 civarında Trabzonspor taraftarı da Türkiye Futbol Federasyonu ve hakemler aleyhine tezahürat yapmıştı.

Gece saat 03.00 sıralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini aramasının ardından Hacıosmanoğlu, hakemlerin stattan çıkarılması talimatını verdi. Hakem Çağatay Şahan ve yardımcıları, çevik kuvvet polisleri eşliğinde polis otobüsüne bindirilerek stadyumdan çıkarıldı. Bu sırada stat dışındaki taraftarlar ellerindeki pet şişeleri ve taşları hakem heyetine fırlattı.

Sabaha karşı özel uçakla Trabzon'a gelen İbrahim Hacıosmanoğlu, yaptığı açıklamada bordo-mavili yöneticileri aradığını ve "Trabzon'un misafirperverliğini gösterin, çayını, kahvesini yemeğini ısmarlayın, sabaha kadar, ben gelene kadar o hakem, o stattan çıkmayacak" dediğini itiraf etti.

Açıklamaları esnasında cinsiyetçi söylemlerde de bulunan Hacıosmanoğlu, "Konuştuklarımın hepsinin suç olduğunu biliyorum. Onların karşılığında yatmasını da biliyorum. Ama benim ailem, onurlu ve köklü bir aile. Bana önce adamlığı, adam gibi yaşamayı ve adam gibi ölmeyi öğrettiler. Ben kadın gibi 100 sene yaşayacak yerde adam gibi bir sene yaşarım. Sonucunda ölüm de varsa bir gün yaşarım, ertesi gün ölürüm" ifadelerini kullanmıştı.

12 KİŞİ HAKKINDA HAPİS CEZASI

Bahse konu maçın yan hakemi Adil Sinem, İbrahim Hacıosmanoğlu dahil 20’ye yakın kişi hakkında ceza davası açtı.

Hürriyet Spor Arena'nın haberinde, Adil Sinem'in açtığı ve Trabzon 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen dava sonucunda Hacıosmanoğlu ve 11 kişiye, "kişiyi hürriyetinde yoksun kılma" suçundan 8’er ay 10’ar gün hapis cezası verildiği hatırlatıldı. Haberde, verilen cezaların ertelendiği ve Hakem Adil Sinem'in ayrıca manevi tazminat davası da açtığı belirtildi.

Hakem Adil Sinem'in açtığı manevi tazminat davasında ise Hacıosmanoğlu’nun 100 bin lira, diğer Trabzonsporlu yöneticiler Ali Kemal Başaran, Köksal Sadıklar, Ozan Eyüboğlu, Erdoğan Sadıklar, Ali Uzunay, Adem Kuduban, Yakup Aslan, Ömer Demir, Tayfun Kahyaoğlu, Hüseyin Emin ile Mehmet Terzi’nin ise 40’ar bin lira tazminata mahkum edilmesi talep edildi.

TRABZONSPOR'UN AVUKATI: HEMEN HER MAÇTA GÖRÜLEBİLECEK ŞEKİLDE...

Toplam 540 bin liralık manevi tazminat talep edilen davada eski kulüp yöneticilerinin avukatı Fuat Göktaş, davanın reddini talep etti. Av. Göktaş savunma dilekçesinde, talep edilen tazminatın fahiş olduğunu öne sürdü, “Hemen her maçta görülebilecek şekilde stattan bir müddet geç ayrılmanın bedeli bu kadar fahiş olamaz” diyerek skandal bir savunma yaptı.

TOPLAMDA 47 BİN 500 LİRA TAZMİNAT

Tarafların talep ve savunmalarını alan mahkeme geçtiğimiz cuma günü görülen 4. duruşmada kararını verdi. Mahkeme, Hacıosmanoğlu’nun 20 bin lira, diğer 11 kişinin ise 2 bin 500’er lira tazminat ödemesine karar verdi. Toplam 47 bin 500 liralık tazminata son 6 yılın yasal faizinin işletilmesine karar verildi.

Hakem Adil Sinem'in avukatı Duygu Delibaş, alıkonulan diğer hakemlerin çekindiklerini ve davacı olmadıklarını hatırlatarak "Hakemleri rehin alma olayının Avrupa'da başkaca bir örneği yok. Hakemlere yönelik bu tarz eylemlerde daha ciddi yaptırımların uygulanması gerekir" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İYİ Parti "parlamenter sistem" çalışmasını şubatta kamuoyuyla paylaşacak

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakanı Soylu'ya "hakaret" iddiasına 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...