16 Ocak 2021 08:38

Almanya'da Merkel'in partisi CDU'nun genel başkanlığına Armin Laschet seçildi

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin genel başkanlığına Armin Laschet seçildi.

Fotoğraf: Armin Laschet/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) genel başkanlığına Angela Merkel'in ardından Armin Laschet seçildi. Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dijital ortamda düzenlediği CDU’nun 33. Genel Kurulu’ndabaşkanlık için Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Armin Laschet, eski Meclis Grubu Başkanı Friedrich Merz ve Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen yarıştı.

Seçimlerin ilk turunda Merz 992 geçerli oyun 385’ini alarak birinci olurken, Laschet’e 380, Röttgen’e de 224 oy verdi, 3 delege çekimser kaldı. Adayların hiçbirinin delege sayısının yarısından fazlasının oyunu alamaması nedeniyle seçimlerde ikinci tura geçildi.

İlk turda en fazla oy alan iki adayın yarıştığı ikinci turda Laschet, 991 geçerli oyun 521’ini alarak CDU’nun yeni genel başkanı seçildi, Merz ise 466 oy aldı. 4 delege çekimser kaldı. Böylelikle Armin Laschet, CDU’nun 9. genel başkanı oldu. Dijital ortamda düzenlenen seçimin yasal olarak da tescil edilmesi için delegelerin bu seçimi mektupla onaylaması gerekiyor.

Başbakan Angela Merkel’in üç yıl önce istifa etmesinden sonra gerine seçilen Annegret Karmp-Karrenbauer de geçen yıl istifa etmişti. Partinin yeni başkanı Laschet’in Eylül ayında yapılacak genel seçimlerde CDU’nun başbakan adayı olması bekleniyor.

SPAHN EN DÜŞÜK OYU ALDI

Kongrede ayrıca partinin yeni yönetimi ve başkan yardımcılıkları için de seçimler yapıldı. Laschet’e karşı aday olan, ancak ikinci turda Laschet’e destek veren Röttgen, partinin yeni yönetim kuruluna seçildi. Merz ise aday olmadı. Genel başkan yardımcılığı için yapılan seçimlerde ise en düşük oyu son haftalarda koronavirüsle mücadelede etksiz davranan Sağlık Bakanı Jens Spahn aldı. Toplam 965 oyun kullanıldığı seçimlerde Spahn 589 oy alabildi. En fazla oyu ise Hessen Başbakanı Volker Bouffier aldı. Diğer genel başkan yardımcıları ise Federal Parlamento milletvekili Silvia Breher, Federal Tarım Bakanı Julia Klöckner ve Baden-Württemberg teşkilatı başkanı Thomas Strobl oldu.

ARMIN LASCHET KİMDİR?

Aachen kentinde 1961’de doğan Armin Laschet, 1981-1987 yıllarında Münih ve Bonn üniversitelerinde hukuk, 1987-1988'de gazetecilik eğitimi aldı. Laschet, 1994’e kadar Bavyera’da serbest gazeteci olarak çalıştı, aynı zamanda dönemin Federal Meclis Başkanı Rita Süssmuth’a danışmanlık, 1994-1998'de Federal Meclis'te, 1999-2005'te Avrupa Parlamentosu'nda milletvekilliği yaptı. Laschet, 2005-2010 yıllarında Kuzey Ren-Vestfalya'da Aile, Kadın ve Uyum Bakanlığını üstlendi. 2017'de ise Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin Başbakanı oldu.

Parti içinde Merkel’in izlediği politikalara yakın bir çizgi izleyen Laschet’in az farkla parti başkanı olması, CDU’de bölünmenin derin olduğu şeklinde değerlendirildi. En son 19 yıl önce aktif siyaset yapan aşırı muhafazakar ve neoliberal kanadın temsilcisi Merz’in parti içindeki etkisinin küçümsenmemesi gerektiğine işaret ediliyor. Merz, daha önce Merkel’in açıktan destek verdiği Kramp-Karrenbauer karşısında da önemli bir oy almıştı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dayatılan din içerikli dersleri seçmek zorunda değilsiniz

SONRAKİ HABER

Eşitlik Forumu’ndan “Eşitlik Festivali” kapsamında “Birlikte ve Çok Sesli” konser

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...