12 Ocak 2021 07:09

İşkenceci kocasını öldüren Melek İpek için "Derhal serbest bırakılsın" çağrısı

HDP Kadın Meclisi, kendisine işkence eden kocası Ramazan İpek'i öldüren Melek İpek'in derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Melek İpek | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, kendisine ve çocuklarına sistematik şiddet uygulayan Ramazan İpek’i öldürdüğü için tutuklanan Melek İpek'in derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

HDP Kadın Meclisi, yaptığı yazılı açıklamada, Melek İpek’in kendisini ve çocuklarını korumak zorunda kaldığı için tutuklandığı belirtilerek, “Her gün en az 5 kadının erkekler tarafından katledildiği bu ülkede, Melek gibi yüzlerce kadın, erkek şiddetine maruz kalıyor. 2020 yılında da 300 kadın, erkek şiddeti sonucu katledildi, 171 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti” dedi.

"CEZASIZLIK POLİTİKASI MELEKLERE DEĞİL KADIN KATİLLERİNE İŞLİYOR"

Açıklamada “Tüm deliller Aleyna Çakır’ın ölümünden baş sorumlu olan şahsın Ümit Can Uygun olduğuna işaret ederken erkek yargı, Melek’i tutukluyor, Uygun’u ise ‘uyuşturucu kullandığı’ gerekçe göstererek tutukluyor. Erkek yargının cezasızlık politikası, özsavunma hakkını kullanan Meleklere değil kadın katillerine, kadına şiddet uygulayanlara işliyor" ifadelerine yer verildi.

"ERKEK ADALET DEĞİL GERÇEK ADALET İÇİN MÜCADELEYE"

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“‘2020 yılında kadın cinayetleri yüzde 21 düştü’ diyenler, şiddete maruz bırakılan kadınları koruyan İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayacağı yerde, TCK 25. Maddesinde yer alan ‘Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez’ ibaresini görmezden geliyor. HDP Kadın Meclisi olarak; özsavunma hakkını kullanan Melek İpek’in derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtiyoruz. Tüm kadınları da Melek İpek ve şiddete maruz kalan tüm kadınlar için erkek adalet değil, gerçek adalet için mücadele etmeye çağırıyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Antalya'da Melek İpek adlı kadın, 8 Ocak'ta ellerini kelepçeleyip kendisini çıplak halde saatlerce döven eşi Ramazan İpek'i av tüfeği ile vurarak öldürmüştü.

Jandarmayı arayıp teslim olan Melek İpek’in aldığı darbeler sonucu gözlerinde şişlik ve morluk oluştuğu görülmüştü

Tutuklanan Melek İpek, Ramazan İpek'in kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu ve işkence ettiğini anlatmış, kendisini korumaya çalıştığını söylemişti. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

KVKK, WhatsApp hakkında resen soruşturma başlattı

SONRAKİ HABER

Canan Kaftancıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Soylu'ya tazminat davası açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...