11 Ocak 2021 09:13

İstanbul Üniversitesi öğrencileri: Mahmut Ak İÜ'ye, Melih Bulu BOUN'e rektör olamaz

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışmak için eylem yaptı. Eylemde "Mahmut Ak İÜ’ye, Melih Bulu Boğaziçi’ne rektör olamaz" denildi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan AKP'li Melih Bulu'yu protesto etmek ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışmak için Beyazıt Anakapı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Kayyum rektör istemiyoruz" pankartı açan öğrenciler sık sık "Yaşasın öğrenci dayanışması", "Kayyumlar gidecek biz kalacağız"sloganlarını attı.

Yoğun polis ablukası altında gerçekleşen eylemde "Her yer Boğaziçi her yer direniş", "Boğaziçi'nde şirket, AKP memurundan Rektör olmaz" dövizleri taşındı.

"ÜNİVERSİTELER BİAT EDEN, TEK TİPLEŞMİŞ BİR KALIBA SOKULMAYA ÇALIŞILIYOR"

İstanbul Üniversitesi öğrencileri adına okunan açıklamada, "2016'dan beri üniversitelerdeki rektör seçimlerinin kaldırılması ile süregelen uygulamaların sonucunda 5 üniversiteye daha kayyum rektör atandı. Boğaziçi Üniversitesine atanan Melih Bulu, daha önce AKP milletvekilliği için aday adayı olmuş, AKP'de çeşitli görevler yapmış, iktidar partisinin içinden bir isimdir. Bu atama da tıpkı İstanbul Üniversitesine atanan Mahmut Ak gibi iktidarın üniversiteleri kendi politik ihtiyaçlarından ve sermayenin çıkarlarına göredönüştürme gayesiyle yapılmıştır. Rektör atamaları, baskılar ve saldırılar ile üniversiteler, özgür düşünceden ve demokratik yapıdan uzaklaştırılıyor. Sermayenin ve gericiliğin hizmetinde birer iş merkezi haline getirilmek isteniyor. Üniversiteliler; ses çıkarmayan, iktidarın emrinde, biat eden, tek tipleşmiş bir kalıba sokulmaya çalışılıyor" denildi.

"KAYYUM REKTÖRLERE KARŞI DURMAK, ÖZGÜR VE DEMOKRATİK BİR ÜNİVERSİTEYİ SAVUNMAKTIR"

"İstanbul Üniversitesi öğrencileri olarak bu kötü gidişe karşı sessiz kalamıyor ve kendimizi konuya dair söz söylemek mecburiyetinde hissediyoruz" denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Üniversitelere yapılan topyekün saldırıların bir parçası olan atanmış rektörlere karşı durmak, bizatihi üniversiteyi savunmaktır. Boğaziçi öğrencileri daha önce de kayyum rektöre teslim olmadılar, şimdi de teslim olmuyorlar. Çünkü üniversitelere yapılan topyekün saldırıların bir parçası olarak atanmış olan rektörlere karşı durmak da aynı zamanda özgür ve demokratik bir üniversiteyi savunmaktır. Bununla birlikte sadece rektörlerin seçimi değil, biz üniversite öğrencilerin temsili de burada can alıcı sorunumuzdur."

"KAYYUM DEĞİL SEÇİM İSTİYORUZ"

Açıklamada son olarak şunlar söylendi:

"Demokratik üniversite için biz öğrencilerin temsilinin de seçimle olması en acil taleplerimizdendir. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri AKP'nin atadığı Melih Bulu'ya teslim olmayacaklarını bir kez daha herkese gösterdiler. Bu süreçte gözaltına alınan, karalama kampanyalarının konu olan, korku ve baskı politikalarıyla sindirilmeye çalışılan bütün arkadaşlarımızın yanındayız. İÜ öğrencileri olarak üniversiteleri arka bahçesine dönüştürmeye çalışan iktidara veyaptıklarına karşı mücadele edeceğiz. İÜ öğrencileri olarak Boğaziçi Üniversitesi Öğrencilerinin talepleri, bizim de taleplerimizdir. Mahmut Ak İÜ’ye, Melih Bulu Boğaziçi’ne rektör olamaz! Rektörler; öğrencisi, akademisyeni ve emekçileriyle üniversitenin tüm bileşenlerinin ortak iradesiyle seçilmelidir. Kayyum değil seçim istiyoruz!"

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Danıştay Kemalpaşa kentsel dönüşüm planlarını iptal etti

SONRAKİ HABER

Dikili Roman Derneği, Erman Toroğlu hakkında hukuki süreç başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...