29 Aralık 2020 09:33

ASUD Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari: Kentsel dönüşüm, kansere dönüşüm olmasın

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalardan salınan asbest tozuna karşı önlemlerin alınmadığını söyleyen ASUD Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, "Kentsel dönüşüm, kansere dönüşüm olmasın" dedi.

Fotoğraf: Asbest Söküm Uzmanları Derneği

Reklam

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalardan salınan asbest tozu halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Erzurum'da bir binanın denetimsiz yıkım işlemi üzerine konuşan Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, "Kentsel dönüşüm, kansere dönüşüm olmasın" dedi.

Erzurum'da yaşanan örneği aktaran Ensari, "Dün derneğimize gelen bir ihbar ile öğrendiğimiz, Erzurum, Yakutiye ilçesi Aşağı Mumcu Mahallesi Çaykara Caddesinde şehrin göbeğinde yapılan yıkımda gerek asbest tespiti yapılmadan binanın yıkıldığı ve gerekse toz bastırma sistemi sulama uygulanmadığı, yıkımı gerçekleştiren müteahhitin sosyal medya hesabımıza ulaşarak bu çalışmaların Erzurum Büyükşehir Belediyesinin bilgisi ve izni dahilinde yaptığını öğrenmiş bulunmaktayız" ifadelerini kullandı.

Ensari, "Üzülerek görüyoruz ki, ülkemizin birçok ilinde kentsel dönüşüm bünyesinde yapılan yıkımlarda, asbest envanteri çıkarılmadan binaların yıkımı gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

"ACİL ÇALIŞTAY İLE İLGİLİ KURUMLAR BİLGİLENDİRİLMELİ"

Kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 7 milyondan fazla binanın yıkılacağının altını çizen Ensari şöyle devam etti: "Yıkım esnasında çıkan tozların bölgede yaşayan tüm halkın sağlığını tehdit ettiğini üzülerek görmekteyiz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin, büyükşehir belediyelerinin ve ilçe belediyelerinin, çok acil bir çalıştay ile bilgilendirilmesi gerekmektedir. Derneğimiz bu sosyal sorumluluk bilinciyle göreve hazırdır."

Son olarak mevzuata uyma çağrısında bulunan Ensari, "Bina yıkımlarının yürürlükteki mevzuatımıza uygun yapılması için tüm yöneticilerimizi göreve davet ediyoruz. Asbest ile mücadele, cehalet ile mücadeledir" dedi. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam