Baldur'da grev, patronun grev kırıcılığına ve gözaltılara rağmen başladı

Baldur Süspansiyon fabrikasında patronun grev kırıcılığı yapmasına karşı çıkan işçilerden 4'ü ve bir sendika yöneticisi gözaltına alındı. İşçiler grev kırıcılığına ve gözaltılara rağmen greve başladı.

25 Aralık 2020 01:03
Son Güncellenme Tarihi: 25 Aralık 2020 13:27
Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Kocaeli Çayırova'da kurulu bulunan Baldur Süspansiyon fabrikasında işçiler patronun grev kırıcılığı girişimlerine ve sabah saatlerinde gerçekleşen gözaltılara rağmen greve başladı. İşçiler bugün (25 Aralık Cuma) itibariyle hakları için greve çıkmaya hazırlanırken patronun grev kırıcılığı yapmasına direnen işçilerden 4'ü ve bir sendika yöneticisi gözaltına alındı. Grev kararını fabrikaya asan işçilere Petrol-İş, Özçelik-İş Sendikası, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, TKP, DİP, EHP, SEP ve EYT Gebze Derneği üye ve yöneticileri de destek verdi.

Gözaltına alınan 5 kişiden 4'ü öğle saatlerinde serbest bırakıldı.

Kocaeli Çayırova'da Şekerpınar Organize Sanayi Bölgesinde bulunan İspanya sermayeli Baldur Süspansiyon fabrikasında Birleşik Metal-İş sendikasına üye olan 3 işçi işten atılmıştı. Bir yandan işçiler sendikalı olarak işe geri dönmek için fabrika önünde direnişlerine devam ederken Birleşik Metal-İş grev ilanını fabrikaya astı ve yapılan oylama sonucu grev kararı aldı.

HAKKINI KULLANAN İŞÇİ GÖZALTIYLA KORKUTULMAK İSTENİYOR

İşçiler greve çıkmaya hazırlanırken fabrika patronu sabah saat 04.00 sularında dışarıdan getirdiği 15 kişilik bir ekibi fabrikaya sokup çalıştırarak grevi kırmaya çalıştı. Haklarını kullanan Baldur işçilerinin grev kırıcılığına direnmesinin üzerine ise fabrika önüne polis ve çevik kuvvet yığılarak işçilere gözdağı verilmeye çalışıldı. Erkan Kaya, Serkan Yolcu, Soner Aygün ve Levent Kılıç adlı işçiler ile Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şube Başkanı Necmettin Aydın gözaltına alındı.

Baldur fabrikası önüne çevik kuvvet araçları çekildi

56 gündür direnişte olan Serkan Yolcu'ya fabrika önünde beklediği için 3 bin TL para cezası da kesildi. Greve çıkan Baldur işçileri, "Arkadaşımız hem işten atıldı hem iki defa gözaltına alındı. Sendikalaşmak, hak aramak suç mu? Patronların vergilerini silenler, işçiye bunu reva görüyor" dedi.

"HERKESİ DESTEĞE BEKLİYORUZ"

Birleşik Metal İş Gebze 2 No'lu Şube Sekreteri Engin Kulu, patronun grev kırıcılığı yapmak istemesine karşı haklarını kullandıklarını belirterek "Herkesi bize destek vermeleri için direniş alanımıza bekliyoruz" dedi.

Bireşik Metal-İş sendikasının sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruda ise "Bu gün Grev uygulaması başlatacağımız  Baldur Süspansiyon işyerinde işveren saat 05.00 de grev kırıcı olarak içeri işçi sokmak istedi buna engel olmak isteyen Şube Başkanımız ve üyelerimiz Gebze polisi tarafından gözaltına alındı" denildi.

İŞÇİLERE DESTEK SÜRDÜ, GREV PANKARTI ASILDI

İşçilere Petrol-İş, Özçelik-İş Sendikasının yanı sıra Emek Partisi, TKP, DİP, EHP, SEP ve EYT Gebze Derneği de destek verdi. Grev alanında sık sık "Baldur işçisi yalnız değildir", "Sadaka değil, toplu sözleşme", "Gözaltılar serbest bırakılsın", "Sendika haktır engellenemez", "İş ekmek yoksa barış da yok" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

"SENDİKA BU FABRİKAYA GİRECEK"

İşçilere seslenen Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Sekreteri Engin Kulu, sendikanın fabrikaya gireceğini belirterek, "Bu mücadele 4 yıldır süren bir mücadele. 55 gündür toplu sözleşme mücadelemizi yürütürken, kapıda direniş çadırımızı kurduk. Bir çok adım attık, hiç birine cevap alamadık. Bugün burada greve çıkıyoruz. İşveren grev kırıcılığı ile 'Ben istediğimi yaparım' demeye çalıştı. Bu fabrika burada olduğu sürece, sendikamız buraya girecek" dedi. 

"İŞÇİLERE KARŞI GÜNÜ BİRLİK YASAKLAR" 

Kulu'nun ardından konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Baldur işçisinin her türlü saldırı ve hukuksuzluğa göğüs gererek mücadele ettiğini söyledi. Hukuksuzluğun her yerde olduğunu söyleyen Serdaroğlu, "Dün İstanbul'daydık, HSK Systemair işçilerinin sorunlarını dile getirmeye çalıştık. Çorum'da sendikalaşan 90 işçi yasak olmasına rağmen tazminatsız işten atılıyor, işsizlik sigortasından yararlanamıyor. Ama işten çıkarmayı yasakladı diye caka satanlar bunları görmezden, duymazdan geliyorlar. Bir kaç hafta önce Gebze'den Ankara'ya bir yürüyüş düzenlemek istemiştik. İşgüzar vali önümüze engel çıkardı. İşçinin mücadelesine engel getiriyorlar. Geçenlerde Bilecik'te de aynısını yaşadık. İşçilere karşı günü birlik yasak getiriyorlar" dedi. 

Pandeminin fırsata çevrildiğini söyleyen Serdaroğlu, "Sokakları pandemi sürecinde de aşındırıyoruz. Başka şansımız yok. Mahkemeye verdik yıllar bekledik, 5 sene sonra yetkimiz aldım işveren yine saygı göstermiyor. Aylarca prosedürü yürüttük, işveren bizimle görüşmedi. Bunlar hep pandemi fırsatçılığı ile yapılıyor" dedi. 

"BAKAN YARDIMCISI PANDEMİDE GREV YASAK DEĞİL Mİ DİYE SORDU" 

Çalışma Bakan Yardımcısı ile telefonda yaptığı görüşmeyi de aktaran Serdaroğlu, "Bakan Yardımcısı ile görüştüm, 'Yarın greve gidiyoruz, işveren sizin verdiğiniz yetki belgesini kabul etmiyor, görmezden geliyor' dedim. 'Pandemi sürecinde grev yasak değil mi?' diye bana soruyor. 'Yok, yasaklamayan bir o kaldı' dedim. Ama gerek yok, sendikamız en çok grevi yasaklanan sendika. Son yıllarda her grevimiz yasaklandı" diye konuştu. 

Sabaha karşı yaşananları da aktaran Serdaroğlu, "Sayısını bilmediğimiz grev kırıcısını getirdiler, sabah 4'te buraya geldiler. Biz gece 24 itibariyle grev uygulama kararımızı aldık, siz yasadışı bir şekilde grev kırıcılığı yapıyorsunuz. Bunu engellemeye çalışan arkadaşlarımız suç işlemiş oluyor. İşveren aylardır suç işliyor, ona bir şey yok ama bizim şube başkanımızla beraber arkadaşlarımız gözaltına alınıyor" dedi. 

"BUNLAR ÇARKLAR DÖNSÜN DİYENLERDEN GÜÇ ALIYOR" 

İşçilerin birlikteliklerini koruyarak mücadelelerini sürdürmeleri gerektiğini vurgulayan Serdaroğlu, "Pandemi sürecinde karlarına kar katan patronlara karşı üç maymunu oynuyorlar, kimse kimsenin yanlışına müdahale etmiyor. Neden mi? Türkiye Cumhuriyeti'ni yöneten kabinin bakanlarının çoğu patronlardan oluşuyor çünkü. Buralardan biz işçi lehine kararlar beklemiyoruz, çıkmaz çünkü. Bunlar çarklar dönsün diyenlerden güç alıyor. Anayasayı takmıyor, saygı duymuyorlar. Patronlar da güçlerini buradan alıyor. Bu ülkede artık işçi sınıfı yasa tanımaz işverenlere karşı birlikteliğini, mücadelesini ortaya koymalıdır. Hem canımızdan oluyor, hem de açlık sınırının altında rakamla çalışmaya mahkum ediliyoruz. Bunun için direneceğiz artık. Meydanı onlara bırakmayacağız. Hangi işveren, hangi devlet yetkilisi bizi kavgaya davet ediyorsa, davetleri kabulümüzdür. Biz işçilere güveniyoruz, başımızın tacı emek dostlarımıza, kendi yüreğimize güveniyoruz. Emek Partisi Genel Başkanı da aramızda, bizi yalnız bırakmayacaklarına inanıyoruz" diye konuştu.

AKDENİZ: İŞÇİLERLE GREVİ BAŞARIYA TAŞIYACAĞIZ 

Grev alanında görüşlerini aldığımız Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise Baldur işçilerinin yanında olduklarını belirterek, "Burası bir yabancı sermaye, emek düşmanı politikalarla palazlanıyorlar. Tek adam rejiminden güç alabililirler ama burada işçi sınıfı var, partimiz var. İşçilerle kol kola bu grevi başarıya taşıyacağız" dedi. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da otogar esnafı: Sesimizi duyuramıyoruz

SONRAKİ HABER

İzmir Buca’da 2 ayrı fabrikada yangın çıktı, yangınlar kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...