24 Aralık 2020 10:35

Demokratik kitle örgütleri yeni yasa teklifine karşı ortak bildiri yayımladı

Demokratik kitle örgütlerinin görüşleri alınmadan hazırlanan yasa teklifine ilişkin 520 örgütün talebi tekliften dernekler, vakıflar ve yardım toplama ile ilgili maddelerin geri çekilmesi.

Görsel: 520 kitle örgütünün ortak bildirisi

Paylaş

TBMM’de bugün görüşülmeye başlanan Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi’ne karşı Türkiye'deki 520 kitle örgütü ortak bir bildiri yayımladı.

Aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Uluslararası Af Örgütü, KaosGL gibi hak örgütlerinin yanı sıra çok sayıda yöre derneği ve spor kulüplerinin de bulunduğu imzacılar, söz konusu kanun teklifindeki dernekler, vakıflar ve yardım toplama ile ilgili maddelerin geri çekilmesini talep etti. Bildiriye imza atan kitle örgütleri, teklifin yasalaşması durumunda başta insan hakları, kadın, LGBTİ+ ve mülteci hakları alanındaki dernekler olmak çok sayıda dernek ve vakıfın "tek imza ile kapatılma riskiyle karşılacağı" uyarısını yaptı.

Bildiride konuyla ilgili itiraz davalarının yıllarca sürecek olması sebebiyle pratikte bunun bir tür "hızlı kapatma" prosedürü yaratacağı uyarısında bulundu.

"TEKLİF GERİ ÇEKİLSİN"

Diyarbakır’da bulunan kitle örgütlerinin temsilcileri, meclis genel kuruluna getirilen “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesi” kanunun Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade ederek kanun teklifin geri çekilmesini istedi.

Aralarında Rosa Kadın Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, Diyarbakır Barosu ve Tabip Odası olduğu birçok kitle örgütü, TBMM Genel Kurulu’na sevk edilen ve 6 kanunda değişiklik öngören 43 maddelik “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi”ne ilişkin basın açıklaması düzenledi. Dernek ve oda yöneticilerinin katıldığı açıklamayı İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Avukat Ercan Yılmaz yaptı.

"KANUNA AYKIRI"

Kanun telifinin Anayasa başta olmak üzere bağlı olunan uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğunu dile getiren Yılmaz, bu kanun teklifi ile tüm sivil toplum örgütü kuruluşlarının yardım toplama faaliyetleri ve örgütlenme özgürlüğünü ciddi anlamda kısıtlayacağını dile getirerek, İçişleri Bakanlığı’nın dernekler üzerindeki siyasi vesayetini sağlayacak yeni düzenlemeler içerdiğini söyledi.

Sosyal tarafların görüşleri alınmadan bu tarz tekliflerin yapılmamasını ve geri çekilmesini talep ettiklerini aktaran Yılmaz, teklifin yasalaşması durumunda birçok tehlikenin oluşacağına belirterek, “Teklifin aynen yasalaşması durumunda, başta insan hakları dernekleri olmak üzere, kadın hakları, mülteci hakları, çocuk hakları ve LGBTİ+ hakları alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıflar, çeşitli hukuk dernekleri, sosyal mücadele yürüten dernekler ile sosyal yardım için fon kaynakları kullanan dernekleri, hemşeri dernekleri,  spor kulüpleri, farklı inanç gruplarının dernek ve vakıflarının tümü tek imza ile kapatılma riskiyle karşılaşacak, bu konuda açılacak idari davalar yıllarca süreceği için pratikte ‘hızlı kapatma’ prosedürü yaratılmış olacaktır” dedi.

TEKLİFTE NE VAR?

AKP’nin hazırladığı kanun teklifi, temelde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun kitle imha silahlarının yayılmasının ve finansmanının engellenmesine ilişkin yaptırım kararlarının uygulanmasını içeriyor. Ayrıca gerektiğinde Cumhurbaşkanı'na ilgili kişilerin mal varlarını dondurulması yetkisini veriyor.

Ancak kanun teklifinin içine konulan ve vakıfların, derneklerin para toplama usullerinde ve denetimlerinde öngörülen yeni düzenlemeler hem kitle örgütleri hem hukukçular hem de muhalefet partilerinin tepkisini çekti. Kanun teklifinin yasalaşması halinde, "terör suçları", uyuşturucu suçları ve mal varlığı aklama suçlarında haklarında soruşturma başlatılan kişiler ve görev yaptığı kurullar İçişleri Bakanı Soylu tarafından görevden alınabilecek. Söz konusu derneklerin yönetimlerine kayyum atanabilecek. Bu da yeterli görülmezse İçişleri Bakanı Soylu bir derneği geçici olarak faaliyetten alıkoyabilecek.

TBMM Adalet Komisyonu’nda önceki gün kabul edilen kanun teklifine üç siyasi parti muhalefet şerhi koymuştu. Teklifin ilgili maddelerini, CHP "anayasaya aykırı", HDP "baskıcı rejimin bir göstergesi", İYİ Parti ise "samimiyetsiz" bulduğunu açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Metal işçisi yazdı: Biz almasını bilmeden insanca bir ücret vermezler

SONRAKİ HABER

Evin yükü 15 yaşındaki Nazlı'nın da sırtında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...