23 Aralık 2020 01:50

Eşitsizliğe karşı haklarımızı savunalım

Tüm eşitsizliklere karşı hep beraber göğüs germek sorunlarımızın çözümü olacaktır.

Kaynak: Evrensel

Paylaş
İAÜ Kadın Araştırmaları Kulübünden Yağmur

Ben İnşaat bölümü 1.sınıf öğrencisiyim, 18 yaşındayım. Bir mimarlık ofisinde çalışıyorum ve kendi ayaklarımın üstünde durmaya çabalıyorum. Sabah 8 ile akşam 18.30 arası asgari ücret karşılığında çalışıyorum. Maddi koşular ve aynı zamanda kendimi ifade etmek için çalışıyorum. Mesela benim ailem genelde fikirlerimi önemsemezken şimdi fikirlerimi daha çok önemsiyorlar maddi gelirin getirdiği bir şey var diye düşünüyorum.

Şimdi pandemi koşullarıyla bizim dışarı çıkmamız yasak ama ben şirketin verdiği belgeyle çalışmaya devam ediyorum çünkü bir yandan okulumun ödemelerini yapmam gerekiyor bir yandan da kendim için para harcamam gerekiyor. Asgari ücret bir kişinin geçimi için bile yetmezken 4 kişilik bir aileye nasıl yetecek onu da merak ediyorum. Bu durum kabul edilemez. Ben de isterim evimde rahatça derslerimi çalışıp, kahvemi içip ve kendime zaman ayırmak ama koşullar bunu sağlamıyor. Güvenceli ve kaygısız bir gelecek benim de hayalim ama bu koşullarda mümkün gözkmüyor ama tabi bunun için de ümitsizliğe kapılmak istemem.

CİNSİYETÇİLİK MESLEĞE İŞLEMİŞ

Eşitsizlik bizlerin arasında hep var ama bir de inşaat bölümünde bir kadın olduğunuzu düşünün. Bizim bölümün çoğu erkek ve onlarla aynı iş fırsat koşullarımızın olduğunu söyleyemeyiz. Kadınları şantiye alanlarına bile almıyorlar ne yani her şey kol gücü mü? Bir de derste sürekli hocaların ders anlatırken “siz erkekler bilirsiniz şantiyede görmüşsünüzdür” gibi cinsiyetçi ifadeleri kullanması gerçekten çok rahatsız edici. Mesela ben çalıştığım yerde çizim yapıyorum ama imalat ya da sevkiyat kısmına beni dahil etmiyorlar, erkekleri gönderiyorlar. Ben de yaptığım çizimin sürecini kontrol etmek veya müdahele etmek isterim ancak bunu bir imkan olarak biz kadınlara sağlamıyorlar. Hem eğitimde ve hem işte eşitsizliğe uğruyoruz. Tüm bunlar karşısında haklarımızı savunuyorum. Böyle konuları bi kenara koyup hayata karışmak yerine her gün aynı şeyleri savunacağım, hep birlikte her şeyi başarabiliriz, zor olsa bile. Tüm eşitsizliklere karşı hep beraber göğüs germek sorunlarımızın çözümü olacaktır.

ÖNCEKİ HABER

“İki kişi bir kişilik ücret için çalışıyoruz”

SONRAKİ HABER

2020’de eğitimin gösterdikleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...