10 Aralık 2020 08:04

Türkiye Yazarlar Sendikası tacize karşı örgütlü mücadele çağrısı yaptı 

Türkiye Yazarlar Sendikası yazarlar Hasan Ali Toptaş ve Bora Abdo gibi pek çok ismin taciz ve cinsel saldırılarının ifşalanmasının ardından tacize karşı örgütlü mücadele çağrısı yaptı.

Logo: Türkiye Yazarlar Sendikası

Paylaş

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) pek çok kadının Yazarlar Hasan Ali Toptaş ve Bora Abdo gibi pek çok yazarın tacizine ve cinsel saldırılarına maruz kaldığını açıklamasının ardından yazılı açıklama yaptı. Tacize karşı kadınların verdiği mücadelenin yol açıcı olduğu vurgulanan açıklamada “Yazarlık, şairlik, editörlük gibi sıfatları kullanarak kadınlara ve erkeklere cinsel içerikli, bedensel ve sözlü saldırı içeren, şiddet, tehdit, sistematik aşağılama gibi yollarla rahatsızlık veren her türlü davranışın taciz olduğunu, suç oluşturduğunu vurguluyor, edebiyatçıları bu konuda örgütlenmeye çağırıyoruz” denildi. 

"TACİZ, SANAT VE ESTETİK ÜRETİMİNİN ANLAMINI ZEDELİYOR"

Açıklamada “Hayatın her alanında olduğu gibi edebiyat ortamında da taciz son derece sık işlenen bir suç ve her yerde olduğu gibi edebiyatta da tacize daha çok kadınlar maruz kalıyor. Edebiyat söz konusu olduğunda, nitelikli bir okuryazarlığın tesis edilmesi ve zengin bir edebi deneyim aracılığıyla kişinin olgunlaşacağı, etiğe uygun düşünme-davranma yolları geliştireceği, özgürlük ve eşitlik için çabalayacağı gibi evrensel ve yerleşik inançları da sarsıyor taciz, sanat ve estetik üretiminin anlamını zedeliyor. Yazma eylemi; başka yazarlarla/şairlerle entelektüel paylaşım içinde olma, dergi, yayınevi ve editörlerle iletişimi hukuka uygunluk, maddi haklar ve saygınlık çerçevesinde sürdürme, edebiyatçıların kullanması için oluşturulmuş kültürel ve sosyal mekânlardan istenildiği takdirde eşitçe faydalanma, baskı, şiddet ve aşağılanmaya maruz kalmadan edebiyat etkinliklerinde yer alma gibi standartlara gereksiniyor” ifadelerine yer verildi.  

"KADINLARIN GÜCÜ YOL AÇICI OLACAKTIR"

Tacize karşı örgütlü mücadele çağrısı yapılan açıklamada “Edebiyatın bütün bu süreç ve ortamlarında tacizin farklı biçimlerde gerçekleştiğine tanık oluyoruz. Cinsel taciz, iktidar rolüne girerek baskı uygulama, rahatsız etme, telif ve benzeri haklarını ihlâl etme, kasıtlı biçimde kötü ve değersiz hissettirme, sosyal ilişkilerde ya da sosyal medyada aşağılama ve karalama girişimlerinde bulunma… Yazarlık, şairlik, editörlük gibi sıfatları kullanarak kadınlara ve erkeklere cinsel içerikli, bedensel ve sözlü saldırı içeren, şiddet, tehdit, sistematik aşağılama gibi yollarla rahatsızlık veren her türlü davranışın taciz olduğunu, suç oluşturduğunu vurguluyor, edebiyatçıları bu konuda örgütlenmeye çağırıyoruz. Türkiye Yazarlar Sendikası, tacize maruz kalmış yazarlarına avukat sağlar, maddi ve manevi destek verir. Taciz, tecavüz suçlarıyla mücadele konusunda, ödül jürilerinin ödül yönetmeliklerinde ve yayınevlerinin telif sözleşmelerinde bu konuyla ilgili bir maddeye yer vermelerinin etkili ve gerekli bir tavır olduğunu düşünüyoruz. Kadınların farkındalığı, gücü ve örgütlü davranışları her alanda yol açıcı olacaktır” denildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de ilk Kovid-19 aşısının bugün resmen onaylanması bekleniyor

SONRAKİ HABER

CHP'li Orhan Sarıbal: AKP döneminde işkence sokağa taştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...