Başka coğrafyalarda olmak ya da olmamak
Şinasi Sahnesi’nde oynanan oyun ilk olarak Diyarbakır’da sahnelendiğinde izleyici rekoru kırdı. Ankara’daki oyunda ise nerdeyse salonun yarısını protokol katılımı doldurdu.
BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Ahmet Türk ve çok sayıda BDP’li milletvekili, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve yine CHP’li çok sayıda milletvekili ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, HDK Eş Genel Başkanı Yavuz Önen, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber, KESK Genel Başkanı Lami Özgen de katılımcılar arasındaydı.
VAROLUŞ KAYGISI
Yönetmenliğini Hollanda Rast Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Celil Toksöz’ün yaptığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun (DBŞT) sahnelediği “Hamlet” dünyanın en ünlü trajedilerinden biri. “‘Olmak ya da olmamak’ bu söz her dilde güzeldir. Hamlet metninde her söz değiştirilebilir ama bu söz asla...” diyor Celil Toksöz. Hamlet için ‘olmak veya olmamak’ sözünün sadece bireysel veya sanatsal bir anlamı olmayacağını vurgulayan Toksöz, tanıtım kitapçığında oyunun önemini “Başka coğrafyalarda ‘olmak ya da olmamak’ bireyin kendi kendine yönelttiği bir soru olabilirken, Kürt Hamlet’in ağzından çıktığında bir sosyolojik sorun, bir ulusal kimlik arayışı olarak algılanacaktı.” sözleriyle açıklıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, oyun sonrasında Osman Baydemir’e plaket verdi. “Yerel motifler oyuna yerleştirilmiş ve Hamlet, sanki Cizre Botan halkından bir hikaye gibi anlatılıyor” diyen Günay, Kürtçe’nin tiyatro oyunu olarak Ankara’da oynanmasının önemine vurgu yaptı. Osman Baydemir ise, “Olmak ya da olmamak. Hepimiz birlikte var olmak varken niye başkasını yok etmek? Bu kardeş kavgasının ortadan kalkmasını ve Ortadoğu coğrafyasında halkların barış içinde yaşayacağı günlerin gelmesini umut ediyorum” dedi. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise oyun öncesi yaptığı açıklamada, Hamlet’in Kürtçe sahnelenmesinin önemli, ancak yeterli olmadığını belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise oyunla ilgili “Bu dilin medeniyet dili olmadığını düşünenlere mesajdır, ama herkese bir mesajdır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
HAMLET
WILLIAM Shakespeare tarafından 1599 ile 1601 yılları arasında yazılan ‘Hamlet’in konusu Danimarka’da geçiyor. Oyunda Prens Hamlet’in, kral olan babasını öldürdükten sonra tahta geçen ve annesi Gertrude ile evlenen amcası Claudius’tan intikam almasını anlatıyor.
Evrensel'i Takip Et